Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Jag etter jul

Den lar seg ikke fange eller framprovosere. Likevel er desember en desperat jakt etter julestemning.

Publisert: 8. des 2017

Enkelte ganger kan lukta av en ferskbrent fyrstikk være nok. Vi er tilbake i klasserommet på barneskolen, der desembermorgenen dirrer i blått utenfor vinduene, og læreren myser i lyset fra adventstaken mens hun leser høyt fra Julemysteriet.

Den følelsen

«Åh, nå fikk jeg julestemning!»

Kanskje har du allerede sagt det høyt denne adventstida. Det skal ikke alltid så mye til før følelsen sitter i magen, kanskje bare synet av noen snøflak utenfor vinduet eller duften av en nyskrella klementin. Det spiller ingen rolle om det skjer på en fullstappa buss eller i lunsjen på jobben. Den kommer når du minst venter det.

Lett lykke

Julestemning er desembers nirvana, et slags sekulært zen-øyeblikk. Det er alt vi lengter etter, alt vi trenger i desembermørket, denne lette lykkerusen, den varme votten rundt hjertet.

Og den gjør oss desperate. Vi fyller hjemmet vårt med blafrende telys, Sissels jul, adventstaker, pepperkaker og julesmaker. Hele desember har blitt en intens jakt på en stemning alle kjenner igjen, men ingen klarer å sette ordentlige ord på.

Synlig i hjernen

Samtidig viser det seg at julestemning faktisk er en fysisk reaksjon som lar seg lese av i hjernen. Det fant danske hjerneforskere ut under forsøk som egentlig skulle avdekke migrene. Da hjerneforskerne viste bilder av nisser, juletrær og julegaver til testpersonene i migrenestudien, fikk de overraskende utslag på hjerneskanninga.

For å sjekke funnene nærmere, viste forskerne fram julete bilder til en gruppe dansker som har feiret jul siden de var små, og til en gruppe danske innvandrere som har vokst opp uten juletradisjoner. Deretter så de på hvilke felter i hjernen som ble aktivert hos de to gruppene.

Hos innvandrerne gjorde ikke bildene særlig stort utslag.

Hos danskene som pleide å feire jul, blinka hjernene som juletrær.

Bittersøt

For øyeblikket er den norske julestemninga på 48 prosent, kan vi lese på nettstedet Norsk juleindeks. Sammen med Opinion spør statens egen kjøttpusher Matprat nordmenn om hvordan det står til med julestemninga hver dag gjennom desember. De siste tre dagene har stemninga sunket, men den pleier å stige igjen når det snør, i helgene og på luciadagen.

Det handler naturligvis om nostalgi. Jula er en eneste lang retrofestival, der vi kopierer barndommens jul i håp om å trigge den samme kriblende julefølelsen vi hadde som barn.

Vi vet at det ikke funker. Nostalgien er bittersøt av natur. Minnene er gode, men vi vet at vi aldri vil få oppleve dem igjen.

Å forsøke å framkalle julestemning er et risikabelt prosjekt. Du blir som regel skuffa.

Konstruerer

Du kan ikke fange et minne i en snøkule, påpeker hukommelsesekspert Ylva Østby. 
Hukommelsen konstruerer nemlig minnet på nytt hver gang du henter det fram i bevisstheten. Når vi tenker på jul, henter vi fram det vakre juletreet, den sprø svoren og Sølvguttene, men lar de utålmodige ungene, den svidde grøten og omgangssyken ligge.

Når hjernen spiller av minnet ditt, bruker den de ulike rekvisittene i et hukommelsesteater, der smak, lukt, lyd og synsinntrykk hentes fram fra ulike deler av hjernen. Det er fortsatt et mysterium akkurat hvordan hjernen puster liv i minnene, forklarer Østby, men forskerne vet at det skjer ved hjelp av et samspill mellom flere områder i hjernen.

Plutselig

Og jo mer vi jager julestemninga, jo vanskeligere er det å få tak på den. Når du prøver å provosere den fram, med nynninga i Tre nøtter til Askepott, skriket til Kevin som er hjemme alene, eller lunka brus med nisseetikett fra bryggeriet du bodde i nærheten av som barn, skvetter den unna.

Vi konstruerer jula med alle de rekvisittene vi har tilgjengelig, alt fra våre egne minner til alle forestillingene vi har av hvordan den perfekte høytiden ser ut. Men egentlig er det umulig. Jula er en utopi. Den er best i teorien.

Likevel kommer julestemninga på nærmest magisk vis. Uanmeldt, og utløst av en mystisk kombinasjon av colareklamen, kongerøkelse og kram snø. Da gjelder det å være klar.

For selv om jula ikke blir 
ekstatisk i år heller, er det fint når julestemninga plutselig sprer seg i kroppen. Selv om den bare er på besøk et lite øyeblikk.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2934 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
18 dager siden / 1131 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 796 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
11 dager siden / 635 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 593 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
9 dager siden / 477 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
2 dager siden / 414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere