Leder

Små partier og demokrati

De små partiene bidrar til mer demokrati. Slik kan flere i Norge være med å påvirke det samfunnet vi lever i.

I forbindelse med regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Frp og Venstre har det i enkelte miljøer ulmet en debatt om hvorvidt det er demokratisk at et lite parti som Venstre skal kunne delta i en regjering og få politisk gjennomslag.

Debatten eksisterer i særlig grad i miljøer rundt Frp og til høyre for partiet Høyre. Men denne meningen finnes også i andre miljøer. Det er særlig to politiske områder som blir pekt på, der Venstre ikke «bør få gjennomslag»: Klima- og innvandringspolitikk.

Slik lyder et innlegg på Twitter: «En trist dag for demokratiet i Norge – at Høyre og Frp sitter med samme bord som 'lilleputten' Venstre og skal forhandle om regjeringsdeltagelse. Både Høyre, Frp og Venstre viser i denne sak en manglende respekt for velgernes røst».

Blant en del finnes det et ønske om å utelukke de minste partiene. Dermed eksisterer det også en vilje til å utelukke flere velgergrupper fra mulighet til reell makt. I praksis ville en slik holdning ført til at det i et historisk perspektiv kun ville vært Ap og Høyres velgere som kunne regne med å få regjeringsgjennomslag for sin stemme­givning.

Det er verdt å advare mot at en slik holdning vokser fram. Det er en dypt antidemokratisk holdning at kun store partier skal kunne delta i koalisjonsregjeringer. Særlig fordi vi har flere små partier som til samme representerer betydelige deler av befolkningen.

Et annet viktig moment som kritikerne av småpartienes deltagelse glemmer, er at de små partiene bidrar til å danne flertall. I den grad Venstre skulle bidra til å flytte for eksempel innvandringspolitikken mot sentrum, ville partiet være med å flytte regjeringens politikk i retning av folkeviljen. Grunnen er dagens to regjeringspartier ligger til høyre for flertallet av velgerne.

Et lite parti får selvsagt ikke like mye makt, eller like mange statsråder i en regjering, som de store partiene. Likevel bidrar de små til mer demokrati. Slik at flere i Norge kan være med å påvirke det samfunnet vi lever i. Og det styrker oppslutningen om demokratiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder