Leder

En mer lavmælt debatt?

Vi ønsker ikke å ta til orde for at religiøse mennesker pakker meningene sine inn i bomull.

Bør debatt om religion føres på en lavmælt måte? Spørsmålet ble stilt i NRK-programmet Verdibørsen i går ettermiddag. Her ble også Vårt Lands rolle og debattstedet verdidebatt.no diskutert.

Det er en lang tradisjon for harde ord i kristen ­teologisk debatt. Martin Luther var svært krass mot sine meningsmotstandere, etter dagens målestokk ville noen kalt ham et troll. Heller ikke hans motparter gikk av veien for å servere saftige karakteristikker i sine offentlige pamfletter. Men det startet ikke der. Det startet allerede i urkirken, da det ble kamp om eksistensgrunnlaget for de små gruppene kristne i byene rundt Middelhavet. Apostelen Paulus legger for eksempel ikke fingrene mellom når han går ut mot de som mente kristne ikke-jøder burde omskjæres. «Må de bare skjære av seg alt sammen, disse som sprer uro blant dere!» er hans beskjed til menighetene i Galatia.

Slik har det i grunnen fortsatt i den kristne akademiske tradisjonen. Debatten ble ført av kirkens lærde, og utfallene var krydder i en ellers ofte ­saklig argumentasjon. Fordi kampen sto om avgjørende spørsmål både for kirken og samfunnet, måtte man bruke sterke ord.

I dag er det ikke bare kirkens lærde­ som våger å kaste seg utpå. ­Utviklingen av lekmannskristendom, ytringsfrihet og demokrati henger sammen og har gitt «alle» frimodighet til å delta i debatten. Tradisjonen med å bruke harde ord har nådd et nytt nivå. Fordømmelsene ledsages ikke lenger nødvendigvis av kunnskap og saklige argumenter, det er nok at debattanten opplever at noe viktig står på spill. Bibelen selv gir frimodighet. Det er derfor grunn til å tenke gjennom hva som har endret seg siden urkirken kjempet for sin selvstendighet. I dag står kirken støtt som institusjon. Kristne oppleves som en majoritet som kjemper for sine privilegier. Mens harde utfall tidligere kunne tolkes som tegn på overbevisning og mot, blir de nå oppfattet som hat og uforsonlighet.

Vi ønsker ikke å ta til orde for at religiøse mennesker pakker meningene sine inn i bomull. Men dersom noen opplever at den kristne tradisjonen åpner for harde ord og uforsonlighet, mener vi de har misforstått. Harde ord når langt, og kostnadene kan bli svært store, derfor burde respekt for meningsmotstandere være en selvfølge der religion blir debattert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder