Ingrid Nyhus

18

På ramme alvor

Problemet er ikke at presten i TV-serien Herrens veier tar troen alvorlig. Problemet er at han ikke tar den alvorlig nok.

Publisert: 18. jan 2018.

Den danske TV-seriesuksessen Herrens veier, som for tiden sendes på NRK, har allerede fått overraskende mye god omtale her til lands. Også Den norske kirke velger å reklamere for serien på sine hjemmesider.

Mens kulturredaktør i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo, riktignok med forbehold, skriver at: «rollegalleri og handling [vitnar] om ein vilje til å gå djupare ned i kvardagen til kyrkjeleg tilsette som både er løfterik og interessant.»

Mot dette løftet skaffet jeg meg tilgang til dansk TV (DR) for å se alle episodene i én jafs. Det ble ti intense og forvirrende timer.

Fremmedgjørende

For visst er Herrens veier uransakelige, men hvorfor følte jeg meg så fremmedgjort når tematikken skulle være så velkjent? Hva er det manusforfatteren prøver å fortelle?

At livet til presten Johannes og hans familie har «både lyse og mørke sider?» Nysgjerrigheten drev meg til siste scene, godt hjulpet av glitrende skuespillere.

At det finnes lys og mørke i familien Krogh, er ingen overdrivelse. Om noe er det nettopp overdrivelsen som er seriens fortrukne virkemiddel. Alt som tenkes kan, rammer prestefamilien i tur og u orden.

Krisene fungerer som brekkstang for å tvinge frem etiske dilemmaer, men de eksistensielle spørsmålene oppleves ofte påtrengende og konstruerte, på grensen til det absurde.

Gigantisk fyllefest

At presten i første episode overskrider alle grenser i sjelesorg med en døende konfident, og siden faller ned i graven fordi han er full, er småtteri sammenliknet med det som skal komme: Langfredag, for eksempel, kulminerer i en gigantisk fyllefest hvor staben kler seg nakne på menighetskontoret.

Ikke at det får meg til å rynke på nesa. Og det er seriens problem: De spektakulære hendelsene befinner seg så fjernt fra den vanlige hverdagen i folkekirken, at jeg knapt berøres.

Er det så dette som er å «ta trosuniverset og folkekirken alvorlig», slik den anerkjente manusforfatteren Adam Price uttaler? (Vårt Land, 13. mai)

Mon det, for dette er serieskaperens evige fristelse: å forveksle «alvorlig» med «ytterliggående». Som om troen er på sitt mest «alvorlige» eller «sanne» når den er ekstrem.

Syk og grenseløs

Dermed spiller Price på en velkjent fordom: Hvis et menneske går for dypt inn i troslivet, er han dømt til å bli syk og grenseløs.

Ganske uunngåelig ender jeg derfor opp med å undre meg over hvilken diagnose de troende (prestene) har. Bipolar? Psykopat? Schizofren?

Serien speiler slik en forestilling vi finner igjen i samfunnet: Den som står frem som «svært religiøs» har umiddelbart et forklaringsproblem. Du må velge en light versjon. Være litt troende, men helst en forbeholden tviler. Ellers mister du evnen til å ta vare på både deg selv og andre.

Selv vil jeg snu det på hodet: Dersom presten Johannes hadde tatt sin tro alvorlig, ville det kanskje vært håp. Da ville han kanskje latt være med hykleriet, utroskapen og manipulasjonen, for å nevne noe.

Skorter på innsikt

For det skorter ikke på ambisjon og idealisme, derimot kan det virke som det skorter på innsikt i hva troen egentlig dreier seg om.

Kanskje ønsker Price å demonstrere at (tros-)livet er en krevende balansegang, i så fall er det synd han blender oss med spektakulære hendelser i forsøket.

Herrens veier er tross alt brolagt med alminnelige hverdager, med alminnelig ulykkelighet.

Ny Vårt Land-spaltist:

Ingrid Nyhus (f. 1987) er prest i Paulus og Sofienberg menighet på Grünerløkka i Oslo. Hun er også bidragsyter til pod-casten Kulturmisjonen.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Episk

Publisert rundt 1 år siden
Ingrid Nyhus. Gå til den siterte teksten.
Krisene fungerer som brekkstang for å tvinge frem etiske dilemmaer, men de eksistensielle spørsmålene oppleves ofte påtrengende og konstruerte, på grensen til det absurde.

Det skulle ikke forundre meg om dette er et bevisst fortellerteknisk virkemiddel; Mimesis.

GT, med sine inntil det absurde dilemmaer av maktpolitisk og etisk art, har sikkert influert TV-serien. 

Mer enn realistisk underholdning influert av "reality- konseptet", ser det ut til å være tankeføde over en gammeltestamentelig lest.

Man tager en moderne, vestlig (dansk), sekulær setting og befolker den med bibelske figurer.

Spennende!

Jeg hadde også stor glede av å se Bjarte Tjøstheims "Presten", og ikke minst, Tom Hollanders "Rev."

Kommentar #2

Åge Kvangarsnes

11 innlegg  1957 kommentarer

Problemet

Publisert rundt 1 år siden

Trådstarter sitt budskap er klart formulert:  "Problemet er at han ikke tar den (troen) alvorlig nok.

Hvordan tar man troen "alvorlig nok"?

1 liker  
Kommentar #3

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

"Herrens veier" - Tittelen sier mye.

Publisert rundt 1 år siden
Ingrid Nyhus. Gå til den siterte teksten.

Kanskje ønsker Price å demonstrere at (tros-)livet er en krevende balansegang, i så fall er det synd han blender oss med spektakulære hendelser i forsøket.

Herrens veier er tross alt brolagt med alminnelige hverdager, med alminnelig ulykkelighet.

Det slo meg at en anmeldelse av GT kanskje vil ende opp i en lignende konklusjon som vi ser her i det siterte fra anmeldelsen av Herrens veier.

Jeg mener, karakterer som Gud/Satan/Job, Kong David og Uria, Josva, Abraham/Isak, Lot og hans svangre døtre, you name it, de er alle sannsynlige spektakulære rollemodeller for karakterene i Herrens veier.

2 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere