Lederartikkel Vårt Land

Populisme og tabloidene

Velger pressen å jage i flokk har vi et stort ansvar for at nyansene, historien og evnen til grundig refleksjon ikke går tapt i det politiske ordskiftet. Dette må tas på største alvor.

Publisert: 5. des 2017.

Hva er egentlig populisme? Og hvor finner vi den? Mandag startet Vårt Land en serie om -ismene i vinden. Den første saken handlet om populismens ulike varianter. Det er ikke lett å definere populisme, fordi det ikke er en ideologi i tradisjonell forstand, men en måte å tenke og drive politikk som får ulike utslag, og som støtter seg på flere ulike strømninger.

Den verdensledende forskeren på høyre­ekstremisme, Cas Mudde, sier til Vårt Land at det er usikkert hva slags forhold populister har til det liberale demokratiet. Dette er i seg selv skremmende. Hans påpekning åpner for at populister ikke alltid er opptatt av å beholde de liberale demokratiene vi har i vår del av verden.

En annen populismeekspert, Catherine Fieschi, kommer med en oppsiktsvekkende påpekning. Hun mener populismen kan vokse seg sterk selv om det ikke finnes store populistiske partier i et land. Hun viser blant annet til Storbritannia, der hun mener de britiske tabloidene spilte en rolle som populistisk kraft.

Fieschi peker på at tabloid-­avisene skrev ­saker om «en udugelig regjering, makt­eliten som ville ta fra dem konge­familien, pub­ene, jula og alt som var engelsk». Hun mener tabloidenes måte å bedrive journalistikk bidro til at deres lesere støttet det innvandringskritiske Ukip, som hadde som hovedmål å trekke Storbritannia ut av EU.

Tabloidenes måte å forenkle, spisse saker og kjøre enkeltsaker hardt på førstesiden for å selge, kan dermed ha bidratt til å nøre opp under populistiske strømninger som fra før av ikke var så sterke i det konservative Storbritannia.

Til tross for at sosiale medier stadig spiller en viktig rolle, viser forskningen at pressen har et stort ansvar for det politiske klimaet. Polarisering og nyansering står ofte i motsetning til hverandre. Velger pressen å jage i flokk har vi et stort ansvar for at nyansene, historien og evnen til grundig refleksjon ikke går tapt i det politiske ordskiftet. Dette må tas på største alvor.

Dette er et ansvar vi deler med både politikere, ulike samfunnsdebattanter og de nye mediene som dukker opp. Greier vi det ikke kan det få store og alvorlige konsekvenser.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Rolf Kenneth Myhre

13 innlegg  178 kommentarer

Hvordan begynne debatten?

Publisert rundt 1 år siden

Hvordan kan debatten begynne når trådstarter ikke gjør et forsøk på å definere eller karakterisere "populisme"? Vi gis bare et generelt inntrykk av at "populisme" er noe overfladisk og negativt, mens "liberaldemokratiet" er noe dypt og seriøst som vi bør respektere.

Først vil jeg minne om at begrepet "populisme" nå blir misbrukt av de sosialdemokratiske eliter til å sverte alt det som de selv er i mot, inkludert ønsket om at nasjoner skal etablere og vedlikeholde en sterk og sunn suverenitet. Det "liberaldemokratiet" som Clinton-gjengen og de vestlige eliter står for, er en usunn globalisme (suverenitetssvekkelse) som tjener eliten og ingen andre.

Kineserne har nå en egen foraktende og nedsettende term for dem som fronter "liberaldemokratiet": "baizuo".

"Baizuo refers to people who "only care about topics such as immigration, minorities, LGBT and the environment," who "have no sense of real problems in the real world," who only advocate for peace and equality to "satisfy their own feelings of moral superiority" and who are "obsessed with political correctness" that they "tolerate backward Islamic values for the sake of multiculturalism," reads Zhang's article published in opendemocracy.com on May 11."

Les mer i artikkelen Chinese derogatory social media term for ‘white left’ Western elites spreads (Global Times).

3 liker  
Kommentar #2

Rolf Kenneth Myhre

13 innlegg  178 kommentarer

Wikipedias tilnærming

Publisert rundt 1 år siden

Den norske Wikipedia har artikkelen Populisme; den engelske Wikipedia har artikkelen Populism

Populisme er som påpekt ikke en ideologi i seg selv; den kan være både venstrevridd og høyrevridd. Det sentrale i populismen er oppfatningen om en "korrupt elite" som bare er ute etter å tjene sin egen agenda gjennom prosjekter som gis en positiv, almennyttig, altruistisk og akademisk klesdrakt. Det verste eksemplet på en slik agenda må være nyliberalismen, som Naomi Klein har tatt for seg i sin bestselger "Sjokkdoktrinen" (2007).

EU-prosjektet må også betraktes som et elitisk-oligarkisk prosjekt. 

Det er ikke noe "skremmende" ved at folk flest tar avstand fra, og kjemper imot, saker som de oppfatter som elite-prosjekter som IKKE tjener folk flest.

Uttrykket "Fake News" har blitt utpekt som "årets ord" for 2017 (Guardian: Fake news is 'very real' word of the year for 2017). Dette nye pop-ordet er et symptom på at mistilliten og skepsisen til Establishment-media har økt enormt det siste året. Hovedaktørene som gjerne inkluderes i "Fake News Network" er New York Times, Washington Post og CNN.  Norske media blir ennå ikke beskyldt for å produsere Fake News, kun for å være mikrofonstativ for Fake News. Disse beskyldningene rammer NRK, Urix, Aftenposten, Dagbladet, og i det siste også Klassekampen (VG er muligens for tabloid til å bli nevnt i denne sammenhengen).

3 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere