Trond Baugen

4    65

Utenriksminister Søreide vil mislykkes i Midtøsten.

Så lenge palestinerne blokkerer fredsprosessen i Midtøsten, vil ingen klare å komme nærmere en reell fred. Palestinerne har satt to krav før de kan forhandle, to krav som de vet at Israel ikke kan godta: De vil ikke anerkjenne Israel og de krever at alle etterkommerne av flyktningene fra 1948, kan vende «hjem».

Publisert: 9. jan 2018 / 1592 visninger.

Ine Eriksen Søreide har akkurat gjennomført samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas, og hun skal ha ros for at hun prøver å få til samtaler. Palestinerne har kommet i en gunstig posisjon for de vet at det er lite sannsynlig at det blir en tostatsløsning i nærmeste framtid. Ved å blokkere fredsprosessen med krav som Israel ikke kan godta, vil prosessen stå i stampe og palestinerne kan innkassere milliarder av kroner fra giverland som ikke vil stoppe prosessen. Ingen grupper i hele verden får så mye penger som palestinerne. Bare Norge gir rundt 1 milliard i året til palestinerne direkte og gjennom FN og USA er den største giveren med 6 milliarder kroner i året.

Palestinske flyktninger
Da Israel ble opprettet i 1948, gikk araberne til krig imot det nyopprettede landet, og denne krigen førte til at rundt 400.000 palestina-arabere flyktet (FN opererer med 700.000). Selv om de fleste av disse flyktningene er døde, har FN en særordning for palestina-arabere da deres etterkommerne også får flyktningestatus. FN har laget en egen organisasjon, UNRWA, som skal administrere disse flyktningene. Alle andre flyktninger etter 2. verdenskrig er blitt bosatt andre steder, mens palestina-arabere får betaling for å være flyktninger.

I august 2017 offentliggjorde UNRWA sitt regnskap. Det viste at organisasjonen i fjor brukte 1900 kroner i snitt på hver av de 5,3 millioner palestinerne de definerer som flyktninger. Til sammenligning bruker FN 450 kroner i snitt på andre flyktninger. I tillegg har UNRWA 30.000 ansatte, mens FNs høykommissær for flyktninger, som må håndtere flere titalls millioner flyktninger verden over, bare har 10.000 ansatte.

Selv om disse «flyktningene» ikke har bodd i Israel tidligere, krever PA-myndighetene at de kan «vende hjem» og bosette seg i Israel. Dersom dette skjer, blir palestina-araberne i flertall i Israel mens jødene blir i mindretall. Alle skjønner at dersom Israel skal være et demokrati, kan de ikke godta dette kravet.

Anerkjenne Israel
Ingen sann muslim kan anerkjenne Israels eksistens. Dette er det få norske politikere som skjønner. PLO og Hamas som styrer på Vestbredden og Gaza, sier helt åpent at Israel må utslettes og de presenterer kart over Midtøsten uten Israel. FA-myndigheten som ligger under PLO, er mer tilpasset FN og Vesten slik at de framstår som moderate. -  I Koranen sure 5, 60, står det at skriftens folk (jødene) er under Allahs forbannelse og de er dyr og apekatter. Dermed sier muslimene at det er et hån at jødene skal ha et land sammen med deres. Dyr kan ikke eie land.

Gjennom Camp-Davidforhandlingene i juli 2000, kunne Yasir Arafat som var formann for den palestinske selvstyremyndigheten, få 97% av Vestbredden og rettigheter over tempelplassen i Jerusalem, men han avslo. Han visste at dersom han hadde anerkjent Israel, hadde det vært hans sikre selvmord.

Fredsindustrien.
Flere 10.000-er av mennesker er ansatt i fredsindustrien for å skape fred i Midtøsten, og mange milliarder kroner blir investert hvert år. Mange er interessert i å holde dette gående fordi det er mange som tjener mye penger. Dermed er ikke fred så svært ønskelig for mange. Nå har USAs president Donald Trump innsett at de ikke kan pøse ut milliarder av dollar uten at noe skjer. Donald Trump har derfor sagt at han vil holde tilbake tilskudd til palestinerne for at de skal komme til forhandlingsbordet. Dette blir en stor utfordring for palestinerne fordi USA er den største bidragsyteren. Dette burde også Norge lære av, fordi vi må stille krav når vi gir så store tilskudd. Noe av det norske tilskuddet, går til terrorfamilier. PLO belønner personer og deres familie som begår terror mot jøder. Det blir spennende å følge med i fredsprosessen, men det blir nok ingen fred.

Trond Baugen

Adjunkt

13 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

5 innlegg  670 kommentarer

Fredsindustriens meritter.

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.

Gjennom Camp-Davidforhandlingene i juli 2000, kunne Yasir Arafat som var formann for den palestinske selvstyremyndigheten, få 97% av Vestbredden og rettigheter over tempelplassen i Jerusalem, men han avslo. Han visste at dersom han hadde anerkjent Israel, hadde det vært hans sikre selvmord.

Fredsindustrien.
Flere 10.000-er av mennesker er ansatt i fredsindustrien for å skape fred i Midtøsten, og mange milliarder kroner blir investert hvert år. Mange er interessert i å holde dette gående fordi det er mange som tjener mye penger. Dermed er ikke fred så svært ønskelig for mange. Nå har USAs president Donald Trump innsett at de ikke kan pøse ut milliarder av dollar uten at noe skjer.

Utenriksminister Søreide vil selvfølgelig ikke "lykkes" i å skape fred i Midt-Østen , like lite som tidligere politiske vidunderbarn har klart det.

Lurer på om det for ramme alvor er noen som tror det ?

Men man vil lykkes i å holde pengeflommen ved like uten at alt for mange etterlyser noe resultat av milliardressursene som dunster vekk i "fredsprosjekter" uten resultater. 

Og man vil lykkes i å få fleisen i utenlandske medier når man opptrer med åpen lommebok. Andres lommebok.

En interessant ting var Nobels Fredspris etter "Osloavtalen". Pussig nok har konflikten etter fredsprisutdelingen aldri vært mer blodig og intens. Man kan jo lure på dømmekraften ?

 Men fredsindustrien driver på ufortrødent - fast i troen på at her oppe under Nordpolen vet politikerne best hvordan problemer i Afrika skal løses.

Klart Donald Trump åpenbarer for alle at vestlige politikere løper rundt og vimser "with the ass hanging out". Noe de politiske tegnutleggere hittil har forklart som en vidunderlig politisk egenskap som vitner om stort talent.

Hva er galt med å benytte ressursene på å løse problemer på hjemmebane , hvor det er en svak teoretisk sjanse til å lykkes ? Og man kanskje er litt mer kompetent enn å mekke på verdensfreden ,  der man grundig dokumentert er for naive.

Det er morsomt og satirisk inspirerende befinne seg på tilskuerplass - men billetten begynner å bli farlig dyr.

 

 

8 liker  
Svar
Kommentar #2

Geir Wigdel

14 innlegg  1940 kommentarer

Det er flaut

Publisert 4 måneder siden

å høre Søreide snakke om å få igang forhandlinger om en tostatsløsning igjen. Flaut, fordi hun burde vite bedre enn noen andre at forhandlinger for Israel betyr forhaling slik at muligheten for en palestinsk stat stadig blir fjernere. Denne israelske taktikken har etter hvert blitt så åpenbar at selv ikke en norsk utenriksminister lenger kan late som "Oslo- prosessen" kan lede til noe annet enn full Israelsk overtagelse av de palestinske områdene. Dette er det vilkåret som for Israel hele tiden har ligget under de såkalte forhandlingene. Men det er selvsagt opportunt å vise til at fiaskoen skyldes palestinske "umulige" vilkår. Nei, om Søreide skulle kommet fra dette med respekt, måtte hun tørket av det servile smilet og fortalt Netanjahu rett ut hvilket falsk spill han driver.

2 liker  
Svar
Kommentar #3

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Bra oppsummert, Carl Wilhelm!

Publisert 4 måneder siden

En talsmann for palestinerne oppfordret faktisk det internasjonale samfunnet til å bry seg mindre fordi de hadde for liten innsikt i fredsprosessen. Gjennom BDS-aksjonen ble en sodastreamfabrikk (israelsk) boikottet på Vestbredden og 800 palestinere mistet jobben. 

7 liker  
Svar
Kommentar #4

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
Denne israelske taktikken har etter hvert blitt så åpenbar at selv ikke en norsk utenriksminister lenger kan late som "Oslo- prosessen" kan lede til noe annet enn full Israelsk overtagelse av de palestinske områdene.

Flertallet i Israel er ikke interessert på annektere Samaria og Judea, som også kalles Vestbredden. Dersom alle palestina-araberne blir inkludert i Israel, kan palestina-araberne snart komme i flertall, og israelerne kan ikke styre over landet sitt.

5 liker  
Svar
Kommentar #5

Ben Økland

13 innlegg  4064 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Dersom alle palestina-araberne blir inkludert i Israel, kan palestina-araberne snart komme i flertall, og israelerne kan ikke styre over landet sitt.

Dersom palestinerne blir inkludert i Israel, så blir de israelske statsborgere, og israelerne (dvs. alle israelske statsborgere) kan fortsatt og selvsagt styre over landet sitt.

Forutsetter du at palestinerne i Israel dermed skulle ha avkortede borgerrettigheter? I så fall snakker du om en apartheidstat.

Svar
Kommentar #6

Geir Wigdel

14 innlegg  1940 kommentarer

Nei, han mener

Publisert 4 måneder siden

at israelerne er mest interessert i å beholde full kontroll, men uten "belastningen" ved å inkludere arabere som fullverdige borgere. I mine ører lyder ikke det særlig edelt.

1 liker  
Svar
Kommentar #7

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Forutsetter du at palestinerne i Israel dermed skulle ha avkortede borgerrettigheter? I så fall snakker du om en apartheidstat.

Det er ikke sannsynlig at en rev blir til ei høne når en slipper den inn i en hønsegård. Like sannsynlig er at Hamas og PLO hadde blitt gode naboer dersom de hadde blitt "israelere". Det er ikke så hyggelig å bli massakrert. Jødene har behov for å overleve.

Peel-kommisjonen konkluderte med i 1937 at jøder og arabre ikke kunne styre et samfunn sammen, og det har vi fått mange erfaringer på.

8 liker  
Svar
Kommentar #8

Ben Økland

13 innlegg  4064 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Så får bare israelerne dra seg ut av Vestbredden og Øst-Jerusalem, da - med bosettere og det hele. Ikke sant?

1 liker  
Svar
Kommentar #9

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Så får bare israelerne dra seg ut av Vestbredden og Øst-Jerusalem, da - med bosettere og det hele. Ikke sant?

Palestinerne/araberne har over 50 land og et landområde som er dobbelt så stort som USA. De fleste palestinerne er jordanere som har Amman som hovedstad. Jødene har Israel som er like stort som Hedmark fylke og Jerusalem har ikke vært hovedstad for noe annet folk enn jødene. Hvorfor kan ikke jødene ha sitt eget land der de kan oppleve fred. Folkeforbundet som ga Norge suvereniteten over Svalbard i 1922, ga også Jødene Israel med Vestbredden samme året. Det er merkelig at jødene alltid skal rakkes ned på.

4 liker  
Svar
Kommentar #10

Ben Økland

13 innlegg  4064 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Når man behandler spørsmål om stater, så er den eneste, fornuftige tilnærmingsmåten å ta utgangspunkt i erkjennelse av gjeldende, internasjonale rettstilstand. "Alternative fakta" bare forvrøvler ordskiftet.

Staten Israel oppsto i 1948, ikke i 1922. Dette er viktig å ha klart for seg og forholde seg til, for staten Israels eksistens hviler på nettopp dette faktum.

Palestinerne har også en stat, men den er ikke anerkjent i sikkerhetsrådet, bare i hovedforsamlingen - derfor observatørstatus i FN. Uansett, det er for palestinernes vedkommende bare snakk om en stat - ikke femti. Hvis du virkelig tror det foreligger femti palestinske stater, så bør du melde deg på et oppfriskingskurs i geografi.

Staten Jordan er anerkjent, og innbyggerne kalles for jordanere. Riktignok oppholder en større mengde palestinere seg som flyktninger i Jordan, men det rokker ikke ved staten Jordans eksistens.

Jerusalem var hovedstad for jødene i oldtidens Judea/Israel gjennom et tidsrom av ca. 350 år. Det er en historisk opplysning, men den har ingen relevans for dagens internasjonale rettstilstand. 

I juridisk sammenheng veier det tyngre at palestinerne har vært bosatt sammenhengende i Jerusalem gjennom siste ca. 1.300 år. Hvis ikke et folk har opparbeidet odelsrett til sin jord etter så lang tid, faller en del juridiske prinsipper i grus. Men heller ikke dette er helt avgjørende, for staters legitimitet i dagens verden hviler utelukkende på internasjonal anerkjennelse.

Svalbard har ingen relevans i sammenhengen.

Jøder har fått sin egen stat, men det er ikke, og har aldri vært, internasjonal anerkjennelse av at det bare skal være jøder som er bosatt i denne staten. Det ville være et eklatant uttrykk for rasisme, og det bor en betydelig minoritet, bestående av palestinere, i Israel.

Til sutringen din: Jeg rakker ikke ned på jøder. Insinuasjonen er en usaklighet fra din side.


1 liker  
Svar
Kommentar #11

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
En talsmann for palestinerne oppfordret faktisk det internasjonale samfunnet til å bry seg mindre fordi de hadde for liten innsikt i fredsprosessen.

Under enhver omstendighet; Norges utenriksminister bringer ikke fred til Midtøsten. Dette er illusjonsmakeri, og Norge bør også trekke seg fra Giverlandsgruppen. Dette får noen med tro på prosjektet og mer makt og penger enn Norge ta seg av. 

3 liker  
Svar
Kommentar #12

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Folkerett

Publisert 4 måneder siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Staten Israel oppsto i 1948, ikke i 1922. Dette er viktig å ha klart for seg og forholde seg til, for staten Israels eksistens hviler på nettopp dette faktum.

Dersom du velger å se bort fra folkeretten og de internasjonale, juridiske avtalene, blir denne diskusjonen meningsløs. Etter den 1. verdenskrig fikk Frankrike og Storbritannia mandat til å fordele det de kalte «Palestina». Frankrike delte området inn i Libanon og Syra, mens Storbritannia delt sitt område inn i Transjordan og Israel. Dette ble behandlet i Folkeforbundet på 1920-tallet og ble til gjeldende folkerett. Israel fikk sitt landområde med Vestbredden, vedtatt i Folkeforbundet 24. juli 1922. Det at Norge fikk suvereniteten på Svalbard, var kun et eksempel på alle juridiske vedtakene som ble vedtatt på dette tidspunktet.

I 1945 overtok FN alle vedtak som ble gjort i Folkeforbundet. 29. nov. 1947 ble 2/3 flertall for å opprette staten Israel i FN. Det var forslag om å dele landområdet i to, men araberne nektet på vedtaket og avtalen ble ikke ratifisert. Jorden okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem ulovlig fra 1948 – 1967, de hadde ikke fått land vest for Jordanelva i folkeretten.

Da jeg var på Vestbredden i 1975 og 1976, sa alle araberne at de var jordanere. Ingen arabere har sagt at de var palestinere tidligere. Keiser Hadrian brukte betegnelsen «palestinere» på jødene i år 135 e. Kr. Dette var et skjellsord som betydde ulovlig innvandrer. Rundt 1980 fikk araberne på Vestbredden navnet «palestinere» som et politisk pressmiddel mot Israel. Nå ble de et eget undertrykket folk uten land og hovedstad. Aldri har Jerusalem vært hovedstad for arabere og byen er heller ikke nevnt i Koranen. –Nå styrer palestinerne sine områder selv og ifølge FN har de bedre levekår enn det som er gjennomsnittet i arabiske land.

7 liker  
Svar
Kommentar #13

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Israel er et demokrati

Publisert 4 måneder siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Jøder har fått sin egen stat, men det er ikke, og har aldri vært, internasjonal anerkjennelse av at det bare skal være jøder som er bosatt i denne staten. Det ville være et eklatant uttrykk for rasisme, og det bor en betydelig minoritet, bestående av palestinere, i Israel.

Jeg vil bare opplyse til Ben Økland at det bor rundt 6 mill. jøder, 2 mill palestina-arabere og 500.000 drusere i Israel. Palestina-araberne har samme demokratiske rettighetene som israelere unntatt at de kan velge om å gå inn i militærtjeneste. Jødene har tre pliktår i militæret.

7 liker  
Svar
Kommentar #14

Hermod Herstad

0 innlegg  7145 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Dersom du velger å se bort fra folkeretten og de internasjonale, juridiske avtalene, blir denne diskusjonen meningsløs. Etter den 1. verdenskrig fikk Frankrike og Storbritannia mandat til å fordele det de kalte «Palestina». Frankrike delte området inn i Libanon og Syra, mens Storbritannia delt sitt område inn i Transjordan og Israel. Dette ble behandlet i Folkeforbundet på 1920-tallet og ble til gjeldende folkerett. Israel fikk sitt landområde med Vestbredden, vedtatt i Folkeforbundet 24. juli 1922. Det at Norge fikk suvereniteten på Svalbard, var kun et eksempel på alle juridiske vedtakene som ble vedtatt på dette tidspunktet.

Dette bør du lese om en gang til, men jeg har gått lei av å rette opp i alle feilene som blir begått. Les noen gode wikipediaartikler?

1 liker  
Svar
Kommentar #15

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Dette bør du lese om en gang til, men jeg har gått lei av å rette opp i alle feilene som blir begått. Les noen gode wikipediaartikler?

Takk for et fyldig svar!

4 liker  
Svar
Kommentar #16

Geir Wigdel

14 innlegg  1940 kommentarer

Det finnes en

Publisert 4 måneder siden

rekke "folk" som ikke har noen egen stat. Kurderne er et godt eksempel, eller tamilene. At jødene føler seg som et "folk", er derfor ikke noe argument for at de må ha en egen stat der jøder per definisjon skal være i flertall. Den jødiske statsdannelsen i gammel tid (under David og Salomos regjeringstid) hadde ingen likhet med moderne statsdannelser - som Israel. Jerusalem var i gammel tid først og fremst det religiøse midtpunktet for den jødiske kultus.

1 liker  
Svar
Kommentar #17

Ben Økland

13 innlegg  4064 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Etter den 1. verdenskrig fikk Frankrike og Storbritannia mandat til å fordele det de kalte «Palestina». Frankrike delte området inn i Libanon og Syra, mens Storbritannia delt sitt område inn i Transjordan og Israel. Dette ble behandlet i Folkeforbundet på 1920-tallet og ble til gjeldende folkerett. Israel fikk sitt landområde med Vestbredden, vedtatt i Folkeforbundet 24. juli 1922

I 1814 ble følgende bestemt i Norges Grunnlov: "...Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget." I 1851 ble denne, såkalte Jødeparagrafen, opphevet.

Du kan ikke ta utgangspunkt i historiske vedtak og påstå at de uttrykker gjeldende rett hvis et senere vedtak innstifter en annen rettstilstand. 

Staten Israel ble anerkjent av FN den 11. mai 1949. Grensene fra den gang er stadig Israels lovlige grenser, for dette er sist, gjeldende vedtak som innstifter gjeldende folkerett i saken. 

Svar
Kommentar #18

Ben Økland

13 innlegg  4064 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
jeg har gått lei av å rette opp i alle feilene som blir begått.

Ja, det er slitsomt når man i stedet for å bringe en diskusjon videre blir henvist til å måtte drive med undervisning.

2 liker  
Svar
Kommentar #19

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2006 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Staten Israel ble anerkjent av FN den 11. mai 1949. Grensene fra den gang er stadig Israels lovlige grenser, for dette er sist, gjeldende vedtak som innstifter gjeldende folkerett i saken. 

Faktafeil.

5 liker  
Svar
Kommentar #20

Hermod Herstad

0 innlegg  7145 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Takk for et fyldig svar!

Ingenting å takke for. Jeg kunne selvsagt gått i gjennom dette punktvis og har allerede gjort det en titalls ganger i Verdidebatts tråder, men jeg synes faktisk at kommentatorer burde gjøre et minimum av research selv før de poster historiske "fakta". Ikke minst for egen skyld da så mange feil fremført i en belærende tone, svekker tilliten til de mer subjektive konklusjonene. Det kreves ikke mye å arbeid sjekke egne oppfatninger med en nyttig, objektiv faktabasert wikipediaartikkel. Anbefaler den engelske versjon da den følges og korrigeres av langt flere med faglig bakgrunn.

2 liker  
Svar
Kommentar #21

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Jeg vil bare opplyse til Ben Økland at det bor rundt 6 mill. jøder, 2 mill palestina-arabere og 500.000 drusere i Israel. Palestina-araberne har samme demokratiske rettighetene som israelere unntatt at de kan velge om å gå inn i militærtjeneste. Jødene har tre pliktår i militæret.

Israel var mer demokrati for noen år siden. Begrepet utvannes stadig av dagens regjering. Det er fint om du husker to ting i tillegg; 

Det var ikke dagens regjering Gud hadde i tankene da han ga Landløftene

og

en fred skal ikke forhandles for å få skikk på historien, men for å gjøre det mulig for jøder, arabere og kristne å overleve i fremtiden. 

1 liker  
Svar
Kommentar #22

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
Det finnes en Publisert 34 minutter siden

rekke "folk" som ikke har noen egen stat. Kurderne er et godt eksempel, eller tamilene. At jødene føler seg som et "folk", er derfor ikke noe argument for at de må ha en egen stat der jøder per definisjon skal være i flertall

Vi må da være enige om at jødene nå har en stat som heter Israel, akkurat som nordmenn har et land som heter Norge. Er nordmenn et eget "folk" som ikke trenger en stat?

4 liker  
Svar
Kommentar #23

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Staten Israel ble anerkjent av FN den 11. mai 1949. Grensene fra den gang er stadig Israels lovlige grenser, for dette er sist, gjeldende vedtak som innstifter gjeldende folkerett i saken. 

Hvis du kaller dette grundig undervisning, må du i hvert fall sjekke hva som er historisk riktig. Det burde ikke være vanskelig!

4 liker  
Svar
Kommentar #24

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Hva er forklaringen?

Publisert 4 måneder siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
I juridisk sammenheng veier det tyngre at palestinerne har vært bosatt sammenhengende i Jerusalem gjennom siste ca. 1.300 år.

Keiser Hadrian kalte jødene i 135 e. kr. for "palestinere" som var et skjellsord med betydningen ulovlig innvandrer. Ingen arabere eller andre har blitt kalt "palestiner", ikke før enn i 1980 da araberne eller jordanere som de selv kalte seg, på Vestbredden plutselig ble palestinere. Hvordan kan det da ha seg at palestinerne har bodd  i Jerusalem i 1300 år? Det var ingen arabere som het palesiner på denne tida.

3 liker  
Svar
Kommentar #25

Hermod Herstad

0 innlegg  7145 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Keiser Hadrian kalte jødene i 135 e. kr. for "palestinere" som var et skjellsord med betydningen ulovlig innvandrer. Ingen arabere eller andre har blitt kalt "palestiner", ikke før enn i 1980 da araberne eller jordanere som de selv kalte seg, på Vestbredden plutselig ble palestinere. Hvordan kan det da ha seg at palestinerne har bodd  i Jerusalem i 1300 år? Det var ingen arabere som het palesiner på denne tida.

Det er riktig at keiser Hadrian, etter å ha slått ned det jødiske opprøret i 135, ga provinsen navnet "Palestina" og at dette sannsynligvis må oppfattes som et forsøk på å viske ut jødisk identitet.

Men ordet er mye eldre, det dukker opp i inskripsjoner allerede 1170 år f.kr. Det knyttes gjerne til filisterne som var en gruppe som dukket opp i regionen i forbindelse med "sjøfolket" som skapte store omveltninger i overgangen fra bronsealder til jernalder. Ordet skal ha hebreeisk opprinnelse og har som rot migrere, invadere. De dukket opp samtidig som vi ser tegn til de første "protoisraelske" bosetninger.

I mandatperioden var det navnet som ble gitt på det territoriet som skulle utvikles til egen stat og palestinere dekket jøder, arabere og andre grupper som levde innenfor territoriets grenser.

1 liker  
Svar
Kommentar #26

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

En interessant forklaring!

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Men ordet er mye eldre, det dukker opp i inskripsjoner allerede 1170 år f.kr. Det knyttes gjerne til filisterne som var en gruppe som dukket opp i regionen i forbindelse med "sjøfolket" som skapte store omveltninger i overgangen fra bronsealder til jernalder. Ordet skal ha hebreeisk opprinnelse og har som rot migrere, invadere. De dukket opp samtidig som vi ser tegn til de første "protoisraelske" bosetninger

Takk, dette var nytt for meg. Jeg leste et sted at filisterne var et sjøfolk som kom fra Kreta. Har du noe historie på det?

Svar
Kommentar #27

Hermod Herstad

0 innlegg  7145 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Takk, dette var nytt for meg. Jeg leste et sted at filisterne var et sjøfolk som kom fra Kreta. Har du noe historie på det?

Opprinnelsen er omdiskutert, men området rundt Egeerhavet er absolutt en av hovedteoriene. Dette var en periode hvor mange av de gamle bystatene innerst i Middelhavet, dukket under. Migrasjonene eller invasjonene fra "The Sea People" kan oppfattes som en årsak, men i dag oppfattes det nok mer som en konsekvens av dette. Dette er beskrevet i flere egyptiske inskripsjoner, men det egyptiske riket ble opprettholdt om sterkt svekket.

Filistrerne er jo også kjent fra GT som en hovedfiende til de første israelske monarkene, men sannsynligvis har også disse hatt et utstakt fredelig samkvem og kanskje blitt assimilert i hverandre?

Arkeologiske funn viser at begge kulturer kunne eksistere i samme landsby over en lengre periode.

Svar
Kommentar #28

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Filistrerne er jo også kjent fra GT som en hovedfiende til de første israelske monarkene, men sannsynligvis har også disse hatt et utstakt fredelig samkvem og kanskje blitt assimilert i hverandre?

Takk, det var interessant! Goliat fra Gat var jo også filister. 

Svar
Kommentar #29

Hermod Herstad

0 innlegg  7145 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Takk, det var interessant! Goliat fra Gat var jo også filister.

Ja, og Gath er lokalisert og har gjennomgått grundige arkeologiske undersøkelser.

1 liker  
Svar
Kommentar #30

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Filisterne

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Opprinnelsen er omdiskutert, men området rundt Egeerhavet er absolutt en av hovedteoriene. Dette var en periode hvor mange av de gamle bystatene innerst i Middelhavet, dukket under. Migrasjonene eller invasjonene fra "The Sea People" kan oppfattes som en årsak, men i dag oppfattes det nok mer som en konsekvens av dette. Dette er beskrevet i flere egyptiske inskripsjoner, men det egyptiske riket ble opprettholdt om sterkt svekket

Jeg prøver å lese meg opp på filisterne. En arkeolog som heter Trude Dothan har spesialisert seg på filisterne, og hun har skrevet: THE PHILISTINES AND THEIR MATERIAL CULTURE. Hun skriver at 100 år etter at filisterne bygget opp i gjen Ekron ca 700 år f. Kr., altså rundt år 600 f. Kr., forsvant filisterne da Nebukadnesar angrep filisterland. Hun mener dette er en gåte. Har du noe historie rundt dette?

1 liker  
Svar
Kommentar #31

Hermod Herstad

0 innlegg  7145 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Det var ikke kun den jødiske eliten som ble sendt i eksil av Nebukadnezar. Den samme skjebne møtte de fleste erobrede folkeslag i området. Praksisen ble startet med det assyriske riket og fullført av babylonerne. Den persiske overtakelsen reverserte disse handlingene til en viss grad, men muligens var eliten borte og resten av befolkningen assimilert med nabobefolkningen?

1 liker  
Svar
Kommentar #32

Bjørn Blokhus

0 innlegg  778 kommentarer

Israel seirer

Publisert 4 måneder siden

Israel vinner territorium og styrker statsmakten

Palestinske klaner har så langt kjempet en god kamp om vestlige bistandsmidler.

Etter et halvt århundre med solid støtte til det palestinske prosjektet, ser det ut til at U.S.A omsider ser at dette er en feilinvestering.

Nå er det å håpe at Søreide sender tydelige signaler om at Norge følger etter vår viktigaste utenrikspolitiske samarbeidspartner og løsriver seg fra den europeiske tåkeseilasen.

 

8 liker  
Svar
Kommentar #33

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.
Israel vinner territorium

Ja det skal være sikkert. Som amen i kirken. På mandag ble Norges utenriksminister forespurt om å spille en meglerrolle i konflikten. Allerede i dag kommer neste innspill; nye bosetninger. Det går ikke en gang uten at noen sier fredsforhandlinger og så går det noen timer før nestemann sier  nye bosetninger. Denne gangen dypt inne på okkupert land blandt palestinere. Fredsviljen på israelsk side er like dyptpløyende som snøen som falt i Sahara, i Algerie forrige dagen. I dag er de begge borte. 

Norge og utenriksministeren er enda en gang ført bak lyset. Israel får komme tilbake til spørsmålet om de en gang bestemmer seg for hva de vil. Det blir ikke med den smuldrende regjeringen til Netanyahu men kanskje etter kommende valg. Begge sider har for svakt lederskap til å stå ut et løp med forhandlinger nå. 

1 liker  
Svar
Kommentar #34

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Nye bosetninger

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Denne gangen dypt inne på okkupert land blandt palestinere. Fredsviljen på israelsk side er like dyptpløyende som snøen som falt i Sahara, i Algerie forrige dagen. I dag er de begge b

Er du sikker på at det er snakk om nye bosetninger og ikke boliger? Det et lenge siden Israel bygget nye bosetninger. Hvis vi ønsker å bygge boliger i Norge kan vi bare søke kommunen. Dersom Israel skal bygge nye boliger, er hele verdenssamfunnet på  tuppene. Jeg minner om at Israel kun har bebygget 2,7% av Vestbredden innen for C-området som ble avtalt under Oslo-2 avtalen.

3 liker  
Svar
Kommentar #35

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Fredsforhandlinger

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Allerede i dag kommer neste innspill; nye bosetninger. Det går ikke en gang uten at noen sier fredsforhandlinger og så går det noen timer før nestemann sier  nye bosetninger.

Fredsforhandlingene har ingen ting med bosetninger å gjøre. Palestina-araberne prøvde å utslette Israel før noen tenkte  at bosetninger var noe problem.

5 liker  
Svar
Kommentar #36

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
du sikker på at det er snakk om nye bosetninger og ikke boliger?

Ja, meldingen på tv gikk ut på bosetninger "deep into land habitated by palestinians". Men hvem bryr seg? Siden dette ikke er fredsforhandlinger og ikke har noe med prosessen som Norge er bedt om å lede...? 

Først stikker man fingeren i jorden og så diskuterer man ut fra det. Skal du diskutere fantasier får du finne noen andre å gjøre det med. 

Svar
Kommentar #37

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Fantasier

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Først stikker man fingeren i jorden og så diskuterer man ut fra det. Skal du diskutere fantasier får du finne noen andre å gjøre det med.

Å nei, jeg skal ikke diskutere mine fantasier med deg, de tar jeg med kona.

4 liker  
Svar
Kommentar #38

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Ikke bosetninger

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Ja, meldingen på tv gikk ut på bosetninger "deep into land habitated by palestinians". Men hvem bryr seg? Siden dette ikke er fredsforhandlinger og ikke har noe med prosessen som Norge er bedt om å lede...? 

Jeg har undersøkt saken og foreløpig skal det bygges 651 boenheter innen disse bosetningene:

Anbudene var for boliger i Emanuel, Ariel, Adam, Maale Adumim og Beitar Illit

Media tar ofte feil av bosetninger og boenheter. Tenk om Iran skulle protestere på om det skal bygges et boligfelt like ved der du bor? Stort fakkeltog i Teheran......


4 liker  
Svar
Kommentar #39

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har undersøkt saken og foreløpig skal det bygges 651 boenheter innen disse bosetningene

Jeg finner ikke igjen den nyheten som passerte forbi på en av de utenlandske kanalene igår. Det nærmeste jeg kommer er et vedtak i FN fra 24. 12. 17 om fortsatt boikott av bosetninger på okkupert land. Jeg kan ikke bekrefte at vi snakker om de samme bosetningene her. 

Svar
Kommentar #40

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Politiske FN-sanksjoner

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det nærmeste jeg kommer er et vedtak i FN fra 24. 12. 17 om fortsatt boikott av bosetninger på okkupert land. Jeg kan ikke bekrefte at vi snakker om de samme bosetningene her. 

Som eneste land i verden får arabiske land og deres samarbeidspartnere vedtatt  en mengde politiske sanksjoner mot Israel. En trenger ikke være profet for å si st det kommer helt sikkert et 10-talls nye sanksjoner i 2018, men sanksjonene blir ikke folkerett.

Dersom palestinerne heller sluttet med terror, ville dette være langt på vei mot fred. Da trenger ikke Israel sikkerhetsbarrieren som er 10% mur og 90% gjerde. De trenger heller ikke innførselkontroll til Gaza for å hindre våpenleveranser.

4 liker  
Svar
Kommentar #41

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Som eneste land i verden får arabiske land og deres samarbeidspartnere vedtatt  en mengde politiske sanksjoner mot Israel. En trenger ikke være profet for å si st det kommer helt sikkert et 10-talls nye sanksjoner i 2018, men sanksjonene blir ikke folkerett.

Mange land  i verden frå sanksjoner mot seg i FN og de blir folkerett. Israel får mange henstillinger også, og det er grenser for hva FN er med på av behandling overfor palestinerne. Pga veto-makten USAs støtte til Israel har det ikke alltid resultert i folkerett når Sikkerhetsrådet har bedt om sanksjoner. For å unngå en slik tilstand partene står overfor rett ofte, burde begge sider roe seg ned og ta fatt på seriøse forhandlinger. Dagens regjering har ikke en gang i sitt program å gjøre noe med palestinaspørsmålet. Forrige regjering hadde det, men for å få lappet sammen en allianse med den ytre høyresiden gikk Netanyahu med på å utelate dette fra regjeringserklæringen. Likevel har han vært nødt til å ta i problematikken fordi den alltid er tilstede i israelsk hverdag. Dette vet de også langt inn i MIFF, men de later som at det ikke har skjedd fordi de ønsker ikke at palestinerne skal være der i første omgang. Det finnes også elementer i Norge som har samlet inn penger til israelsk bosetningspolitikk i strid med vedtatt norsk utenrikspolitikk. Dette vet nok også MIFF for de støtter nok at dette skjer. 

Jeg tenkte ikke å tvære min deltagelse i denne tråden men tok til orde fordi du presenterte flere virkelighetsfjerne argumenter. Selv om jeg ikke fant meldingen jeg hørte i går i skriftlig form betyr ikke det at det ikke foregår israelsk bosetning utover og dypt inne i palestinske områder. Det betyr bare at jeg ikke finner meldingen skriftlig. Jeg legger ikke mer arbeide i dette nå. Jeg regner med at emnet vil komme opp igjen nå som det er vestlig nyttår og Israel igjen kjører igang anti-BDS-kampanjen. Alt er ved det gamle, og slik vil det bli. Norsk innsats i Midtøsten - og i Nord-Korea som det ble meldt om i kveld - har jeg liten tro på. Det er ikke mulig for Norge å diktere makten. Dette må makten koke opp selv om det skal bli løsninger. 

Slik er det med den saken. 

Svar
Kommentar #42

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Selv om jeg ikke fant meldingen jeg hørte i går i skriftlig form betyr ikke det at det ikke foregår israelsk bosetning utover og dypt inne i palestinske områder. Det betyr bare at jeg ikke finner meldingen skriftlig. Jeg legger ikke mer arbeide i dette nå.

Adresseavisen for fredag 12. januar kommer til å melde om 1100 bosetninger som er vedtatt etter behandling av forsvarsdepartementet. Med sammenfallet i tid regner jeg med at det er disse jeg hørte om i går. Det er nettutgaven for i morgen som forteller dette. Man er inne i en prosess som har klargjort en del av boligene for bygging nå, mens resten vil følge. 

Så kan man spørre seg; hvorfor behandler forsvarsdepartementet byggesaker i et demokrati? I land Israel liker å bli sammenlignet med skjer slik behandling i kommunene og i kommunaldepartementet bare ved ankesaker. Svaret er at boligbyggingen er en del av krigføringen på okkupert grunn, og medfører inngrep i palestinernes muligheter med fare for uro. Selvfølgelig er det ufint å spørre hvorfor Israel og Palestina ikke har ordnet opp i disse forholdene uten at det skal behøves inngripen fra krigsmakten. 

Svar
Kommentar #43

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Sikkerhetsrådet i FN

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Mange land  i verden frå sanksjoner mot seg i FN og de blir folkerett. Israel får mange henstillinger også, og det er grenser for hva FN er med på av behandling overfor palestinerne.

Når du påberoper deg å være korrekt, bør du sette deg inn i saken. Resolusjoner i Hovedforsamlingen i FN har status anbefalinger som ikke blir folkerett, mens resolusjoner i Sikkerhetsrådet som er i overensstemmelse med kapittel VII i FN-pakten, blir folkerett. Sikkerhetsrådet har aldri foretatt en slik erklæring mot Israel.

I 2014 vedtok Hovedforsamlingen 20 ganget flere resolusjoner som fordømte Israel enn andre land. De andre 192 land fikk 7 resolusjoner mot seg.

4 liker  
Svar
Kommentar #44

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
I 2014 vedtok Hovedforsamlingen 20 ganget flere resolusjoner som fordømte Israel enn andre land. De andre 192 land fikk 7 resolusjoner mot seg.

Jeg synes at det viktige her er at man spør seg hvorfor dette skjer mot Israel, år etter år. Israel, dette barn av Folkeretten, får stadig korrigerende meldinger om sin adferd. Hvordan kan det ha seg at alle andre hele tiden er så slemme? Noe bunner nok i den fremvoksende tvilen til at Israel burde vært anlagt i det hele tatt. Hvis noen stiller så alvorlige spørsmål kan man enten gå til krig, eller man kan føye seg i varierende grad. Jeg er klar på at jeg har sett tilfeller hvor Israel burde ha føyet seg, og at som den sterkeste part i konflikten med palestinerne burde ha gått den ekstra milen oftere for å unngå å havne i denne situasjonen med dårlig presse. Man burde tatt fatt i utfordringene med å leve i fredelig sameksistens med andre og virkelig skapt gode forhold, men jeg kan ikke se at det har skjedd. Begge parter har ansvar, ingen av dem har levet opp til det, men det er på tide de starter for verden har gått lei av dette, og det er for Israel tiden renner ut.Det er palestinerne som har folket på sin side, mens politikerne er mest på Israels side. Her er det nok å ta fatt på. Det er bare å brette opp ermene og sette igang så det en gang blir fred. 

2 liker  
Svar
Kommentar #45

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Et meget interessant spørsmål!

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Jeg synes at det viktige her er at man spør seg hvorfor dette skjer mot Israel, år etter år. Israel, dette barn av Folkeretten, får stadig korrigerende meldinger om sin adferd.

Det er et interessant spørsmål som du tar opp. Mange som følger konflikten i Midtøsten lurer på dette. I tillegg er media særlig interessert i Israel. Jeg leste et sted at Jerusalem har nest mest internasjonal media tilstede etter Washington. 

Jeg mener årsaken er religiøst betinget. Trygve Lie ble utnevnt til første generalsekretær i FN, og da jødene fikk 2/3 flertall i FN 29. nov 1947, for å etablere staten Israel, gikk den arabiske hovedforhandleren til fysisk angrep på Trygve Lie. Han sa at dersom staten Israel ble opprettet, lovte han landet krig til det ble utslettet. Dette skriver Trygve Lie i boken "Syv år for freden" (1954). Dette løftet har araberne holdt. Hvorfor gikk araberne til krig mot Israel da det ble opprettet 14. mai 1948? Hvorfor kan de ikke ha sitt land, et område som er på størrelsen av Hedmark fylke?

Jeg har prøvd å peke på dette i artikkelen min. I Koranen sure 5,60 står det at skriftens folk (jødene) er dyr, og dyr kan ikke eie land. Muslimene ser på det som hån at jødene skal ha landområde sammen med deres. Hamas og FA-myndighetene som står under PLO, sier det helt åpent at Israel må utslettes. Jeg vet ikke hva du tenker om dette?

4 liker  
Svar
Kommentar #46

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Trond Baugen. Gå til den siterte teksten.
Det er et interessant spørsmål som du tar opp.

For slike som meg som støtter Israels opprettelse og tror på Landløftene er det stadige skuffelser i nyhetene fra dagens regjering. Det blir vanskelig å være hjertelig mot israelsk politikk når alt peker i feil retning i fredsprosessen. Ja, det er ikke en gang en fredsprosess. Jeg ønsker meg alltid at den til en hver tid sittende regjering skal være mer følsom på dette punktet og gi sine støttespillere noe å være stolte av men nå har det knapt vært det siden 1993. Jeg er redd vi venter forgjeves mht hva som kan forventes fra dagens regjering. 

1 liker  
Svar
Kommentar #47

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Guds løfter.

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
For slike som meg som støtter Israels opprettelse og tror på Landløftene er det stadige skuffelser i nyhetene fra dagens regjering.

Vi vet at Guds løfter går i oppfyllelse, men det skjer ofte på en måte som vi ikke tenker. - Gud ga jødene mange løfter om Messias komme, men da Jesus kom var ikke Jesus den Messias som de trodde. De avviste ham og dømte ham som en forbryter. Det står mange profetier i Bibelen om at jødene skulle få landet tilbake, og det et jo et stort Guds under at det har skjedd.

2 liker  
Svar
Kommentar #48

Leif GuIIberg

72 innlegg  6330 kommentarer

Søreide og Kushner

Publisert 4 måneder siden

"If you can’t make Mideast peace, no one can," var president Trump sin hilsen til svigersønnen Jared Kushner. Siden har det vært stille, før nå Ina Søreide blir enig med Israel om å prøve seg på samme jobben før hun drar til Washington.Svar
Kommentar #49

Trond Baugen

4 innlegg  65 kommentarer

Ingen løsning

Publisert 4 måneder siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
"If you can’t make Mideast peace, no one can," var president Trump sin hilsen til svigersønnen Jared Kushner. Siden har det vært stille, før nå Ina Søreide blir enig med Israel om å prøve seg på samme jobben før hun drar til Washington.

Jeg tror ikke at verken Israel eller palestinerne ser en løsning. Israel kan ikke annektere Samaria og Judea (Vestbredden), for da vil muslimene kunne få flertall i Israel. Dersom palestinerne får Vestbredden, kan det samme skje som med Gaza at de får raketter i stedet for fred. Når det er sagt, så har jo palestinerne fått tilbud om å få Vestbredden flere ganger mot å anerkjenne Israel.

Palestinerne tjener på at fredsprosessen har låst seg fordi verdenssamfunnet bevilger årlig mange milliarder kroner til palestinerne for å holde fredsprosessen varm. Bare USA gir 6 milliarder kroner PR. år til palestinerne. Norge gir rundt 1 milliard kroner PR. år.

Dersom Oslo-avtalen fra 1995 hadde blitt fulgt opp av begge parter, hadde det kanskje vært det nærmeste de kunne ha kommet med en fredlig sameksistens.

1 liker  
Svar
Kommentar #50

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
"If you can’t make Mideast peace, no one can," var president Trump sin hilsen til svigersønnen Jared Kushner. Siden har det vært stille, før nå Ina Søreide blir enig med Israel om å prøve seg på samme jobben før hun drar til Washin

Partene går og tripper i forventning over en såkalt Kushner-plan som skal komme. Jerusalem-vedtaket er en del av opptrappingen til denne. Det er for tidlig å forkaste dette initiativet formelt enda, men partene varslet allerede før 1. oktober 2017 at de så det hele som en vits. Nå gjenstår bare å få det fremlagt og avvist fordi den andre parten gjør det samme. Det er mao det vanlige. 

Det er jo ikke noen grunn til å forvente noe nytt. Etter 50-70 år med konflikt er alle tenkelige forslag lagt på bordet for lenge siden. Det kommer ingenting som vil dele Dødehavet fra Washington i disse dager. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Levi Fragell kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
5 minutter siden / 877 visninger
Alf-Erik Hallert kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
17 minutter siden / 877 visninger
Kjellrun Marie Sonefeldt kommenterte på
Regjeringen vil fjerne Odelsloven.
26 minutter siden / 727 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
28 minutter siden / 877 visninger
Åste Dokka kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 877 visninger
Alf-Erik Hallert kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 877 visninger
Hans Torvaldsen kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 877 visninger
Alf-Erik Hallert kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 877 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 877 visninger
Bjørnulf Hafstad kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 1 time siden / 583 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 877 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 1 time siden / 280 visninger
Les flere