Kommentar

Ernas borgerlige seier

Venstres inntreden i regjeringen er en viktig seier for Erna Solberg i byggingen av et langsiktig borgelig prosjekt.

Allerede flere år før Erna Solbergs regjering tiltrådte i 2013, hadde Høyre-lederen jobbet iherdig med å bygge et solid borgerlig flertall. På tross av at verken Venstre eller KrF ønsket å sitte i regjering med Frp, insiterte hun på at hun holdt døren åpen for alle tre partiene. I begynnelsen lo flere av henne. Men latteren stilnet jo nærmere vi beveget oss valget 2013.

Personlig seier

Solbergs skuffelse må ha vært stor da de to sentrumspartiene valgte å stå utenfor regjeringen høsten 2013. Den gangen mente både KrF og Venstre at den politiske avstaden til Frp var for stor, men ga likevel regjeringen sin støtte gjennom en samarbeidsavtale.

Når Venstre nå trer inn i samme regjering er dette en personlig seier for Erna Solberg. Men det er også en langsiktig strategisk seier for Høyre og Frp. Venstres inntreden viser at et sentrumsparti kan sitte rundt kongens bord sammen med Frp. Det kan bety mye for borgerlige samarbeid i årene, eller tiårene som kommer.

Hvorvidt det vil kunne dra Hareides parti inn i regjeringen er for tidlig å si. Men for høyresiden i KrF er Venstres inntreden i Solberg-regjeringen et viktig symbol, som kan gi økt engasjement og fornyet styrke.

Mindretall

Det blir spennende å se hvordan hverdagen blir for den blågrønne regjeringen, som tross alt er en mindretallsregjering. Allerede før Venstre trådte inn meldte opposisjonen at den er villig til å påføre Solberg-regjeringen flere nederlag på sentrale felt.

Dessuten kan det oppstå gnisninger mellom regjeringens mektige justis og innvandringsminister, Sylvi Listhaug, og Venstres regjeringsmannskap. Selv om Venstre og Frp har klart å bli enige om innvandringspolitikken i Jæløya-plattformen, kan det bli krevende for Venstre å leve med Listhaugs retorikk.

Det kan også bli svært krevende for Frp å leve med Venstres kulturpolitikk både når det gjelder pengebruk og deler av mediepolitikken.

Brobygging

Samtidig er alle de tre partilederne opptatt av å bygge bro over politiske kløfter og finne en robust koalisjon. Det gode forholdet som Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande har bygd opp kan komme til å bli gull verdt når indre konflikter raser.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar