Leder

Også jentene faller ut

Politikere bør være ekstra oppmerksomme på unge kvinner, og også vurdere tiltak og prosjekter som retter seg spesielt mot kvinner som faller utenfor.

Flere kvinner enn menn i alderen 25 til 29 år er hverken i jobb eller utdanning. Tall fra SSB viser at 73.000 personer i Norge i fjor verken var i arbeid, utdanning eller under opplæring. I de fleste alders­kategorier er det like mange kvinner som menn, unntatt altså 25–29-åringene. Der er det flere kvinner enn menn.

Dette er ved første øyekast overraskende. Det er mer vanlig å snakke om unge gutter som faller ut av skolen. Myndigheter og skolevesenet har hatt økt oppmerksomhet på gutters frafall i skolen de seneste årene.

I en artikkel i Dagsavisen i går trekker NHO fram fødsler som en av årsakene til at nettopp unge kvinner faller utenfor både arbeid og utdanning. En del av kvinnene i denne gruppen blir mødre i ung alder, og er hjemme med barn i ulønnet barsel­permisjon. NHO kaller dette et underkommunisert problem, og er bekymret for at disse vil miste kontakten med arbeidslivet. Og at det blir vanskelig for dem å komme ut i arbeidslivet senere.

Selv om det nå er det flere kvinner enn menn som fullfører høyere utdanning i Norge, er kjønnsforskjellene fortsatt betydelige. I 2016 utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn bare 86 prosent av menns lønn, viser tall fra SSB som kom i går.

Seks av ti ledere er menn, mens kvinnene helt klart dominerer i salgs- og serviceyrker. Kvinner er i flertall også i akademiske yrker, men de tjener nesten 20 prosent mindre enn menn i denne yrkesgruppa.

Disse tallene kan det være nyttig å ha med som bakteppe når man diskuterer hva som hjelper for å få unge som faller ut, inn på arbeidsmarkedet igjen. Det kan være ulike incitament som skal til. Hva er det unge mødre med barn og dermed tunge omsorgsforpliktelser trenger mest, for eksempel.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ikke ha egne tiltak for kvinner, men vil prioritere ungdom under ett. Men det kan virke som om denne gruppen kvinner har gått under radaren. Derfor bør politikere være ekstra oppmerksomme på dem, og også vurdere tiltak og prosjekter som retter seg spesielt mot kvinner som faller utenfor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder