Sumaya Jirde Ali

3

Solidaritet mellom minoriteter

Jeg kan ikke sette ord på den skuffelsen jeg kjente på da jeg leste om muslimers holdninger til jøder.

Publisert: 14. des 2017

I forrige uke presenterte Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) hovedfunnene fra den ferske rapporten Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017. Undersøkelsen er en oppfølger til rapporten fra 2012 om antisemittisme i Norge.

Det gleder meg virkelig å lese at antisemittistiske holdninger i det norske samfunnet er mindre utbredt nå, enn da HL-senteret gjorde sin første undersøkelse. Det er også gledelig at andelen i befolkningen med fordommer mot jøder har gått ned fra 12,1 prosent til 8,3 prosent. Samtidig som andelen individer som overhodet ikke støtter negative påstander mot jøder, har økt fra 55 prosent til hele 69 prosent.

En nøkkelrolle. Andre litt mindre hyggelige gladnyheter er at andelen som støtter påstander som «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser» har gått ned fra 19 prosent til 13 prosent, mens støtte til påstanden «jøder ser på seg selv som bedre enn andre» har gått ned fra 26 prosent til 18 prosent. I rapporten forklares disse gladnyhetene blant annet med et endret offentlig klima, og større oppmerksomhet til antisemittisme som samfunnsproblem. Her mener jeg også, som ikke nevnes i rapporten, at regjeringens handlingsplan mot anti-
semittisme (2016 – 2020) spiller en nøkkelrolle.

Men jeg kan ikke sette ord på den skuffelsen jeg kjente på da jeg leste om muslimers holdninger til jøder. For det er urovekkende at hele 42 prosent av undersøkelsens muslimer omfavner konspirasjonsteorier som «jøder har altfor stor innflytelse over internasjonal økonomi». 28 prosent støtter påstanden «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser», mens 17 prosent støtter oppfatningen om at jøder selv har skyld for at de blir forfulgt. I rapporten kommer det frem at dette gjelder hovedsakelig eldre muslimske menn med lav utdanning.

Solidaritet og omtanke. Og tenk hvor flau og skamfull jeg ble da jeg leste om jøders holdninger mot muslimer. Også her fantes negative tall, men det store bildet består av solidaritet og omtanke.

I rapporten står det: «Jødene ser også i større grad enn befolkningen at negative holdninger til muslimer er utbredt i Norge, og at muslimhets bør bekjempes. 87 prosent i det jødiske utvalget støtter påstanden om at voldshandlinger mot muslimer er et «angrep på vårt samfunn», og 71 prosent mener at dette viser at hat mot muslimer har blitt et alvorlig problem i Europa.»

Det må bemerkes at det jødiske utvalget i undersøkelsen består av høyt utdannede individer. Utdanningsnivå er en viktig faktor å korrigere for.

Uansett, her tar jødene mer eller mindre til orde for en handlingsplan mot muslimhat. Jeg håper regjeringen lytter snart. Mange muslimer, meg inkludert, er lei av å ta til orde for en handlingsplan mot muslimhat når det alltid faller for døve ører.

Ikke overrasket. Det minst overraskende i rapporten var den generelle befolkningens negative holdninger mot muslimer. Som en som gjentatte ganger har vært gjenstand for muslimhat, ble jeg ikke overrasket. Snarere forferdet: Jeg visste ikke at det sto så ille til: «Samlet sett viser 34,1 prosent av befolkningen utpregede fordommer mot muslimer.

Hele 48 prosent av respondentene støtter påstanden «Muslimer har selv mye av skylden for økende muslimhets»; påstanden «Muslimer vil ikke integreres i det norske samfunnet» støttes av 42 prosent; 39 prosent støtter at «Muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur», og 31 prosent mener at «Muslimer ønsker å ta over Europa».

Forholdsvis mange uttrykker også negative følelser og sosial avstand overfor muslimer. Det er 27,8 prosent som føler motvilje mot muslimer, og samlet sett 19,6 prosent som vil mislike å ha muslimer som naboer eller i vennekretsen.»

Dette er urovekkende høye tall.

Ingen heltedåd. Forleden dag snakket jeg om rapporten på radio. Etterpå bemerket programlederen tilfreds at jeg pratet mer på vegne av og om jøder, enn jeg gjorde for muslimer. Det er synd at vi er på et punkt hvor det blir sett på som noe unikt. Som minoritet mener jeg det bør være en selvfølge at man er solidarisk med andre minoriteter, det er ingen heltedåd.

Videre meldes det at ingen muslimske ledere var til stede under lanseringen av rapporten. Også dette er skuffende. Det er ikke nok å skrive «antisemittiske og muslimfiendtlige holdninger må bekjempes» på Facebook – betydningen av å møte opp kan ikke undervurderes.

For antisemittismen i våre rekker er vi best skikket til å bekjempe selv.

(En noe lengre utgave av teksten ble første gang publisert på antirasistisk.no. Gjengitt med tillatelse.)

Sumaya Jirde Ali

Redaksjonsmedlem
 
i tidsskriftet VOKS

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3588 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
14 dager siden / 1235 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
20 dager siden / 889 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
12 dager siden / 830 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 713 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
12 dager siden / 635 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
24 dager siden / 568 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere