Lederartikkel Vårt Land

Også jentene faller ut

Politikere bør være ekstra oppmerksomme på unge kvinner, og også vurdere tiltak og prosjekter som retter seg spesielt mot kvinner som faller utenfor.

Publisert: 6. des 2017 / 168 visninger.

Flere kvinner enn menn i alderen 25 til 29 år er hverken i jobb eller utdanning. Tall fra SSB viser at 73.000 personer i Norge i fjor verken var i arbeid, utdanning eller under opplæring. I de fleste alders­kategorier er det like mange kvinner som menn, unntatt altså 25–29-åringene. Der er det flere kvinner enn menn.

Dette er ved første øyekast overraskende. Det er mer vanlig å snakke om unge gutter som faller ut av skolen. Myndigheter og skolevesenet har hatt økt oppmerksomhet på gutters frafall i skolen de seneste årene.

I en artikkel i Dagsavisen i går trekker NHO fram fødsler som en av årsakene til at nettopp unge kvinner faller utenfor både arbeid og utdanning. En del av kvinnene i denne gruppen blir mødre i ung alder, og er hjemme med barn i ulønnet barsel­permisjon. NHO kaller dette et underkommunisert problem, og er bekymret for at disse vil miste kontakten med arbeidslivet. Og at det blir vanskelig for dem å komme ut i arbeidslivet senere.

Selv om det nå er det flere kvinner enn menn som fullfører høyere utdanning i Norge, er kjønnsforskjellene fortsatt betydelige. I 2016 utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn bare 86 prosent av menns lønn, viser tall fra SSB som kom i går.

Seks av ti ledere er menn, mens kvinnene helt klart dominerer i salgs- og serviceyrker. Kvinner er i flertall også i akademiske yrker, men de tjener nesten 20 prosent mindre enn menn i denne yrkesgruppa.

Disse tallene kan det være nyttig å ha med som bakteppe når man diskuterer hva som hjelper for å få unge som faller ut, inn på arbeidsmarkedet igjen. Det kan være ulike incitament som skal til. Hva er det unge mødre med barn og dermed tunge omsorgsforpliktelser trenger mest, for eksempel.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ikke ha egne tiltak for kvinner, men vil prioritere ungdom under ett. Men det kan virke som om denne gruppen kvinner har gått under radaren. Derfor bør politikere være ekstra oppmerksomme på dem, og også vurdere tiltak og prosjekter som retter seg spesielt mot kvinner som faller utenfor.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Tore Olsen

15 innlegg  3935 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Flere kvinner enn menn i alderen 25 til 29 år er hverken i jobb eller utdanning. Tall fra SSB viser at 73.000 personer i Norge i fjor verken var i arbeid, utdanning eller under opplæring. I de fleste alders­kategorier er det like mange kvinner som menn, unntatt altså 25–29-åringene. Der er det flere kvinner enn menn.

Er det nok jobber da?

Man må komme seg i jobb - sies det, hvor da?

(Jeg har et motsvar av den vulgære sorten - man styrer med hue under armen og armen i bind)

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Jens Tomas Anfindsen kommenterte på
På hat-tokt med barna
2 minutter siden / 313 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
13 minutter siden / 548 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Plast, et miljøproblem
13 minutter siden / 6544 visninger
Rune Holt kommenterte på
POLITIKK ER RETORIKK: OM SYLVI LISTHAUG OG POLITISK DANNELSE
17 minutter siden / 200 visninger
Kersti Zweidorff kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 1 time siden / 590 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Sort er ikke fravær av hvitt
rundt 2 timer siden / 266 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 2 timer siden / 590 visninger
Ragnar Kristoffersen kommenterte på
Rusa av Listhaug
rundt 8 timer siden / 1269 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Ut med et klynk
rundt 8 timer siden / 440 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Tro uten følelser?
rundt 8 timer siden / 1433 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Hvorfor KrF knebler Kors-Sylvi
rundt 8 timer siden / 1374 visninger
Les flere