Spaltist Mari Norbakk

En prins vinner sitt folk

Presset mot Qatar har ført til en radikal utvidelse av hva det vil si å tilhøre nasjonen.

Publisert: 9. jan 2018 / 321 visninger.

En prins går til fots. Langs rader på rader med barn. Kledd i sine ­fineste antrekk, med flagg i hånden jubler barna og strekker seg mot prinsen med håp om å få kjenne hånden hans stryke sin.

Prinsen smiler, han er nyfrisert, har på en nystrøken hvit kjortel og et hvitt ­hodeklede som er brettet kjekt på snei. Han smiler med rette, hvite tenner. Prinsen har vunnet folket.

Massiv fremvisning av makt

Det er 18. desember i Doha, og en ti dager lang feiring av nasjonaldagen kulminerer i en massiv fremvisning av Qatars militære makt. Jagerfly sneier skyskraperne og skyter glitrende fyrverkeri. Bombefly stuper inn over bukten, og fallskjermjegere hopper i formasjon med flagg og glitter sprutende fra føttene.

Tusener på tusener av innbyggere har stått i kø og ventet i timevis på å få se den fysiske manifestasjonen på den qatarske trassen, den lille hæren på bare 15.000 mann som med ett fremstår mye større og tøffere enn den i virkeligheten er. Nå sist i møte med den massive naboen som lenge har raslet med sablene og truet med å invadere.

Rad på rad med soldater marsjerer forbi. Jubelen er høyest for spesialstyrkene og for fallskjermstyrkene. Til slutt marsjerer to tropper med guttespeidere kledd i militære uniformer, øynene deres lyser av stolthet mens de leter etter familie og kjente blant fjesene på tribunen.

Representere landets uavhengighet

Militær symbolikk er sentralt i mange staters nasjonaldagsfeiringer. På dager som dette får de i oppgave å representere landets uavhengighet.

I Norge er det annerledes. Her fokuseres det på barna. Like fullt har også vår nasjonaldagsfeiring et visst militært innslag; barna marsjerer og korpsene spiller. Vi paraderer riktignok ikke vårt våpenarsenal, slik Qatar og Egypt gjør, etter fransk modell.

Prinsens vandring var også talende på andre vis. Ved sin ydmyke framtoning demonstrerte han også statens styrke: At det nå er så trygt i Doha at statsoverhodet kan vandre til fots blant tusener av innbyggere. De samme innbyggerne som samlet seg om ham da landet var truet. Slik symboliserte vandringen både styrke og takknemlighet – på samme tid.

Ny nasjonal enhet

I appellene som ble holdt gjennom den flere dager lange feiringen understreket talerne gjentatte ganger hvordan folket sto sammen under den pågående krisen, og hvordan en ny nasjonal enhet har vokst frem på tvers av tradisjonelle skiller, med Emir Tamim som gravitasjonspunkt.

To dager før den offisielle nasjonal-­dagen marsjerte 55 forskjellige nasjonaliteter sammen i Doha med sine respektive flagg, en handling som for kort tid siden ville vært uhørt. Da det qatarske flagget ble heiset, var det fra en sjø av flagg der alle de forskjellige nasjonalitetene som er del av det qatarske arbeidsmarkedet tok del.

Mest oppsikt vakte nok det iranske flagget, samt en gruppe egyptiske beboere som var invitert til å delta i marsjen. Og det til tross for at Egypt er med i alliansen som blokkerer Qatar.

Radikal utvidelse

«Vennskapsmarsjen», som den ble kalt, var en forlengelse av Emir Tamims uttalelse til FN i september, da han for aller første gang takket og anerkjente arbeidsmigrantene som utgjør mesteparten av Qatars befolkning. Dette er radikalt nettopp fordi landets nasjonale enhet tidligere har vært basert nettopp på en total fremmedgjøring og eksklusjon av ikke-statsborgere.

Årets nasjonaldag var derfor en ny opplevelse – selv for arbeidsmigrantene som har levd hele sine liv i landet. Nå ble de plutselig gjort til en del av nasjonen, ved at Emir Tamim ble også deres prins.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Ordet fanger, ikke
rundt 4 timer siden / 1107 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 4 timer siden / 4388 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 4 timer siden / 4388 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 4 timer siden / 4388 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Et liberalt dilemma
rundt 5 timer siden / 1040 visninger
Marianne Solli kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 5 timer siden / 4388 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4388 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Prestekrisen krever tiltak
rundt 6 timer siden / 279 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4388 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Ordet fanger, ikke
rundt 6 timer siden / 1107 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4388 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4388 visninger
Les flere