Hanne Linn Skogvang

13

Bot, bedring og applikasjoner

Kan jeg manipulere meg selv til et bedre liv?

Publisert: 5. jan 2018.

Hallo!? Hanne her. I denne boka skal jeg skrive og tegne om livet i Vassdal.

Slik åpner en dagbok jeg begynte som tiåring. Etterfulgt av en redegjørelse for bokens formål, har jeg tegnet et reir med små fuglunger som jeg hadde funnet tidligere samme dag.

Her slutter også boken. Resten av sidene er blanke.

Så vanskelig å fullføre

Hvorfor min fortelling om en liten bygd i Meløy kommune, et av stedene i denne verden jeg holder kjærest, stopper her, skyldes sannsynligvis mange ting. Jeg glemte det kanskje, jeg var der bare et par ganger i året, kanskje gadd eller ville jeg ikke mer. For meg var dette talende lesning og ris til egen bak på dørterskelen til et nytt år.

Hvorfor var og er det fortsatt så vanskelig å fullføre prosjekter? På listen over mine forsetter finner jeg derfor ting som: sett av mer tid til å skrive. Stresse mindre. Huske å lese avisene, holde meg informert, og så videre. Et viktig sjangertrekk ved nyttårsforsetter er at de har røtter i fjorårets forsømmelser.

Sammenlignet med heroin

Det er nok mange nyttårsforsetter som skrives ned i dette landet som handler om å få bedre fokus og stresse mindre. Ofte er et viktig steg på veien dit å kutte ned på bruken av sosiale medier. Alt i år har jeg rukket å lese et par-tre artikler om ulike mennesker, inkludert tidligere ansatte i Silicon Valley-selskaper som er villige til å gå svært langt for å minimere kontakt med sosiale medier, som en av disse tidligere ansatte sammenlignet med heroin.

Å holde et forsett er imidlertid noe ganske annet enn å sette seg et mål, så her gjelder det å finne løsninger. Personlig har jeg lastet ned flere apper som skal holde sjelen min i vater i året som kommer. Virkemidlene er nitid loggføring og belønning i form av mestringsfølelse når jeg oppnår mine mål, i tillegg til å skru av varsler fra sosiale medier.

Smarte insentiver

Denne måten å manipulere oss selv på kan blant annet hjelpe oss til bedre spisevaner, en bedre livsstil, hjelpe oss til å huske å meditere, be, og resirkulere søppel.

Det er mye som kan styres med smarte insentiver. I julen gav mange penger til ulike stiftelser gjennom Facebook. Dette er blant de finere sidene av økt sosial bevissthet i teknologiselskapene, det er bra når vi oppmuntrer hverandre til å gjøre noe for andre.

Men det er også en måte å distribuere sosialt ansvar til enkeltindivider – når sosial nød krever politiske, kollektive løsninger. Dette har teknologiskribenten Evgeny Morozov påpekt flere ganger i sin kritikk av det han kaller «solutionism» – altså troen på at alle problemer kan løses ved hjelp av digitale virkemidler. Mye kan sikkert løses digitalt, men han minner om at teknologiske selskaper ikke bør ses på som løsrevet fra et økonomisk system, eller kritikk.

Varierende grad av hell

Rituelle refleksjoner over personlige mangler kan gjøre oss mer bevisste overfor oss selv og hverandre – i alle fall for en stund. Men det er viktig å huske på at å handle i tråd med sine ønsker for verden og samfunnets gang og utvikling alltid har vært utfordrende. Det var det for mitt tiårige selv, og for babylonerne, de gamle romerne og de tidlige kristne. Også de tenkte gjennom egne mangler og hadde forhåpninger om å leve som bedre mennesker i tiden som skulle komme. Helt sikkert med varierende grad av hell.

Forskerne André Spicer og Carl Cederstöm bestemte seg for å teste alle disiplineringstrendene de kunne komme over i 2016 for å undersøke i hvilken grad de hadde noe for seg. Dette inkluderte ekstreme dietter, trening, tilegning av ulike teknikker i sexlivet og utprøving av ulike religiøse praksiser.

De konkluderte: «Hvis du tror du kan forbedre alt, er du ikke langt unna å innse at du kan feile i alt.»

Jeg er spent på hvor lenge jeg holder ut mine nye apper.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Marie Rein Bore

21 innlegg  22 kommentarer

Pisket av forsetter

Publisert rundt 1 år siden

Nyttårsforsetter: slik er min erfaring:

1. Nyttårsforsetter varer ikke

2. Det gjør ingenting

3. Men hva jeg ikke liker, er alle de som nå lager apper for å skulle hjelpe folk med all slags urealistiske forsetter. Eller alle som skriver og oppmuntrer til nyttårsforsetter.  De fleste leserne prøver kanskje en stund, før de gir opp og ler litt av selv. Men noen  er slik at de pisker seg selv til å fortsette med forsetter som er urealistiske, og så blir selvbildet enda dårligere.

2 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere