Gard Løken Frøvoll

5    1

Direkte kontantoverføringer er effektiv bistand

Forente Nasjoners første bærekraftsmål sier at vi skal «Utrydde alle former for fattigdom i hele verden» innen 2030. Mer konkret betyr dette at alle mennesker i verden skal disponere mer enn 1,90 dollar om dagen.

Publisert: 18. des 2017 / 578 visninger.

Gi ham en fiskestang.
«Gi en mann en fisk, og han har mat én dag. Gi ham en ­fiskestang, og han har mat resten av ­livet». Denne analogien er fin i den forstand at bistand bør være «hjelp til selvhjelp». Den retter fokus mot at bistand ikke skal virke umyndiggjørende og passivitetsskapende, men som et verktøy til selvstendig ­utvikling over tid.

Dessverre er analogien også et ­eksempel på det som er feil med store deler av ­verdens bistand. Man antar at man vet hva den ­fattige trenger, og at problemet blir løst dersom den fattige blir gitt dette. Problemet er at det er svært vanskelig å vite hva de ­fattige trenger. For å finne ut av dette kreves store ­ressurser, og de fattiges behov kan endres raskt.

Dersom man hadde gitt bistand direkte til befolkningen, kunne hver og én oppfylt sine mest prekære behov. Det virker rimelig å anta at individene selv har best innsyn i hva som ville hjulpet mest. Derfor er det bedre å sende penger enn å sende en ­fiskestang. Da kan den trengende selv velge om han vil kjøpe fiskestang, eller noe han trenger enda mer.

Direkte til mottager. Selv i svært fattige land har ofte en stor andel av befolkningen mobiltelefon. Man kan tenke seg en løsning der det kartlegges hvor de fattige bor, for så å sende penger direkte til mottager gjennom mobilen. Denne løsningen blir trukket frem av organisasjonen Effektiv Altruisme som én av de aller mest effektive tiltakene mot fattigdom. Metoden er effektiv fordi den har lave administrasjonskostnader, slik at mest mulig kommer frem til mottaker.

Studier viser at kontantoverføringer fører til flere essensielle eiendeler, gode investeringer, økt tilgang til næringsrik mat, bedre helse, og økt skolegang for barn. Nærmest ingenting brukes på alkohol, tobakk eller pengespill. Kort sagt forvalter mottakerne pengene på en veldig god måte.

Målrettede tiltak. Dersom vi skal nå FNs bærekraftsmål om å utrydde ekstrem ­fattigdom innen 2030 må vi satse på målrettede tiltak. Direkte pengeoverføringer er verken glamorøst eller komplisert, men det er svært effektivt for å heve folk over grensen på 1,90 dollar per dag. Grensen er lav, og en eventuell oppnåelse av denne bør ikke bli en hvilepute. Men realiteten er at 10 prosent av verdens befolkning lever under denne grensen, og det er disse vi primært må rette tiltakene mot.

Hittil er det vanskelig, eller umulig, å finne mer kostnadseffektive metoder for bistand. Derfor bør Norge, og verden, dreie langt mer av sitt bistandsbudsjett mot direkte ­kontantoverføringer. Slik kan vi hjelpe ­flere for den samme summen. Kanskje kan vi utrydde ekstrem fattigdom innen 2030.

Gard Løken Frøvoll, Unge Venstres ­internasjonale utvalg

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
35 minutter siden / 9442 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 1 time siden / 9442 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 21218 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Kristen politikk i et sekularisert demokrati
rundt 1 time siden / 511 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Bin Salmans sanne ansikt
rundt 2 timer siden / 90 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 2 timer siden / 9442 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 2 timer siden / 9442 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Satire, ikkje religion
rundt 3 timer siden / 597 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 11 timer siden / 9442 visninger
Floris Groesz kommenterte på
Satire, og religion
rundt 11 timer siden / 692 visninger
Odd Tarberg kommenterte på
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
rundt 11 timer siden / 512 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Regjeringen mangler mot og politisk vilje
rundt 11 timer siden / 379 visninger
Les flere