Leder

Bevissthet om døden

Å være bevisst på døden er trolig en bedre livsstrategi enn utelukkende å holde den på distanse.

Det moderne norske mennesket har i noen grad lyktes med å distansere seg fra døden. Den forventede levealderen her i landet er høyere enn noen gang, og fortsatt på stigende kurs, slik den har vært siden vi begynte å beregne hvor lenge det er sannsynlig at vi lever. Ny teknologi og medisinske gjennombrudd gjør oss i stand til ytterligere livsforlenging.

For noen er selv ikke døden en grense. Transhumanister og andre framtidsoptimister ser fram til å la seg fryses ned, for kanskje å kunne vekkes til live igjen, i en tid der forskningen har kommet enda et stykke lenger.

Døden har flyttet inn på gamlehjemmet, som det stod i en artikkel her i avisa i går. Samfunnets forhold til døden har endret seg sammen med familiestrukturer og bosetningsmønstre. I tidligere tider hadde vi døden mye tettere inn på oss. Døden var noe høyst reelt, som kunne ramme hvem som helst og når som helst.

Slik er det fortsatt, mens det er dødsbevisstheten vår som har endret seg. Også religiøse miljøer risikerer å bli påvirket av samfunnets fortrengningsmekanismer. Den lave dødsbevisstheten i samfunnet gjør oss sårbare når døden rammer, og den rammer like uunngåelig som før.

Så finnes det noen, både i og utenfor religiøse sammenhenger, som ber oss å huske at vi alle skal dø – «memento mori», som det heter på latin. En av dem som har nådd bredest ut med denne bevisstgjøringen de siste årene, er sosialmedisineren Per Fugelli, som døde i september i fjor. Om to uker kommer filmregissør Erik Poppes dokumentarfilm om Fugelli, Per Fugelli – siste resept .

Fugelli var i høyeste grad bevisst sin egen dødelighet, og brukte denne bevisstheten til å skape større forståelse også hos andre. Han var et levende bevis på at bevissthet om døden også kan berike livet, slik også professor Kjell Erik Strømskag, overlege i anestesi og palliativ behandling på sykehuset i Molde, var inne på i gårsdagens avis.

Bevissthet om døden kan i verste fall skape frykt. Men den kan også gjøre oss mindre selvopptatte og bringe fram det beste i oss. Det er trolig en bedre livsstrategi enn utelukkende å holde døden på distanse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder