Verdidebatt

Skynd deg å komme overens med motparten din

Sør-Hålgaland bispedømme har brutt likestillings- og diskrimineringsloven. Reaksjonen på avgjørelsen er ikke Den norske kirke verdig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bispedømmerådet i Sør-Hålogaland har tapt i en ansettelsessak, som er blitt behandlet av Likestillings- og diskrimeringsombudet (LDO) og klagenemnda. I avisa Vårt Land og i Dagsnytt Atten på NRK2 den 14.desember, formidler Bispedømmerådets leder, Marit Hermstad, en holdning til avgjørelsen, som ikke er Den norske kirke verdig. Uansett hvor uenig Bispedømmerådet er i den avgjørelsen som er tatt av LDO og klagenemnda, så virker det særdeles uklokt å ikke komme med en beklagelse til den fornærmede i saken, sokneprest Hilde Fylling.

Negativt signal. Evnen til å skape rom for dialog er en viktig lederegenskap, ikke minst når uenighet oppstår; et ansvar som nå ligger hos Hildes øverste sjef; biskop Ann Helen Jusnes. Nå har hun sjansen til å la Kirken gå foran med et godt eksempel i en ansettelsessak som kom skeivt ut. Legge seg flat, muligens med fare for å tape litt ansikt, men med mulighet til å vise at i kirken kan det meldes fra når en ansatt føler seg urettferdig behandlet. Kirken kommer dårlig ut i media, når Sør-Hålogaland bispedømme velger å overse LDOs anbefaling om å bli enige med den fornærmede om en minnelig løsning. De har trådd feil i denne saken, enten de selv mener det eller ikke. Rekruttering til presteyrket er et tema som går igjen innenfor Kirken. Å behandle søkere på en god måte bidrar til å styrke kirkens omdømme som et godt sted å arbeide. Dessuten trenger vi alle dyktige prester som er i stilling.

Jesu bergpreken. Fra utsiden er det vanskelig å forstå dette annerledes, enn at Bispedømmerådet vil forsøke å straffe Fylling for at hun tok til orde og sendte en klage til LDO. Hva med å leve etter Jesu ord fra Bergprekenen istedenfor: "Skynd deg å komme overens med motparten din mens du ennå er sammen med ham på veien" (Matt.5, 23)? LDO og klagenemda har faktisk konstatert at Sør-Hålogaland Bispedømme har brutt likestillings- og diskrimineringsloven. Og en saksbehandling av LDO er ikke en filleting; de jobber dyptpløyende med en slik sak, og alle parter høres grundig før en avgjørelse tas.

"Til etterretning". Marit Hermstad sier at de "tar saken til etterretning", og formidler at bispedømmerådet vil ha denne saken i mente ved senere ansettelseprosesser. That's it. Ifølge Språkrådet er det mange som mener at å "ta til etterretning betyr å 'få melding om noe og rette seg etter det som står i meldingen'." Med andre ord kan uttrykket skape forventninger. Det er derfor bedre å bruke uttrykket "ta til orientering", hvis det er det man mener. For i denne sammenhengen er det ingenting som tyder på at Bispedømmerådet vil rette seg etter meldingen fra LDO og klagenemnda. Hvis denne saken medfører en større ryddighet i senere ansettelsesprosesser, har den riktignok bidratt til noe positivt. Men det skurrer. For hvordan kan Bispedømmerådet lære av denne saken, dersom de ikke innser at de har gjort feil? Det må da koste mindre, både utad og innad, å komme med en beklagelse enn å stå fast på sin egen ufeilbarlighet? Det er gjennom raushet, varme og omsorg for enkeltmennesker, også sine egne ansatte, at Kirken kan leve opp til sitt eget budskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt