Verdidebatt

Til de politiske partiene på Stortinget

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

ET NYTT STORTING har trådt sammen og skal trekke opp retningslinjene for den videre utvikling av det norske samfunnet. Støttegruppa for rusomsorg i Ålesund er, som navnet sier, spesielt opptatt av problemer og utfordringer innenfor rus og psykiatri, både hver for seg, og ikke minst de to helsearenaene sett i sammenheng.

Både rus og psykiatri har lett for å bli temaer på talerstolene, mens det ofte kan være vanskelig å se de praktiske konsekvensene og tiltakene på ”grasrotplan”. Støttegruppa tillater seg derfor å stille de politiske partiene noen spørsmål om oppfølging, engasjement og tiltak i den nye stortingsperioden.

1. Omsorgsapparatet, både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, skal ta seg av rus- og psykiatripasienter som trenger akutt behandling. Ofte er det politiet som må trå til, både med transport, og  dessverre også av og til med ”et sted å være”, for eksempel en glattcelle, fordi omsorgsapparatet verken har ressurser eller utstyr til å takle slike situasjoner. All ære til politiet, som ofte gjør en utmerket innsats, men mener partiet at dette er greit? Har politiet etter partiets mening kompetanse til å ta slike oppdrag? Hva mener partiet om systemet med ”psykiatriambulanse” (finnes i Bergen, som det eneste sted i Norge), der innleggelse og transportsituasjoner løses uten bruk av ”blålys og tvang”? Bør et slikt tilbud finnes flere steder

2. Ser partiet noen problemer med praktiseringen av taushetsplikt? Taushetsplikten defineres forskjellig i lovverket for de ulike grenene av omsorgstjenestene. Det fører til at omsorgsutøvere forholder seg til ulike regimer av taushetspliktlovgivning, og til usikkerhet om hva taushetsplikten omfatter og hvordan den praktiseres. Vil partiet gjøre noe for å samordne bestemmelsene i de ulike lovene? Ser partiet at dagens ordning og praktisering kan vanskeliggjøre kontakt med og oppfølging fra pårørende? Og bør det ses nærmere på hvem som er ”pårørende” og hvilken informasjon som kan gis til pårørende som ikke er nærstående familie?

3.  Synes partiet at etterverntilbudene til pasienter som har vært inne til behandling, er gode nok? Hvis ikke, hva vil partiet gjøre for å styrke ettervernet? Det er Støttegruppas erfaring at et behandlingsopplegg i noen måneder for rusavhengige er i mange tilfeller bortkastede penger hvis ikke det etableres et godt ettervern. - Og i andre enden av problemet: Er partiet tilfreds med det som finnes av informasjon om og forebygging mot rusavhengighet, spesielt for ungdom? Synes partiet at skolenes læreplaner er god nok på dette området?  Blir det gitt god nok opplæring till lærere under utdanning i å tolke signaler om rusproblemer i hjemmene ?

Støttegruppa håper at partiene vil gi utfyllende og konkrete svar på gruppas spørsmål. Rus og psykiatri representerer et av Norges aller største helse- og sosiale problem, og bør derfor verre svært viktig i den 4-årsperioden vi nå går inn i.

Bjørg Stafseth Kristiansen, leder Støttegruppa for rusomsorg i Ålesund

Leif Hovde, sekretær Støttegruppa for rusomsorg i Ålesund

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt