Verdidebatt

Enten tro eller ikke tro

Første Adam og siste Adam indikerer at det finnes to typer mennesker i denne verden, de som ikke tror på Kristus (første Adam og arvesynden) og de som tror (den siste Adam) og som mottar Kristus som den livgivende Ånden for å bli bragt inn i det nye menneske - menigheten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 1 Kor. 15_45 står det skrevet: "Det første mennesket, Adam, ble en levende sjel. Den siste Adam ble en livgivende ånd."

Verset viser altså at det i dag kun finnes to typer mennesker, de som lever ved den gamle Adam (arvesynden), og de som lever ved den siste Adam (Kristus).

Når man lever ved prinsippet av den første Adam, ser man i det åndelige livet til disse menneskene; synd, synder, død, verden, selv og mye mer. Disse ting har blitt ervervet gjennom arvesynden. For mennesker flest så er ikke dette noe de er klar over eller tenker over.  Leser vi mer i bibelen som for eks. Rom 8:1-6 avsløres det at de som omfavner Kristus, vil få evig liv via den livgivende Ånden, mens de som lever ved prinsippet av den første Adam (kjødet), ender opp med død.

De som lever ved den nye Adam, den siste Adam, har blitt satt fri fra synden, slik det står beskrevet i Rom. 8:1-6 (les gjerne mer av hva som er beskrevet i kap 8).

"Derfor er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus, de som ikke vandrer etter kjødet, men etter Ånden. For livets Ånds lov har i Kristus Jesus gjort meg fri fra syndens og dødens lov. For det som var umulig for loven, fordi den var maktesløs på grunn av kjødet, det gjorde Gud ved å sende sin egen Sønn i syndig kjøds lignelse og for syndens skyld: Han fordømte synden i kjødet, for at lovens rettferdige krav skulle bli oppfylt i oss, vi som ikke vandrer etter kjødet, men etter Ånden. For de som lever etter kjødet, retter sinnet mot det som hører kjødet til, men de som lever etter Ånden, retter sinnet mot det som hører Ånden til. For kjødets sinnelag er død, men Åndens sinnelag er liv og fred."

To typer mennesker altså! Hva er dette? Vi kjenner jo til flere katagoriseringsmetoder av mennesker som f.eks. forskjellige nasjonaliteter, alder, kjønn osv, men Gud bryr seg ikke om disse menneskelige inndelingene, som vi er så opptatt av.

Gud ønsker kun at vi mennesker skal komme til tro på Kristus, og komme til full kunnskap om Ham, og dette vil frelse oss inn i evig liv. Og de som tar imot Kristus inn i sitt liv, vil være frelst inn til evig liv. I forhold til hva Gud sier gjennom Bibelen, vil de som tar imot Kristus bli bragt inn i det nye mennesket, som er Kristi legeme. Det er hva Gud elsker, det er hva Gud bygger, det er Guds intensjon og hensikt, og hva Kristus døde for - menigheten.

De som tar imot Kristus blir gjort til levende steiner (1 Pet. 2:4-5, 9) for Guds bygning, den som kommer ned ut fra himmelen, smykket som en brud, Det Nye Jerusalem (Åp. 22:1-2). Dette er de troende som har tatt imot Kristus, det er de som har tatt imot den siste Adam som den livgivende Ånden. De som får liv og fred (Rom. 8:6).

Så hva da med de som ikke har tatt imot Kristus. De erfarer åndelig død, de elsker verden, de elsker det gamle menneske (første Adam), men det kan godt hende de omvender seg og går til Kristus. Det ser vi flere historier på at mennesker gjør, for de er blitt kalt av Gud til å ta imot Kristus.

Det er Guds høyeste ønske at mennesker skal samarbeide med Ham om dette prosjektet, og det er den ultimate synd og benekte Kristus. Det er det som vil fremkalle Guds vrede at mennesker fornekter Ham, til tross for at mennesker vet om Ham. Og spørre meg eller ymte frempå at Gud er ond, når Han har gjort Kristus tilgjengelig for alle, i kjærlighet til alle mennesker, det er for meg, total mangel respekt for den tro vi diskuterer.

MVH

Rolf Larsen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt