Dagfinn Koch

Komponist
1

Lidenskapelig medmenneskelighet på avveie

Kommentar til kunster- og kirkeopprop om Trumps Jerusalem-erklæring

Publisert: 7. jan 2018.

Fredag 16. desember skrev Dagsavisen om artisten og aktivisten Marthe Valles initiativ til et opprop i protest mot at Donald Trump vil flytte ambassaden til  Israels hovedstad Jerusalem. Hun lente seg godt på teksten fra kunstneroppropet i den britiske avisen The Guardian fra mandag 11. desember.

Bekymringen er at hvis USA gjør alvor av planen, mener de at fredsprosessen står i fare. En fredsprosess som har vært fastlåst etter Oslo II-avtalen fra 1995 der forøvrig Israel blir tilkjent kontrollen over hele Jerusalem i påvente av påfølgende forhandlinger. Det som også bør nevnes er at det på det meste var 16 ambassader i Jerusalem. Oljekrisen i 1973 og -79 der arabiske land truet med å strupe oljeeksporten, og under påskudd av Israels Jerusalemlov fra 1980, flyttet de resterende 13 ambassadene til Tel Aviv. 

 Det kunstneroppropet beskylder det eneste demokratiet i Midtøsten for, er en gradvis prosess av etnisk rensing, rasistisk manipulasjon, stenging av kulturinstitusjoner, krigsforbrytelser og rasering av palestinske nabolag for å skape en «myte om en mono-etnisk urban identitet».

 Argumentasjonen er som hentet fra BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment and Sanctions). Gammelt tankegods som ble bragt til torgs etter bevegelsen ble grunnlagt etter den andre intifada i 2005. Sentral for BDS er i tillegg til anklagene nevnt ovenfor å fremstille Israel som et apartheidregime. BDS fremstår som en ikkevoldelig menneskerettighetsbevegelse, men kan betraktes som markedsavdelingen til arabisk muslimske organisasjoner som Hamas, Fatah og Den arabiske liga.

 Her hjemme støttes BDS-bevegelsens i ulik grad av humanitære organisasjoner og kirkesamfunn som ønsker å fremstå som om de ikke har en politisk agenda. Herunder Den norske Kirke gjennom Mellomkirkelig råd, Røde Kors, Amnesty, UNICEF, Kirkens Nødhjelp, Kvekerne og Norges-KFUK-KFUM. Den katolske Kirke støtter ikke bevegelsen. Fagforbundet gikk inn for internasjonal boikott av israelske varer produsert på Vestbredden 18. Oktober 2017. NTB og NRK bidrar med en støttende medial vinkling. 

 En viktig motivasjon for BDS-idealistene er å få kjenne på følelsen av urettferdighet og opplevelsen av å bidra aktivt til en bedre verden. Selv om det er mye urettferdighet, er denne konflikten den best egnete til å fremvise eget menneskelig engasjement. Et sterkt emosjonelt engasjement som ikke skyr doble standarder når det gjelder konflikter i andre land.

 21. desember skriver samme avis at sogneprest Lise Martinussen lot seg inspirere av kunstneroppropet. Med erfaringer fra et opphold i Betlehem i 2016, og Mellomkirkelig råds erklæring om konflikten fra 30. november 2017, og med en endret ordlyd, klarte hun på tre dager å samle 1000 underskrifter fra prester, kirkeansatte og ansatte og frivillige i kristne organisasjoner.  

 Jeg er redd for at underskriverne av oppropene virkelig tror at et «fritt» Palestina og et Israel med jøder i mindretall vil komme til å utvikle seg til to sosialdemokratier på lik linje med det vi har i Skandinavia; et rasjonelt materialistisk sekulært og egalitært paradis, som igjen vil gi positive globale ringvirkninger av kosmiske dimensjoner. De vil ikke innse at det ville vært fred for lenge siden hvis det palestinske lederskapet hadde akseptert å dele området mellom Middelhavet og Jordanelven med en jødisk stat. Noe det har avvist siden 1920-tallet frem til i dag, året Israel fyller 70 år.  

 Og følgende har slått meg: Holocaustfornektere avviser noe som de vet har skjedd, mens BDS-tilhengere fortrenger noe som uungåelig kommer til å skje hvis det blir et palestinsk-arabisk flertall i Israel. 

 

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere