Verdidebatt

Skandale i sjakk-vm, jøder nektet adgang til riket.

Sjakk-VM i Ryadh viser kultur/sport på sitt aller verste. Kvinner diskrimineres og kvalifiserte israelske jøder nektes adgang.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Joda, Magnus Carlsens verdensmesterskap var vel fortjent, og en imponerende prestasjon. Siste dag av lynsjakk-vm ga han verden en leksjon man aldri har sett maken til.

Men selve arrangementet var og ble en skandale. Hvordan i all verden kan sjakkforbund i Norge akseptere at et mesterskap legges til et land som i full åpenhet diskriminerer kvalifiserte sjakkspillere?

Israelerske jøder med øst-europeisk bakgrunn har en flere hundreårig imponerende sjakk-tradisjon. Kun de tidligere sovjetstater kan mestre like mange stormestre i forhold til folketallet, som Israel.

Israelske stormestere ble nektet visum til Saudi-Arabia, uten at landet mistet mesterskapet. Det er uhørt, og viser hvor dyptgripende korrupsjonen i FIDE-systemet er. Iranske deltakere gadd ikke en gang å søke visum, i visshet om at de ville bli nektet. Quatar fikk kranglet seg til deltakelse i siste liten.

Den regjernede kvinnemesteren viste ryggrad. Hun nektet å spille i et land som håner likestilling og er blant de verste kvinnediskriminerende regimer i verden. Hun ville slett ikke dekke seg til eller vandre med mannlig følge utenfor arenaen. Anna Muzychuk viste politisk og moralsk ryggrad.

Nå vurderer man å legge lyn- og hurtigsjakk-mesterskapene til Ryadh også i 2018 og 2019.

Norge er i posisjon til å presse FIDE: Hvis sjakkforbundet nekter åvære med på diskriminerende arrangementer, vil mesterskapet miste sin største profil, Magnus Carlsen.

Jeg mener det også er en hårreisende av NRK å legge store ressurser i å dekke et diskriminerende arrangement. Det er faktisk ting i verden som er viktigere enn ratingpoeng og mesterskap.

Nå er det jo mange deltakere i Verdidebatt som kaller meg antisemitt, og jeg skal ikke bruke krefter på argumenter mot det. Men min påståtte "antisemittisme" strekker seg ikke så langt at jeg aksepterer diskriminering av israelske jøder på etnisk, religiøst eller politisk grunnlag, hverken i arabiske land eller i Norge. Det bør heller ikke stuereine israelsvenner gjøre. Så jeg anbefaler en felles front før neste sjakk-vm på de trakter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt