Verdidebatt

Å fange den som ikke lar seg fange

Når omtalen av Gud blir en markør for eget ståsted, enten en markør for bibeltroskap eller for inkludering, da står vi i fare for å misbruke Guds navn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Svenska kyrkan tar i bruk et mer kjønnsinkluderende språk om Gud. Benestad mener det er en dårlig ide, og viser til hvordan Gud i Det Nye Testamentet blir tiltalt som far. Jusnes, Fiske og Thomassen synes derimot det er en god ide, og viser til bibelske metaforer hvor Gud omtales som en kvinne og som en mor. De sier at vi må ta på alvor fylden av Bibelens bilder om Gud, og det er et godt poeng.

Guds transcendens

Jusnes, Fiske og Thomassen sier at dette først og fremst dreier seg dette om Guds egen motstand mot å la seg fange av språket. Teologer sier gjerne at Gud er transcendent. Gud er nemlig ikke av denne verden. Gud er annerledes, alltid større, alltid mer enn hva vi kan gripe.

Men er det slik at Guds transcendens gjør at vi står friere i hvordan vi taler om Gud? Det er ikke sikkert. Guds transcendens kan like gjerne gjøre at vi står mindre fri i hvordan vi taler om Gud. For hvis Gud er totalt annerledes, og ikke lar seg fange av språket, hvordan kan da noen av ordene vi bruker referere til Gud?

Løsningen blir å vende seg til Guds selvåpenbaring, hvor Gud åpenbarer seg som Fader, Sønn og Ånd. Når Jusnes, Fiske og Thomassen spør om disse (maskuline) termene sier sannheten om Gud, må svaret bli ja. Å si noe annet vil slå tvil om Gud virkelig har åpenbart seg.

Misbruker vi Guds navn?

I debatter om språk og Gud bør vi spørre oss: Hva vil vi oppnå med våre omtaler av Gud? Det bør uroe begge sider i denne debatten at omtalen av Gud så lett blir redusert til en markør for eget ståsted, enten en markør for bibeltroskap eller en markør for inkludering. Når omtalen av Gud får en slik rolle blir gudsbegrepet først og fremst en betegnelse på våre posisjoner og våre agendaer, og ikke en betegnelse på Gud selv. Da står vi i fare for å misbruke Guds navn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt