Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
81    2

Merkels hodepiner

Tyskland er i ingenmannsland. Det er ikke greit hverken for dem eller ­naboene i EU.

Publisert: 11. jan 2018 / 505 visninger.

Rett før Angela Merkel samlet rekkene for å diskutere koalisjons-regjering, kom Ungarns høyrepopulistiske og svært innvandringskritiske statsminister Victor Orbán på besøk til Merkels bayerske allierte.

Blant annet sa han at de «hundretusener som kommer hit til Europa har skapt et demokratiproblem», at europeere ikke ønsker «å leve under terroristtrusselen» og «de vil at grensene­ skal bli beskyttet». Besøket skapte sterke reaksjoner i det sosial-­demokratiske partiet SPD, som et par dager senere skulle ha sonderingssamtaler om en ­mulig regjeringskoalisjon med Merkels CDU og søsterpartiet i Bayern, CSU.

Låste seg inn

Helt siden valget i september har Tyskland vært styrt av et forretningsministerium. I november mislyktes CDU/CSU i regjeringsforhandlinger med De grønne og Fridemokratene. Denne uka gjør Angela Merkel nok et forsøk. Partene nærmest låste seg inn på søndag, og skal etter planen bruke fem dager på å sondere om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger.

Det er altså langt fram. En ny regjering vil tidligst være klar ved påsketider. Kanskje enda ­senere. Det er ikke bra for Tyskland, og ikke bra for Europa. For hva skjer egentlig i en periode der Europas viktigste land er i et styringsmessig vakuum?

Selv om tysk – og europeisk – økonomi går så det suser, er særlig Frankrikes president ­Emmanuel Macron avhengig av at Angela Merkel får en regjering opp å stå. Et eksempel er et felles fransk-tysk forslag om nytt veikart for reform av eurosonen som skulle være på plass innen mars. I desember var flere ­reformforslag allerede på bordet, men å komme videre i diskusjonene er ikke lett, når den tyske regjeringen ikke er på plass.

«Vi håper vår viktigste partner er sterk, slik at vi sammen kan bevege oss framover», har Macron blant annet sagt.

Svekket Merkel

– Oppgaven er enorm, sa Angela Merkel før hun gikk inn til samtalene mandag. Hennes posisjon er svekket, og hun er avhengig av et positivt resultat.

(I dag, torsdag, sa hun til journalister møtet: – Det er fortsatt store hindringer på veien som må løses.)

Merkel må kjempe på flere fronter. Hun må overbevise kritikere i egen leir og overbevise sosialdemokratene om at det er verdt å gå inn i en koalisjonsregjering igjen. Victor Orbáns besøk har de helt sikkert snakket om.

CSU-leder Horst Seehofer krever blant annet at flere flyktninger sendes tilbake til opprinnelseslandet, og hadde derfor en heftig kravliste over flyktning- og innvandringsfeltet med seg til samtalene. Den inkluderer reduksjoner i velferdsordninger for asylsøkere og alderstester for unge flyktninger.

SPD-leder Martin Schulz krevde­ på sin side at CSU-­ledelsen skulle trekke opp klare­ grenser om flyktningpolitikk og pressefrihetsspørsmål før de traff Orban.

Ville være i opposisjon

Martin Schulz og SPD var i utgangspunktet ikke interessert i å styre Tyskland sammen med Merkel & co. Sosialdemokratene gjorde sitt dårligste valg siden 1949, og var innstilt på å være i opposisjon. De har mistrivdes i skyggen av CDU, og ikke opplevd gevinst av å være i koalisjon, tvert i mot.

Men da regjeringsforhandlingene brøt sammen i november, presset president Frank-Walter Steinmeier hardt på: Nasjonens interesser først. Den tidligere utenriksministeren er selv sosialdemokrat. Selv om flertallsregjeringer ikke er formelt forankret i Tyskland, er det et premiss som har utviklet seg fra 30-tallet. Situasjonen nå, er altså uvanlig for tyskerne.

Scenarier

Det er flere ting som kan skje:

Blir partene enige om å forhandle, kan regjeringsspørsmålet være avklart rundt påsketider. Et eventuelt resultat skal også ut til uravstemning hos sosialdemokratene.

Dersom SPD ikke synes resultatet er godt nok og sier nei, er det presidenten Frank-Walter Steinmeier som har myndighet til å oppløse forbundsdagen og utlyse nyvalg. Da kan Tyskland befinne seg i et politisk ingenmannsland i et helt år. Angela Merkel har selv sagt at hun ikke ønsker et nyvalg, men enda mindre en mindretallsregjering.

Så Europas mektigste regjeringssjef er avhengig av å finne en styringsdyktig koalisjon.


Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave torsdag 11. januar 2018


Bilde: Tysklands statsminister Angela Merkel og sosial-demokratenes leder Martin Schulz før samtalene som startet tidligere denne uka.
Foto: Bernd von Jutrczenka, AP/Scanpix

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kjell Ervik

0 innlegg  25 kommentarer

Det har snudd

Publisert 9 måneder siden

Merkel sin naive politikk fører Europa inn i et uføre. Heldigvis har vinden snudd, la oss håpe også Tyskland kan bidra til å opprettholde nasjonalstaten. Ikke fortsette den sosialistiske oppløsningen av  den. 

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Ordet fanger, ikke
rundt 5 timer siden / 1112 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 5 timer siden / 4394 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 5 timer siden / 4394 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 5 timer siden / 4394 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Et liberalt dilemma
rundt 5 timer siden / 1040 visninger
Marianne Solli kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4394 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4394 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Prestekrisen krever tiltak
rundt 6 timer siden / 279 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4394 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Ordet fanger, ikke
rundt 7 timer siden / 1112 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 7 timer siden / 4394 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 7 timer siden / 4394 visninger
Les flere