Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Valget mellom Tajik og Giske

Dersom Ap velger å rehabilitere Trond Giske som nestleder, mister de sannsynligvis Hadia Tajik. Valget mellom de to bør være åpenbart.

Publisert: 2. jan 2018 / 4649 visninger.

De siste dagene har den såkalte Giske-saken fått flere nye vendinger som viser at Ap som organisasjon må ta et valg mellom sine to nestledere.

Rystende 

Tillitsforholdet til Giske er nå tynnslitt i mange deler av Aps organisasjon. En av dem som har gitt uttrykk for dette er den andre nestlederen Hadia Tajik. Tilliten mellom de to nestlederne er åpenbart brutt, hvis den noen gang har vært der. Etter at flere av varslerne har henvendt seg til Tajik, skrev hun at «varslene er rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist”

I en slik situasjon vil det bli nærmest umulig for de to å jobbe tett sammen for å få til den gjenreisningen Ap så sårt trenger etter høstens dårlige valg.

Sett seg lei

Trolig har både Hadia Tajik og flere andre i Ap sett seg lei på Giske oppførsel gjennom lang tid. VG avslørte nylig en hemmelig rapport fra Aps valgkamp der Ap-ansatte kritiserer Giske for «manglende respekt og fryktbasert ledelse som i større grad rammet kvinner enn menn». Når varsler om trakassering av «seksuell karakter» tikker inn til partikontoret har trolig både Tajik og flere andre fått nok.

Tirsdag ettermiddag meldte VG at Tajik valgte å lese direkte fra varslene hun har fått tilgang til på Aps krisemøte. Dette gjorde hun etter kvinnenes ønske, og mot Støres vilje. Det sier hvor mye som står på spill både for Hadia Tajik, for de delene av Ap hun tilhører. Og for kvinnene som har tatt kontakt med henne.

Øyeåpner

På Dagsrevyen uttalte Trond Giske at #metoo-kampanjen har vært en øyeåpner. Dermed er det åpenbart at han ikke har forstått at han har forulempet en rekke kvinner. Det framstår nærmest som om temaet er ukjent for Giske.

Men for alle som fulgte ungdomspolitikken på 90-tallet er det utrolig at han ikke fikk med seg alle kampanjene mot seksuell trakassering, eller forsto bakgrunnen for alle bøllekurs for jenter som ble arrangert. Dessuten ble Giske i sin tid innkalt til daværende partisekretær Raymond Johansen nettopp på bakgrunn av en slik type sak.

Beundringsverdig

Derfor er det ikke rart at Hadia Tajik til slutt setter hardt mot hardt. Det er beundringsverdig at Tajik tar denne belastningen og sier ifra. Det sier noe om Tajiks moral og hennes grunnleggende forståelse av at alle skal ha like muligheter og behandles med respekt.

Hvis Ap velger å rehabilitere Giske, heller enn å satse på Tajik gjør de en tabbe. Det er ikke sikkert alle i organisasjonen ser det. Men det er åpenbart for de aller fleste utenfor Ap.

4 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Bjørn Blokhus

0 innlegg  645 kommentarer

En ny sjangse for Eskild Pedersen ?

Publisert 21 dager siden

Erna og Siv er manges favoritter

6 liker  
Svar
Kommentar #2

Ragnar Kristoffersen

0 innlegg  9 kommentarer

Beundringsverdig av Tajik?

Publisert 21 dager siden

Tajik og Giske har lenge ført en intern maktkamp seg imellom, det handler om innflytelse i partiet, og ingen av disse to personene er kjent for å stille sitt lys under en skjeppe. Den uheldige ordningen med 2 likestilte nestledere inviterer faktisk til denne situasjonen. Det er ingen grunn til å tro at ikke Tajik nå utnytter denne muligheten til å ramme Giske, og det er derfor all grunn til å betvile om hennes motiver er helt redelige. Hun har alt å vinne på å fjerne Giske som nestleder, Hvorfor er hun nå plutselig "rystet"? Hun har garantert kjent til historiene om Giskes oppførsel. Og hvorfor bryter hun Støres anmodning om ikke å sitere fra varslingssakene i dagens møte i sentralstyret? Hun visste utmerket godt at Giske ikke hadde noen mulighet til å forsvare seg der og da, han var ikke tilstede, og alle jurister vet at man ikke skal krenke kontradiksjonsprinsippet - tilsvarsretten, som alle "tiltalte" har krav på. Dette prinsippet er nærmest hellig i jusen. Tajik krenker dette prinsippet, og det er liten tvil om at dette er en bevisst handling fra hennes side. 

5 liker  
Svar
Kommentar #3

Knut Nygaard

487 innlegg  6957 kommentarer

Timingen er noe snodig

Publisert 20 dager siden

Forut for at "Mee Tooo" kom til AP med kun en adresse - Giske - har bl.a. BT, Dagen og Vårt Land (tror jeg) lansert Tajic som en potensiell kommende norsk muslimsk statsminister.

http://www.dagen.no/dagensdebatt/lederartikkel/lederartikkel/Statsminister-Hadia-Tajik-557861 

Dette sto i Dagen 17.12.  Siden da er Giske - som den eneste i AP - der noe sier meg at makt har åpnet dører vi helst ikke vil vite noe om - fra begge kjønn.  Det er noe skeivt over denne Mee Tooo kampanjen som fritar kvinner for å bruke seg selv som objekt i private kampanjer for makt og posisjon - noe Helge Jordal er inne på.

https://www.bt.no/kultur/i/e1K239/-En-kvinne-begynte-plutselig-a-befole-meg-pa-larene-og-opp-i-skrittet-Det-var-ydmykende 

4 liker  
Svar
Kommentar #4

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert 20 dager siden

Jeg er glad jeg ikke er i Støres sko nå om dagen. Det jeg finner merkelig er at Giske ikke selv velger å trekke seg fra sitt ombud. Gjør han det viser han i handling at han tar sine ord fra 21.12. på alvor. Da viser han vilje til å møte konsekvenser og til å ta læringen inn over seg. Uansett kan han fortsette med levebrødet sitt som stortingsrepresentant. Der har han forøvrig en mulighet til å gjøre enda en bot; han kan be om å bli fritatt for vervet som Aps fraksjonsleder i finanskomiteen og la den kvinnen han vippet ut komme til sin rett. Hadde han ikke stått så hardt på sine valg rundt fordelingen av den plassen hadde kanskje ikke dagens situasjon eksistert. Muligens var nok nok for Aps kvinner etter den episoden. Mitt inntrykk er at Giske synes likestilling i politikken er en fin ting, bare den ikke går utover hans egen posisjon. 

Tajik er av en annen skole og faller delvis utenfor i denne delen av saken, men jeg legger merke til at hun har valgt å henge seg på. Nå er hennes chanse til å avansere støre enn tidligere. Hun er i en fase hvor hun gjerne gjennomgår bratt voksenopplæring tror jeg. 

1 liker  
Svar
Kommentar #5

Knut Nygaard

487 innlegg  6957 kommentarer

Tja....

Publisert 20 dager siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Der har han forøvrig en mulighet til å gjøre enda en bot; han kan be om å bli fritatt for vervet som Aps fraksjonsleder i finanskomiteen og la den kvinnen han vippet ut komme til sin rett.

Litt merkelig - dette rabiate feministutspillet - twitter-hashtaggen 

https://no.wikipedia.org/wiki/Me_too  

og dets innhøstning av ensidig menn som har påstås å ha manglet samtykke til alt fra å si "Hei" til en som en kanskje liker mer enn han skulle til å ha tatt seg til rette ala et firmajulebord eller noe i den stil. 

I de årene jeg har levd har likestilling og feminisme trolig gjort noe med både mann og kvinne.  Så her en dag en problemstilling vi ikke har noen oppdaterte tall på, men da skuta Titianic sank så var det vanlig kutyme med at menn skulle vike plass - kvinner og barn først - noe som gjorde at hele 75% av kvinnene overlevde mot 19% av mennene.

http://www.icyousee.org/titanic.html  

Tallene fra Estonia-ulykken i 2004 gir ikke et resultat som innebærer at kvinner og barn har hatt noen forrang fra mannskap og beordning til handlinger - her har det tydeligvis vært mer jungelens lov som har rådd grunnen - 5,4% av kvinnene overlever og 22% av mennene.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2130003/Study-sea-disasters-men-better-survival-rate-ships-down.html  

Er det slik at menn i sitt vesen er likestilt med at de automatisk er potensielle overgripere, mens kvinner ikke er annet enn en uskyldig kvinne  - som ikke har de 20% med muskelmasse som menn vanligvis har - som dermed alltid er et offer - eller kan benytte seg av å være et "offer" - hvis det gir fordeler i f.eks. makt og posisjon innen et parti som er i behov av et lederskifte i nær fremtid hvis partiet ikke skal forsvinne under 20% streken i galluppen?  

3 liker  
Svar
Kommentar #6

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert 20 dager siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Tallene fra Estonia-ulykken i 2004 gir ikke et resultat som innebærer at kvinner og barn har hatt noen forrang fra mannskap og beordning til handlinger - her har det tydeligvis vært mer jungelens lov som har rådd grunnen - 5,4% av kvinnene overlever og 22% av mennene.

Titanic kolliderte i middagstiden. På Estonia var folk gått til sengs, hvis de ikke var oppe og festet. Mange av passasjerene kom fra Politiet i Stockholm. Mange politifolk døde, men mange overlevde også. De må antas å ha særlige fysiske forutsetninger for å klare seg. Det gjaldt en annen kodeks for redning av kvinner, barn og menn i Titanics tid. Særlig på et skip som hadde livbåter til bare halvparten av de som var ombord. 

Menn av vår generasjon lært tidlig at det er lov å være lekne med jenter. Vi vet godt at vi kunne gjøre stort sett som vi hadde lyst til inntil en viss grense. I høst har denne grensen vist seg å være en ganske annen. 

Jeg er enig med deg i at likestillingskampen har gjort noe både med menn og kvinner. Hvis ikke var den mislykket. Jeg har et ønske for den videre feministkampen; den må ikke røre mannen, men gjerne temperere ham slik at han fremstår i en foredlet utgave. Naturen trenger at det mannlige i oss kommer til sin rett, både for egen og samfunnets del, men man kan naturligvis lære seg bedre manerer. 

Og jeg tror fortsatt at Giske hadde vært nestformann i dag om han ikke så til de grader hadde insistert på å ha fraksjonsledervervet i finanskomiteen. Mange politikere kjenner ikke grensene sine. Tenk på hvilket endret omdømme Margareth Thatcher hadde hatt om hun hadde gått tre uker tidligere, før hun måtte bæres ut av Nr10. Historien er full av store personer som ikke skilte nyansene fra hverandre og som fikk et dårligere ettermæle enn de strengt tatt fortjente. 

(I Nixonsk språkdrakt kunne han bare sagt at det var noe j******* f******* f******* dritt at en eller annen d****** og k***** begikk det f******* innbruddet, men jeg skal f****** imeg beklage og ordne opp - og vips ville historien sett anderledes ut. (Nixon var internt i kretsen berømt og beryktet for sin språkbruk))

Svar
Kommentar #7

Morten Christiansen

18 innlegg  10384 kommentarer

Publisert 20 dager siden

Det spiller liten rolle om det er en maktkamp i AP. Giske har spilt seg selv ut og må ta ansvar for egne handlinger. Støre har fremstått veik og opptatt av indremedisin.


Tajik har fremstått den tydlige ledelsen AP trenger og med moralsk klarhet som offrenes talsmann. Vil ikke ha noe imot om hun tar over etter Støre en vakker dag, jo før jo bedre.

Svar
Kommentar #8

Knut Nygaard

487 innlegg  6957 kommentarer

Kan synes som om alkoholføringen i AP

Publisert 18 dager siden

er et tilførende produkt til noe som kan føre til adferd som enten er i eller er på grensen i de fleste andre sosiale lag, bedrifter og foreninger.  Kanskje partiet skulle avvikle alkohol i sine sammenkomster og begynne med en praksis der kvinner alltid går to og to - hvor de så enn skal?

http://www.msn.com/nb-no/nyheter/norge/her-er-giske-varslene/ar-BBHSbQw?li=AAb27D5&ocid=ientp 

Strafferettslig er nok dette ikke, men som partiadferd generelt er det helt uvanlig - men ikke uvanlig i mange konferansesammenkomster Norge rundt - året rundt.

Svar
Kommentar #9

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert 18 dager siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Det spiller liten rolle om det er en maktkamp i AP. Giske har spilt seg selv ut og må ta ansvar for egne handlinger. Støre har fremstått veik og opptatt av indremedisin.

Her peker du på det som jeg synes utkrystalliserer seg som et talende eksempel på hvor mektig Giske har vært og er. Min logikk tilsier at han nå skulle ha trukket seg, rett og slett fordi han bør innse at et comeback til gamle høyder er umulig. MEN, det kan tenkes at håpet om comeback kan holdes i live fordi han er så sterk at han tror at også dette skal gå over. Mulig man kan si at han ikke forstår sin samtid eller situasjonens alvor på et tidspunkt hvor det burde gått opp for ham, men hvor han tenker at det er så mange av hans folk som er plassert i sentrale posisjoner at de vil være mange nok til å redde situasjonen for ham. Men hvem vil fx i disse tider invitere ham til foredrag eller lytte til ham ved saksbehandling når han har utvist så varig og mangelfull dømmekraft? Jeg sitter igjen med bare konklusjonen om at han ikke kan reddes uten at omkostningene for fellesskapet blir for store, at han burde forstå dette selv og trekke seg. Maktposisjonen er altså sterkere enn de andre realitetene. 

1 liker  
Svar
Kommentar #10

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert 18 dager siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
er et tilførende produkt til noe som kan føre til adferd som enten er i eller er på grensen i de fleste andre sosiale lag, bedrifter og foreninger.  Kanskje partiet skulle avvikle alkohol i sine sammenkomster og begynne med en praksis der kvinner alltid går to og to - hvor de så enn skal?

Slik du skisserer det legger du opp til en kultur som ikke er lett å gjennomføre i praksis. Og tenke bare, skulle ikke en enslig kvinne (fra Ap) kunne vandre stortingskorridorene alene uten å behøve å frykte at det kommer en mann med atomknappen i posisjon til å bli trykket på? Ap og andre partier må gjerne gjøre noe med drikkekulturen sin, men holdningene som viser grunnleggende respekt for andre må være tilstede uansett om man har drukket te eller toddi. 

Så var det denne VG-journalisten som skrev om sitt møte med en tidligere oljeminister og hans statssekretær. Under nachspielet på stortingshybelen kom de to plutselig nakne ut fra badet mens journalisten ventet i stuen. Hva gjorde de nakne sammen på badet? Hvorfor kom de ut til journalisten? Dritings eller ikke - hvor er dømmekraften? Respekten for seg selv og andre? Noe grunnleggende mangler her når man ikke ser forskjell på en journalist som skriver biografi om ministeren og nære venner. Det hjelper ikke med regler når holdningene er som de er. 

1 liker  
Svar
Kommentar #11

Knut Nygaard

487 innlegg  6957 kommentarer

Å hutte meg tu for en hutte tu

Publisert 18 dager siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det hjelper ikke med regler når holdningene er som de

Nå kommer en varsler fram og forteller om et mislykket forsøk fra en statsråd a long way from home i New Dehli der han som minister i en alder av 43 år prøver seg på en one night ... med en praktikant på 23 år.  Jo, det er noe med holdningene - det er jeg enig med deg i Kristiansen - og holdningen til one night .... er ikke akkurat lette å få på plass, da både menn og kvinner har sine egne personlige lyster og grenser.  Er nå enda greit at det "svake" kjønn har satt grenser for denne lystne trønder.

https://www.nrk.no/norge/line-star-frem-med-sin-giske-historie-1.13850588

 

Disse lyster tror jeg er gjenkjennende for de fleste som har vært på en konferanse der det ikke er noe moralsk eller etisk i konseptet som bremser menn og kvinner.

1 liker  
Svar
Kommentar #12

Gunnar Søyland

18 innlegg  2443 kommentarer

Hva slags politikere vil vi egentlig ha?

Publisert 18 dager siden

Churchill var kjent for å drikke en flaske whisky til dagen,

Roosevelt  omga seg med elskerinner.

Hitler var asket, vegetarianer og avholdsmann,

og Stalin hadde en fortid som teologistudent...

2 liker  
Svar
Kommentar #13

Njål Kristiansen

142 innlegg  19045 kommentarer

Publisert 18 dager siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.

Churchill var kjent for å drikke en flaske whisky til dagen,

Roosevelt  omga seg med elskerinner.

Hitler var asket, vegetarianer og avholdsmann,

og Stalin hadde en fortid som teologistudent

Godt spørsmål, men hvem velger du?

Svar
Kommentar #14

Gunnar Søyland

18 innlegg  2443 kommentarer

Av de fire nevnte

Publisert 18 dager siden

måtte det nok bli Churchill...

4 liker  
Svar
Kommentar #15

Harry Mikkelsen

1 innlegg  167 kommentarer

Publisert 18 dager siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.

Churchill var kjent for å drikke en flaske whisky til dagen,

Roosevelt  omga seg med elskerinner.

Hitler var asket, vegetarianer og avholdsmann,

og Stalin hadde en fortid som teologistudent...

Av de fire må det nok bli Tajik, synes jeg.

1 liker  
Svar
Kommentar #16

Ragnar Kristoffersen

0 innlegg  9 kommentarer

Publisert 17 dager siden

Min stemme går til Roosevelt. Uten han hadde vi kanskje ikke blitt kvitt Hitler og hans tyranni, og damehistoriene hans var nok ganske uskyldige greier for en mann som satt i rullestol. 

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
32 minutter siden / 3301 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
36 minutter siden / 2722 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
40 minutter siden / 3301 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
42 minutter siden / 3301 visninger
Tore Danielsen kommenterte på
Siden det er Tore, så er det IKKE greit
rundt 1 time siden / 278 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3301 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3301 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3301 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3301 visninger
Marianne Solli kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 2722 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3301 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 1 time siden / 284 visninger
Les flere