Lederartikkel Vårt Land

Mørkt for demokratiet

Det ser ikke bare lyst ut i verden ved inngangen til 2018.

Publisert: 2. jan 2018 / 413 visninger.

Iran opplever de mest omfattende demonstrasjonene siden «den grønne revolusjonen» i 2009. Da ble 36 mennesker drept, ifølge myndighetene, 72 mennesker ifølge opposisjonen. Blant dem var 26 år gamle Neda Agha-Soltan, som ble symbolet for demonstrantene. 4.000 mennesker ble arrestert, noen av dem sitter fremdeles i fengsel.

I nyttårshelgens demonstrasjoner, der 12 mennesker så langt er drept og flere hundre arrestert, ser vi ikke de samme kravene til demokratiske reformer. Ifølge nyhetsbyråene har demonstrantene heller ikke krevd at de arresterte fra 2009 løslates. Derimot protesterer de blant annet mot velferdskutt og ubetalte bonuser.

Foreløpig er det lite som tyder på at uroen i Iran vil vokse seg like stor som oppstanden i 2009. Dermed vil den etter alt å dømme bli dempet like effektivt som den gangen. Landets myndigheter har lært, og var raskt ute med å stenge ned sosiale medier, som spilte så stor rolle for snart ni år siden.

Etter den arabiske våren har resten av verden fått et mindre optimistisk syn på mulighetene for demokrati etter revolusjon og protester. Erfaringene med demokratisk samarbeid i de muslimske landene er så små, og interne motsetninger så sterke, at mer kaos har fulgt omveltningene i land som Libya og Egypt – med Syria som det verste eksemplet. Det kan være en av grunnene til at vestlige ledere – med Donald Trump som unntak – har vært forsiktige med å uttrykke støtte til demonstrantene. I stedet håper man at internasjonale avtaler og diplomatisk påvirkning skal føre til reformer som på sikt kan fremme demokratiet.

Dessverre ser diktatoriske regimer mange utviklings­trekk som gjør demokratiet mindre fristende enn tidligere. Én ting er det nevnte kaoset etter den arabiske våren, vel så alvorlig er at utviklingen går i motsatt retning, også i enkelte vestlige land. Polen og Ungarn –og selvsagt også Russland – er blant de verste eksemplene, men også i mange andre land vokser det fram en opposisjon med vilje til å gi avkall på grunnleggende demokratiske prinsipper. Og Kina går så det suser, samtidig som kommunist­partiet strammer ytterligere inn på folkets frihet. Det ser med andre ord ikke bare lyst ut i verden ved inngangen til 2018.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Lukas F. Olsnes-Lea

12 innlegg  139 kommentarer

Mørkt for demokratiet...

Publisert rundt 2 måneder siden

Burde dere ikke nevne et par ord om demokratiet i Norge også? Som omtale om selvmord? Korrupsjon i politiet? Annet "kontroversielt", men meget moralsk.

5 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Terje Tvedt - Myteknuser eller mytespinner?
rundt 5 timer siden / 1041 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Dommedag og benektelse
rundt 6 timer siden / 997 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Terje Tvedt - Myteknuser eller mytespinner?
rundt 6 timer siden / 1041 visninger
Alf Gjøsund kommenterte på
BCC trenger mer business
rundt 7 timer siden / 263 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 7 timer siden / 1965 visninger
Andreas Hesselberg kommenterte på
Tro uten fyrverkeri
rundt 7 timer siden / 2405 visninger
Renate Gulliksen kommenterte på
BCC trenger mer business
rundt 8 timer siden / 263 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Å gjenoppdage eller erstatte?
rundt 8 timer siden / 283 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Dommedag og benektelse
rundt 8 timer siden / 997 visninger
Audun Wold kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 8 timer siden / 1965 visninger
Ben Økland kommenterte på
Terje Tvedt - Myteknuser eller mytespinner?
rundt 9 timer siden / 1041 visninger
Les flere