Kommentar

Valget mellom Tajik og Giske

Dersom Ap velger å rehabilitere Trond Giske som nestleder, mister de sannsynligvis Hadia Tajik. Valget mellom de to bør være åpenbart.

De siste dagene har den såkalte Giske-saken fått flere nye vendinger som viser at Ap som organisasjon må ta et valg mellom sine to nestledere.

Rystende

Tillitsforholdet til Giske er nå tynnslitt i mange deler av Aps organisasjon. En av dem som har gitt uttrykk for dette er den andre nestlederen Hadia Tajik. Tilliten mellom de to nestlederne er åpenbart brutt, hvis den noen gang har vært der. Etter at flere av varslerne har henvendt seg til Tajik, skrev hun at «varslene er rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist”

I en slik situasjon vil det bli nærmest umulig for de to å jobbe tett sammen for å få til den gjenreisningen Ap så sårt trenger etter høstens dårlige valg.

Sett seg lei

Trolig har både Hadia Tajik og flere andre i Ap sett seg lei på Giske oppførsel gjennom lang tid. VG avslørte nylig en hemmelig rapport fra Aps valgkamp der Ap-ansatte kritiserer Giske for «manglende respekt og fryktbasert ledelse som i større grad rammet kvinner enn menn». Når varsler om trakassering av «seksuell karakter» tikker inn til partikontoret har trolig både Tajik og flere andre fått nok.

Tirsdag ettermiddag meldte VG at Tajik valgte å lese direkte fra varslene hun har fått tilgang til på Aps krisemøte. Dette gjorde hun etter kvinnenes ønske, og mot Støres vilje. Det sier hvor mye som står på spill både for Hadia Tajik, for de delene av Ap hun tilhører. Og for kvinnene som har tatt kontakt med henne.

Øyeåpner

På Dagsrevyen uttalte Trond Giske at #metoo-kampanjen har vært en øyeåpner. Dermed er det åpenbart at han ikke har forstått at han har forulempet en rekke kvinner. Det framstår nærmest som om temaet er ukjent for Giske.

Men for alle som fulgte ungdomspolitikken på 90-tallet er det utrolig at han ikke fikk med seg alle kampanjene mot seksuell trakassering, eller forsto bakgrunnen for alle bøllekurs for jenter som ble arrangert. Dessuten ble Giske i sin tid innkalt til daværende partisekretær Raymond Johansen nettopp på bakgrunn av en slik type sak.

Beundringsverdig

Derfor er det ikke rart at Hadia Tajik til slutt setter hardt mot hardt. Det er beundringsverdig at Tajik tar denne belastningen og sier ifra. Det sier noe om Tajiks moral og hennes grunnleggende forståelse av at alle skal ha like muligheter og behandles med respekt.

Hvis Ap velger å rehabilitere Giske, heller enn å satse på Tajik gjør de en tabbe. Det er ikke sikkert alle i organisasjonen ser det. Men det er åpenbart for de aller fleste utenfor Ap.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar