Verdidebatt

Trump blir bedre og bedre

Det er skjeldent politikere imponerer. De er ofte skrytende, elitistiske og ganske glatte. Det var vel en av grunnene til at Trump vant valget.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Han er ikke en av dem. Selv om han er skrytende så er han ikke glatt. Han snakker uten filter og fremstår lite presidentaktig.

Han ønsker å drenere sumpen i Washington. Han kritiserer pressen. Motstanderene avskyr ham og her hjemme blir han fremstilt som en farlig narsisistisk ustabil gammel mann. Når slike karakteristikker kommer fra redakasjonene, da vet vi at det ikke mye håp igjen. «Fake news».

Men jeg liker Trump bedre og bedre. Han er konservativ og har stoppet liberaliseringen. Takk for det. Han utnevner unge konservative dommere. Disse kommer til å påvirke det amerikanske samfunnet i mange 10-år fremover. Stort poeng til Trump.

Ingen er så glade i penger som sosialister. Det eneste som skiller dem fra ekte kapitalister er måten å skaffe seg inntekter på. Sosialister tror på skatter og avgifter. Kapitalister skaper bedrifter og spiller på børsen. Nettopp børsen i USA har under Trump steget med 20-25 %. Om en er sosialist eller kapitalist – alle er vi avhengig av en voksende økonomi. Trump lykkes.

Omleggingen av skattesystemet er vel den største politiske seieren til presidenten. En radikal omlegging av skattesystemet som innebærer en reduksjon i statens inntekter. Men det er en vinn-vinn-situasjon det også. Med et skattetrykk på 21 % blir USA igjen mer attraktivt for bedriftsetablering og multinasjonale selskaper. Trump kan forretninger. I Norge går vi andre veien. I verdens rikeste land med 7000-8000 milliarder på bok gikk AP til valg med løfte om å øke skattene. De funderer enda på hvorfor de tapte. Jeg tror jeg vet hva Trump hadde sagt: «They are stupid».

Så har vi Trumps nei til klimaavtalen. Etter å ha fått noen drypp om innholdet i denne avtalen så er det en klok og rett beslutning. Obama har vært svært raus på det amerikanske folkets premisser. USA ute av klimaavtalen betyr jo ikke at det amerikanske folket ikke er interessert i miljø. USA kommer uansett til å gjøre sitt. Det er et større spørsmål om Kina og India vil gjøre det nødvendige uten midler fra USA. Vi trenger Trump mot klimahysteriet. Jeg ser til Oslo og tenker hvor galt det kan gå. Stakkars folk og de har valgt det selv.

Det som gleder meg mest er flyttingen av ambasaden til Jerusalem. Muslimske trusler haglet i forkant. Intifada, terror og arabisk raseri. Men det viste seg å være tomme trusler. Igjen. Araberenes antisemitisme derimot har i samme tidsrom vist sitt lite flaterende ansikt. Israelere får ikke komme inn i Saudiarabia for å spille sjakk. Ingen raser over det. Ingen truer med terror og ingen oppfordrer til boikott for en jøde. Trump har gjort helt rett. Jerusalem er Israels hovedstad og Trump tar konsekvensen av det.

Men Trump har store utfordringer og Nord-Korea er den største men langt i fra den eneste. Det er i disse vansklighetene jeg er mest urolig for Trump. Nettopp her er også konsekvensene størst. Det er lett å være president i fredelige år. Hva når det stadig er trusler om krig og kriger?

Nå har Erna fått audiens. Håper Trump gir henne et skikkelig håndtrykk. Hvorfor dette kommer nå er mer interessant. Har det med sikkerhetspolitikk å gjøre? Den rusiske bjørnen er våknet av dvalen og spørsmålet er om Norge helt har forstått akkurat det. Kanskje Trump er prinsen som vekker Erna fra Tornerose-søvnen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt