Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Samarbeidet endrer norsk politikk

Venstres inntreden i Solbergs regjering kan dra den mot sentrum. Men samarbeidet vil ikke bare endre norsk politikk - det endrer også Venstre.

Publisert: 14. jan 2018  /  917 visninger.

Det er ikke uten grunn at Frp-leder Siv Jensen omtalte regjeringsforhandlingene mellom Frp, Høyre og Venstre som «veldig krevende» da hun møtte pressen før Frps landsstyremøte søndag formiddag. Så krevende var forhandlingene at de tre partiene måtte ta natt til søndag til hjelp for å komme i mål. Hovedgrunnen er at det fortsatt er stor politisk avstand mellom Venstre og Frp i sentrale politiske saker.

Gitt og fått

Den nye regjeringsplattformen bærer preg av at alle partiene både har fått gjennomslag for viktige saker, men også har måttet gi betydelig innrømmelser for å komme i havn.

Når Venstre nå er på vei inn i en regjering som både har plass til Frp og Venstre, er det interessant hvilke begrunnelser som har gjort at sentrumspartiet har snudd. Det er ikke mange månedene siden Grande og et flertall i Venstre sa at det var svært lite sannsynlig at de ville regjere sammen med Frp.

Realpolitisk har Venstre fått viktige gjennomslag i den politiske plattformen som er forhandlet fram, både innenfor klima og integrering. Samtidig har Frp fortsatt gjennomslag i sentrale deler av innvandringspolitikken slik som innstramming av familiegjenforening, samt innstramming i bruk av hijab og niqab.

Vil ha makt

Frps seiere har Venstre kalkulert med i lang tid. Grunnen til at de likevel går inn, er at de ønsker mer faktisk innflytelse på politikken enn en samarbeidsavtale kan gi.

Hånda på rattet kan gi stor uttelling i konkrete saker for et lite parti. Dessuten har Venstre lukket døren til et samarbeid mot venstre i norsk politikk. Trine Skei Grande avviste bryskt Jonas Gahr Støres invitasjon før valget. Dermed framstår et regjeringssamarbeid med Frp som eneste mulighet til makt for Venstre i disse dager. Venstre ønsker ikke å gå nok et stortingsvalg i møte uten reelle regjeringsambisjoner.

Kameler

Det store spørsmålet er hvor lett det blir for Venstre å sluke kamelene som Frps seiere i regjeringsplattformen gir. Særlig innenfor innvandringspolitikken. Fra dag til dag skal Venstre leve med statsråder som Sylvi Listhaug og Per Sandberg. Uansett hvilke statsråder Frp blir sittende igjen med, vil fløyen disse to tilhører bli representert blant Frps regjeringsmannskap. Statsråder som ikke vekker særlig entusiasme i de mer tradisjonelle delene av Venstre. Selv om Venstre har støttet Frp og Høyres regjeringsprosjekt i over fire år, vil de nå på en helt annet måte bli stilt til ansvar for regjeringens politikk.

Dette kan bli svært vanskelig for deler av det gamle «raddis-Venstre», «lærer-Venstre» eller «disktriks-Venstre» å svelge. For dette segmentet av Venstre kan det blir krevende eller umulig å se at Venstres egne statsråder forsvarer Frps seiere på felter som innvandringspolitikken. Dette vil endre partiet.  

Også for Frp kan det blir vanskelig å forsvare Venstres seiere. Og det faktum at sentrumspartiet Venstre har kommet inn i regjering vil gjøre hverdagen tøffere for fløypartiet Frp. Det kan bli vanskeligere for dem å distansere seg fra sine motstandere i norsk innvandringspolitikk, uten å ramme regjeringspartner Venstre.

Optimisme

Det var tre svært optimistiske partiledere som la fram den blågrønne regjeringsplattformen på Jeløya søndag ettermiddag. Erna Solberg kan se seg fornøyd med at hun har endret det gamle samarbeidsmønsteret i norsk politikk, der ingen av sentrumspartiene ville regjere med Frp. At Venstre nå går inn i regjeringen vil også endre norsk politikk i lang tid fremover.

Optimismen vil regjeringen Solberg åpenbart trenge i tiden som kommer. Ikke bare er er det stor politisk avstand internt i regjeringen. De tre partiene er ikke i flertall i Stortinget, og trenger støtte fra KrF eller andre partier.

Den støtten må de forhandle frem med utgangspunkt i den tøffe hestehandelen de allerede har foretatt på Jeløya.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.

Optimisme

Det var tre svært optimistiske partiledere som la fram den blågrønne regjeringsplattformen på Jeløya søndag ettermiddag. Erna Solberg kan se seg fornøyd med at hun har endret det gamle samarbeidsmønsteret i norsk politikk, der ingen av sentrumspartiene ville regjere med Frp. At Venstre nå går inn i regjeringen vil også endre norsk politikk i lang tid fremover.

Optimismen vil regjeringen Solberg åpenbart trenge i tiden som kommer. Ikke bare er er det stor politisk avstand internt i regjeringen. De tre partiene er ikke i flertall i Stortinget, og trenger støtte fra KrF eller andre partier.

Dagen ble feiret med noen kopper grønn te siden den nyheten om regjeringen kom inn akkurat i tetiden. 

Resten vil sannsynligvis gå på skinner frem til neste valg. Hittil har det ikke fremkommet noe mer kontroversielt enn at pelsdyrnæringen skal avvikles. Om ikke det skjer i morgen kan det ta litt tid å få det på plass. Vi får se. 

Pressekonferansen var en interessant forestilling. Først fikk regjeringens leder holde sin innledning. Hun snakket om regjeringens politikk. Så kom Siv Jensen og snakket om Frps politikk, og til sist Trine Skei Grande for å snakke om Venstres politikk. På en morsom måte gjentok Dagsrevyen det samme. Erna Solberg ved den ene benken, de to andre ved en annen for å snakke om sine ting. Det er Høyre som er regjeringens sentrum. Juniorpartnerne erkjenner sin situasjon selv, og den er anerkjent i mediene. Interessant. Tilfeldig? Nei, jeg tror ikke det. 

Og Hareide hadde en vanlig ettermiddag på skitur og noen trøtte kommentarer etterpå. Han stortrives både på ski og utenfor, kunne nesten ikke hatt det bedre. Avmakt og negativ kontroll er også makt, men han vet at den egentlige makten ligger i departementsskuffene om han aldri så mye har en posisjon i Stortinget. Den utøvende myndighet tilligger regjeringen. Så enkelt er det. 

Den glade laks fra Hedmarken, Trygve Slagsvold Vedum har alltid en morsom replikk på rede hånd. Tre kvinner som får frem det verste i hverandre. Jaja, riktignok hadde Erna Solberg en ny kvise på kinnet, men det var ingen tegn til lugging og slåssing på forhånd. Slik kan man kommentere når man ikke har noe å si. 

Gahr Støre må være lettet over endelig få lov å snakke om noe annet enn sex. Han tror at velferdsstaten nå står foran ødeleggelse ved at man vil forrykke balansen mellom offentlig og privat sektor. Regjeringen forsøkte på dette i forrige periode. Materien er tung og nesten ikke til å rokke. En brekkstang for et mer privat Norge ligger i at nyetableringer blir private. Da kan man balansere den mastodontiske offentlige sektor noe. Klarer man ikke dette må man ty til økte skatter og hardere prioriteringer i velferden. Det vil nok heller ikke Ap, men de er bundet av sin siamesiske tvilling på Youngstorget. LOs medlemmer som ikke har kryssmedlemskap i Ap bør la sin røst høre til fordel for en mindre offentlig sektor. Ingen mindretallsregjering kan legge velferden i Norge i ruiner. Det vet også Støre. 

Som sagt, dette kommer til å gå på skinner. Det finnes ikke noe reellt alternativ til regjeringen i denne perioden, og det skal bli interessant å se om det vil la seg gjøre å skape det også. Selv med Krfs velgere i bevegelse utgjør forflytningene noen retning for et skifte i flertallet. De neste målingene vil vise at regjeringen kommer styrket ut av koalisjonsdannelsen. 

1 liker  
Kommentar #2

Trond Langen

31 innlegg  203 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Dette kan bli svært vanskelig for deler av det gamle «raddis-Venstre», «lærer-Venstre» eller «disktriks-Venstre» å svelge.

Her i Sandnes har flere Venstre-politikere nå meldt seg ut av partiet.  En av dem sier til Sandnesposten at "Venstre nå har skiftet retning og satser mer mot en ny velgermasse".

Venstre er et parti med stor spennvidde.  Nå virker det som det er det jeg vil kalle den urbane og liberale delen som har vunnet.  Det var denne delen som gjorde det best i Stortingsvalget, for det var i Oslo-gryta partiet holdt stillingen.  Med det mange eksperter har ment er lånte velgere fra Høyre.  3 av partiets 4 faste mandater på Stortinget er fra Oslo-gryta, og disse er også partiets største profiler.  I det gamle "Distrikts-Venstre" på Vestlandet og i Nord-Norge ser det ut til å være mye mer skepsis, noe flere utmeldinger tyder på.

Det blir spennende å se hvordan oppslutningen om partiet utvikler seg, en mulig utvikling er framgang i Oslo-gryta og tilbakegang langs kysten.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere