Spaltist Arne Berggren

Dramatiker og TV-produsent

ANTIKLIMAKS  

Vi hadde trengt noen passasjer og hint i Bibelen om demontering av juletrær. De av oss som fortsatt kjemper for trettende dag som dannet tidspunkt for nedpakking av krybber og pynt, kjemper uansett på vikende front. Et juletre i uke 1 er tristere enn noensinne.

Publisert: 5. jan 2018.

 

Jeg merker selv hvordan synet av alt som lukter av i fjor, fremstår som illeluktende antiklimaks allerede første nyttårsdag. Tidligere varte jula til påske, man lekte i hvert fall med tanken - nå er selve julen rett og slett over, nesten før den har begynt.

Noe må ofres for at noe helt nytt skal få plass eller gjenoppstå, vi vet jo det, årstidene liksom, naturens kretsløp og fra jord er du kommet og til jord skal du bli, ja da - men det virker som liten trøst når du ser disse halvpjuskete likene av noen trær som settes ut ved offentlige søppelkasser eller blir stående pjuske og uvannede og skjelve i regnværet og vindkastene som av en eller annen grunn alltid kommer i romjulen, i hvert fall på Østlandet og i Bergen - pistrete juletrær, ribbet for pynt, kompromiterte i dagslys, det er som å se besteforeldre nakne - det var ikke meningen.


Vi blir fortere ferdig med ting i dag, tror jeg, enn for noen tiår siden. Ting eskalerer lynraskt, blir til en tsunami av følelser, for så å være vekk igjen, like plutselig som det oppstod, uten nødvendigvis å etterlate dypere spor. Før trengte man et halvt års tid for å bygge en skikkelig skandale, og ytterligere ett år på etterspillet. Nå bygger skandalene seg opp over en ukes tid og antar abnorme proporsjoner, for så å avblåses brått og uten varsel - blir stående og slå for seg selv som en åpen dør i vinden i det folkemengden har løpt videre for å bivåne og piske opp stemningen rundt noe annet som brenner. Ingen ting strider mer mot tidsånden enn han eller hun som harmdirrende slår fra seg i kommentarfeltet lenge etter at folkemengden har forlatt det. Du kjenner følelsen - stå der og dirre for deg selv uten en eneste like, kanskje bare en stakkarlike fra trådstarteren. Hvor ble det av de andre? Hvordan ble det så stille, tenker treet.


Sosiale medier er basert på følelser. Endorfiner skal fosse i kroppen din når du logger deg på, du vil inn der for å føle, og det er til enhver tid nok å reagere på, men følelser er også klassisk betinging, de trigges der og da, og selve saken, det du hisset deg opp over eller som gjorde deg euforisk, virker tommere og tappet for mening bare noen få dager etter. Disse Facebookjubileene og påminnelsene om noe som engasjerte deg dypt og inderlig for et års tid siden, virker nå bare som vage minner fra et annet liv. Juletrærne må forståes som en del av dette nye landskapet av bratte opp- eller nedoverbakker og stup - julen er i ferd med å bli en one-click-affære, du har logget deg inn lille julaften, du har opplevd og delt, du må videre - romjulssalgene lokker, raketter streames live, nestledere må gå, det haster.

 
Det er noe trist over juletreet som hutrer i vindkastene på Eidsvoldsplass foran Stortinget. Det skal komme nye juler, men da er ikke det treet med. Akkurat som det skal komme julaftner der vi alle ligger glemt og begravet under hvelv av tele på mørklagte kirkegårder, men hvem vet, tenker jeg om juletreet på Eidsvolds plass - én dag vil du atter gjenoppstå, etter runder med søppelsortering, noen hundre liv som lokalaviser, bark i hundetoaletter eller deler av laminert parkett i en visningsleilighet på Røa. Eller dukke lydløst opp i noens feed i jubileer for en gang relevante minner.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Arne Berggren. Gå til den siterte teksten.
Jeg merker selv hvordan synet av alt som lukter av i fjor, fremstår som illeluktende antiklimaks allerede første nyttårsdag. Tidligere varte jula til påske, man lekte i hvert fall med tanken - nå er selve julen rett og slett over, nesten før den har begynt.

Noe har skjedd med julen. Denne gangen startet den første søndag i advent og ble kvernet på i en måned før den plutselig var over. All festivitas ser ut til å være unnagjort i tide før nyttårsklokkene ringer året inn. 

Ikke en gang adventsgudstjenestene ble debattert som før i 2017. Støvet har lagt seg alle andre steder enn på Nylund skole i Stavanger. Nå gjør alle det de bør ved slike tilstelninger og ser ut til å holde kjeft om resten. Hva nå?

Men så var det juletrærne. Intet eies så lenge som et visnet juletre. Små påminnelser kommer frem fra sofaen som står nærmest hele det påfølgende år og kanskje lenger. Jeg vet ikke lenger hvilket juletre jeg fortsatt finner nåler fra hver gang jeg gjør rent. I fjor virket det som en god idé og bare kaste det ut av vinduet og ned på plenen for at de løse nålene skulle bli til jordforbedring på plenen. Men nei, de kom aldri så langt. De som ikke la seg i panelovnen og langsomt ble svidd av med en liflig duft i stuen ble støvsuget og vasket bort i flere måneder. Da treet traff bakken var det nesten ikke nåler til jordforbedring tilbake på de tørre grenene.

Arrangeres det juletrefester lenger? Jeg har registrert én fordi jeg er utkommandert til å være med å organisere. Jeg har fått beskjed om at det blir i enkle former og "ikke slik som før i årene med poser til barna og slikt". Jeg er tilkalt som en del av 2. oppbud fordi 1. oppbud uventet trakk seg en etter en. Pliktoppfyllende som jeg kan være klarte jeg ikke å avvise de bedende øynene til sognepresten så jeg svarte ja. Antagelig synger det på siste verset for også denne festen. 

Om dette har noen rot vil jeg gjette at det har med black-friday å gjøre. Den blir et startskudd for elleville konsumenter, og så har piffen gått ut av dem til jul. Etterpå må de naturligvis hvile. Det er bare rett og rimelig, selv om jeg helst ser at vi tar på oss sekk og aske i desember og holder ut med det tiltagende mørket, og så feirer når alt vender seg til det bedre, og vi har mer å feire. Vi kan ikke kjøpe oss bort fra årstidenes skiftinger. Vi burde heller elske hver årstid for hva den er og gå inn i den fremfor å forsøke å unngå den. Jeg tror det er mer i pakt med naturen å leve slik. Da følger vi føringene som ligger der fra de naturlige syklusene, og da vet vi at det også kommer en periode for feiring med lys i emning som kan bringe glede mens det er som aller mørkest. Jeg tror at slik blir gleden større ved at vi markerer skillene tydeligere. 

2 liker  
Kommentar #2

Harry Mikkelsen

2 innlegg  174 kommentarer

Flott

Publisert rundt 1 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
de bedende øynene til sognepresten

at en sogneprest kan be også med øynene. Og fint at han ble bønnhørt. 

1 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere