Inge Takle Mæstad

Bystyrerepresentant Stavanger KrF
5    0

Krisen vi gjemte – og glemte.

Flyktningkrisen er ikke over – selv om vi tilsynelatende har gjort oss ferdig med den!

Publisert: 16. jan 2018 / 672 visninger.

For to år siden var det 60 millioner mennesker på flukt i verden. Alle snakket om den store flyktningkrisen. I dag er det 65 millioner mennesker på flukt, men ikke lenger noe snakk om krise. Hvordan ”løste” vi den, egentlig?

 

Den er selvsagt ikke løst. Den er bare ikke så tett på oss lenger. På grensen i Storskog er det ingen kø. Det er tomt i de alle de midlertidige mottakene som ble etablert. Og det er langt mellom bildene av overfylte, farlige båter på vei over Middelhavet.

 

Nesten ingen kommer til Norge lenger. Vi må 20 år tilbake i tid for å finne like få asylsøkere til Norge som det vi hadde i 2016.

 

Sylvi Listhaug slår seg på brystet, og klappes på skulderen av Høyre.

 

Norge kåres til verdens beste land å bo i. Men vi ønsker ikke å fremstå som et ”attraktivt” mål for de som flykter. Det er imidlertid vanskelig å skjule hvor godt vi har det. Så da må vi begrense tilgjengeligheten på andre måter:

Vi gjør det vanskelig å komme over grensen for de som ønsker seg inn.

De som kommer, men ikke skal være her, sikres plass i Europas mest effektiv retursystem.

Til de som får være her tilbyr vi midlertidighet. For mennesker som mest av alt trenger forutsigbarhet.

 

Men mennesker drives fortsatt på flukt. Flere i dag enn noen gang tidligere. Og flere enn da alle snakket om ”krise”. Desperate mennesker flykter fra krig og terror. Eller fra forfølgelse på grunn av etnisitet, seksuell orientering, politiske holdninger eller sin tro. De flykter for å finne beskyttelse. Enten i et annet land, eller et annet sted i eget land. Men ikke i Norge.

 

Halvparten av de 65 millioner menneskene som har flyktet fra krig og forfølgelse, er barn. Mange alene, uten sine nærmeste omsorgspersoner rundt seg, er de sårbare for overgrep, vold og menneskehandel. Kun halvparten av disse barna får gå på skole. De mister muligheten til utdanning – med de konsekvensene det har for deres fremtid. Land i krig står fare for å miste hele generasjoner med utdannede barn og unge – med de konsekvenser det har for gjenoppbygging av landet den dagen freden kommer.

 

Alle kan ikke komme til Norge. Det er det heller ingen som mener eller tror. INGEN mener heller at vi skal åpne grensene fullstendig. Å ha kontroll er en viktig del av det å være anstendig. Å ha kapasitet til å integrere er en forutsetning for at den nye starten skal bli reell.

 

I forrige uke behandlet formannskapet i Stavanger en forespørsel fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) om bosetting av flyktninger i vår by. Rådmannen skriver til oss politikere at vi har både kapasitet og kompetanse til å ta imot flere. Det er ikke bare i Stavanger situasjonen er slik. I fjor ble over 100 mottak lagt ned.

 

Når behovet er større enn noen gang, og Norge har både kapasitet og ressurser, må vi ta en større del av ansvaret.

 

Flyktningkrisen i verden er enorm. Og den blir ikke mindre om vi forsøker å gjemme den. Og glemme den.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Bjørn Wichstrøm

8 innlegg  3 kommentarer

LIVET I FLYKTNINGLEIR.

Publisert 9 måneder siden

Etter å ha sett forholdene i en leir for 50.000 flyktninger fra Syria, foreslår Ann Færden i Aftenposten 12. ds. at Norge skal ta imot flere flyktninger. Hun skriver: "det har vi råd til hvis vi vil. Norge hadde ikke klart seg uten de innvandrere som er her nå. Vi trenger flere for å sikre vår velstand i fremtiden."

Færden konstruerer her en virkelighet som ikke eksisterer. SSB har i Rapport 2017/31 anslått at inn- og utvandringen vil redusere den årlige realinntekt i 2060 med 47.000 2013-kroner per innbygger. Med en antatt befolkning på 7 mill. blir dette et årlig tap på 329 milliarder 2013-kroner.

Færden opplyser at flyktningene får matkuponger verdt 20 Euro i måneden, men at dette ikke er nok: "Mange går derfor sultne."

Det er en skam at FNs medlemsstater ikke bidrar tilstrekkelig til å holde en rimelig standard i leirene til UNCHR, som i 2017 skulle ta seg av over 17 mill. flyktninger. Men det er ingen god idé å flytte flest mulig til Norge. For 120 mill. kr. årlig kan vi doble matrasjonene til 50.000 syriske flyktninger. Fra et humanitært synspunkt er dette vesentlig bedre enn å la en liten brøkdel av dem få bosette seg her. Med flere tusen innvandrere hvert år belastes Norges økonomi med stadig flere milliarder, ressurser som i stedet bør brukes til å bedre forholdene for millioner av mennesker der de er bosatt nå. 

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Allmektig Gud?
18 minutter siden / 9462 visninger
Morten Gabrielsen kommenterte på
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
36 minutter siden / 548 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 1 time siden / 9462 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 1 time siden / 9462 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 21221 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Kristen politikk i et sekularisert demokrati
rundt 2 timer siden / 517 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Bin Salmans sanne ansikt
rundt 3 timer siden / 98 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 3 timer siden / 9462 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 3 timer siden / 9462 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Satire, ikkje religion
rundt 4 timer siden / 600 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 11 timer siden / 9462 visninger
Floris Groesz kommenterte på
Satire, og religion
rundt 12 timer siden / 694 visninger
Les flere