Verdidebatt

Stolte gutter

Selvhjelpslitteraturen har tradisjonelt sett henvendt seg til kvinner. Nå har denne litteraturen fått en avlegger – myntet på unge, frustrerte menn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En Pick Up Artist er en slags personlig sjekketrener. Jeg lærte om dette yrket en kveld for fem år siden mens jeg var ute med to kompiser som hadde vært på et sjekkeseminar med pick up-guruen Julien Blanc.

Plutselig gikk vi forbi Blanc som sto sammen med et lite følge av andre menn. For en viss sum kunne tilhørerne fra seminaret bli med på «feltarbeid» sammen med Blanc på byen, forklarte mine kompiser. De kunne ikke tenkt seg å bli med på noe sånt, men fascinasjonen var åpenbar.

Målet med denne selvhjelpsformen er å hjelpe menn med å lykkes hos kvinner. Respekt for kvinner er imidlertid ikke påkrevd. Blanc selv er anklaget for grov seksuell trakassering og vold. Å redusere kvinners selvtillit for å heve egen status, er en viktig strategi i PU-litteraturens mest kjente bok, The Game .

Å miste kontrollen

Etter Trump har det vært en omfattende debatt om den såkalte alt-right-bevegelsen («alternativ høyre») og hvordan ytre høyres oppslutning kan forklares, særlig blant (hvite) menn. Venstresiden peker på overkjøring av arbeiderklassen; høyresiden på utglidning av verdier på grunn av innvandring og feminismens gjennomslag.

Jeg tror det handler om en opplevelse av å miste kontrollen.

Ulike mennesker finner ulike mestringsstrategier, men egenpåførte begrensninger synes å være et fellestrekk ved mange av dem. Noen fyller smarttelefonene med impulsregulerende apper og kjøper avanserte skrittellere. Andre vil begrense handelsavtaler, mens andre igjen mener løsningen ligger i å kjempe for nasjonal kulturell kontinuitet. Enten ved å bremse det som anses som et progressivt syn på kjønnsroller, eller ved å lage fysiske barrierer for innvandring.

En slags farsfigur

I den siste gruppen har det oppstått en selvhjelpskultur på Youtube med lange monologer av, med og for frustrerte menn. Ett eksempel er professoren Jordan Peterson, som har blitt en slags farsfigur for de unge, sinte mennene» og hjelper dem «å rydde rommet og takle dameproblemer» (Morgenbladet, 10. november).

Et annet «brorskap» er Proud Boys, som ble startet av Gavin McInnes. Han er vert for opptil flere Youtube-show, der han diskuterer innvandring, politisk korrekthet og feminisme. Proud Boys startet nettopp her, inspirert av en dating coach sine råd til menn om å slutte med porno og masturbering («wanking»). Blant opptaksreglene til brorskapet er kravet om å leve etter «no wanking-regelen». Eventuelt én gang i måneden, og kun med en kvinnes nærvær og tillatelse.

Det er neppe tilfeldig at alt-right og pick-up-trenden har overlappende tilhørere. Globalisering, innvandring og likestilling skaper nye maktforhold, som kan rokke ved manges identitet.

Prediker selvaksept

McInnes vil redusere menns skamfølelse knyttet til kjønn. Det er han ikke alene om. Tidligere nevnte Blanc publiserte nylig en video der han tar til orde for selvaksept, og oppmuntrer publikum til å si høyt: «Jeg elsker penisen min!»

Proud Boys predikerer i stedet selvdisiplin og konservative kjønnsroller, samt hvit overlegenhet i det de selv mener er en «inkluderende vestlig sjåvinisme». Det hører med til historien at flere medlemmer var involvert i den høyreekstreme white pride-demonstrasjonen i Charlottesville tidligere i år.

Selvhjelpskulturen snakker som oftest til det indre sjelelivet, og ber individet om å «ta grep». Når den direkte eller indirekte går løs på andre for sin egen selvhevdelse, vises frustrasjonens destruktive potensial.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt