Inga Marte Thorkildsen

Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester
1    0

Vi gambler med barns helse

Hva i all verden skal til for å hindre samvær nå, når 19 ribbeinsbrudd ikke er nok?

Publisert: 7. des 2017 / 224 visninger.

(Første gang publisert på facebook.)

Jeg er ekstremt opprørt over saken om lille «Jakob» som fikk 19 ribbeinsbrudd påført av en eller begge foreldrene - som nå altså skal få samvær med ham. Som det ble sagt på Dagsnytt 18 nettopp: hva i all verden skal til for å hindre samvær nå, når 19 ribbeinsbrudd ikke er nok? Dette setter flere barn enn «Jakob» i fare. Og det minner oss på hvor farlig kort vi er kommet når det gjelder forståelsen for de yngste barnas behov. 

Eksempel 1: For ikke lenge siden trodde vi at babyer og små barn ikke kjente smerte så godt. På 70- og 80-tallet hendte det at nyfødte ble operert uten smertelindring! I dag vet vi - og dette er helt ny kunnskap - at babyer faktisk har lavere smerteterskel enn voksne.

Eksempel 2: For ikke lenge siden trodde vi at det hjernen ikke husket, ikke var så viktig. At babyer og små barn ikke tok skade av alvorlig fare, siden de likevel ikke kunne sette ord på det de hadde erfart. I dag vet vi at kroppen husker, og at vi kan retraumatiseres av lukter, lyder, smaker osv som minner om farene som truet, også langt tilbake i tid. 

Eksempel 3: For ikke lenge siden trodde vi at barn ikke tok så stor skade av å være vitne til vold i hjemmet, for eksempel mellom foreldrene. «De var jo bare vitner», kunne vi si, «de ble ikke direkte utsatt selv». Barn hadde ikke rett til voldsoffererstatning, og de fikk ikke status som fornærmet. Det ble heller ikke ansett som mer straffverdig å bruke vold med barn til stede. I dag vet vi at det å oppleve at noen man er glad i og avhengig av blir utsatt for (gjentakende) fare uten å kunne gjøre noe aktivt med det, er noe av det mest skadelige et barn kan oppleve. Jeg har selv vært med på å presse fram lovendringer som følge av denne relativt nye kunnskapen, noe jeg er veldig stolt av. 

Så derfor: Når «Jakob» tvinges til samvær med sine foreldre, til tross for at det er brakt på det rene at de har etterlatt ham i en hjelpeløs tilstand etter 19 påførte ribbeinsbrudd, så risikerer vi at denne gutten retraumatiseres. Kroppen husker, sansene husker, og følelsen av fare huskes bedre enn mye annet. At Høyesterett kunne akseptere en slik risiko, er sjokkerende. 

I boka mi, «Du ser det ikke før du tror det», skrev jeg et kapittel om «Barnefordeling med livet som innsats». Den gang som nå er konklusjonen nedslående: vi gambler med barns helse. 

Det er på tide å oppdatere kunnskapen og beskytte de minste barna!

4 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Lukas F. Olsnes-Lea

12 innlegg  150 kommentarer

Det er nok sant

Publisert 10 måneder siden

Jeg er fullstendig med på at barn trues. Rett imot vanlige oppfatninger om barns trygghet så vil jeg si at barn trues (hver dag?) til ikke å vokse opp iht. lover og regler (ECHR og Barnekonvensjonen) og (personlig/lovlydig) kristen etikk og moral. De tvilsomme påstår hardnakket (og hevder retten til å misbruke barn fordi) "tidlig skal man krøkes" (bli "Hellbent"?)! Jeg tenker videre at Norge og Verden ellers sliter med store problemer på dette området gitt kulturproblem/utstrakt korrupsjon/annen kriminalitet. Det finnes faktisk selvmord blant barn også!

Så det så!

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Ole Jørgen Anfindsen kommenterte på
Vårt Land og politikken
8 minutter siden / 2516 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Høyesterett og reservasjonsrett
22 minutter siden / 114 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Personlig åpenbaring
31 minutter siden / 2371 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
KFUK-KFUM Global og den israelske okkupasjonen
34 minutter siden / 685 visninger
Ole Jørgen Anfindsen kommenterte på
Vårt Land og politikken
38 minutter siden / 2516 visninger
Ole Jørgen Anfindsen kommenterte på
Vårt Land og politikken
rundt 1 time siden / 2516 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
KFUK-KFUM Global og den israelske okkupasjonen
rundt 1 time siden / 685 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 21268 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 1 time siden / 2371 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Vårt Land og politikken
rundt 1 time siden / 2516 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 1 time siden / 436 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 1 time siden / 2371 visninger
Les flere