Leder

Se utenfor egen stuedør

Hendelser langt unna har en tendens til ikke å gjøre like stort inntrykk som det som skjer på hjemmefronten

Hver eneste dag dro 15.000 mennesker i Afrika ut på flukt i eget land: I løpet av det første halve året ble 2,7 millioner mennesker internflyktninger. Aller verst er det i DR Kongo, hvor krisen i landet ser endeløs ut, skrev Vårt Land i går. De fleste som flykter i eget land, gjør det på grunn av konflikt og vold.

Det er ikke alltid lett å se lenger enn utenfor sin egen stuedør. Hendelser langt unna har en tendens til ikke å gjøre like stort inntrykk som det som skjer på hjemmefronten. Kritikken kommer med jevne mellomrom og den er berettiget. Særlig i denne førjulstida, hvor det meste vi kan lese dreier seg om oss selv: Om fråtsing i jula og hvordan unngå det, julegavestress og overpyntede julehus, og så videre.

Likevel er det utrolig viktig å faktisk vite hva som skjer i land som er mye dårligere stilt enn oss. Det er viktig av flere grunner: Kunnskap er ikke bare makt. Kunnskap gir også mulighet til å ta avgjørelser og handle deretter. Dette gjelder både på personlig og nasjonalt nivå.

Mange organisasjoner jobber hardt for å holde oss oppdatert og formidle viktig kunnskap om hvordan situasjonen er andre steder. Flyktninghjelpen og Internal Displacement Monitoring Centre (IMDC) har nylig levert en dyster rapport. For andre år på rad er DR Kongo det landet i verden hvor flest nye mennesker blir drevet på flukt på grunn av konflikt. Bak tallene skjuler det seg ødelagte liv for dem som tvinges til å forlate hjemmet sitt, ofte svært brått og under traumatiske omstendigheter, opplyser de to organisasjonene.

Flyktninger i eget land får ofte minimal beskyttelse fra myndighetene. I tillegg bor de fleste internflyktningene i land med svakt politisk styre. Dermed blir denne typen flyktninger ekstra utsatt, og risikerer enda mer lidelse og langvarig fattigdom, heter det i rapporten.

Den alvorlige og tydelig forverrede situasjonen krever handling også utover humanitær bistand, mener lederen for IDMC Alexandra Bilak. Og hun poengterer at man også må få kunnskap om de underliggende årsakene og langsiktige virkningene av at folk blir drevet på flukt i eget land. Dette er det viktig å vite. Også her hjemme. Kunnskap er avgjørende når man tar politiske beslutninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder