Verdidebatt

Trumans regnestykke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Come now: if you had to choose between boiling one baby and letting some frightful disaster befall a thousand people - or a million if  thousand is not enough – what would you do» .

Spørsmålet ovenfor ble stilt av den britiske moralfilosofen Gertrude Anscombe i 1956. Anscombe var på det tidspunktet ansatt som professor i filosofi ved Oxford universitetet og tidligere president i USA Harry Trumann var invitert dit for å motta tittelen som æresdoktor. Elleve år tidligere, sensommeren 1945, hadde den samme Truman gitt ordre om å slippe atombomber over Hiroshima og Nagasaki.

Gertrude Anscombe, Wittgensteinelev, katolikk og sjubarnsmor var kritisk til at en politiker som hadde beordret massedød skulle belønnes med et æresdoktorat. Som en protest gav hun ut pamfletten hvor hun stilte det allerede nevnte spørsmålet, ville du kokt en baby hvis det hindret en fryktelig ulykke i å ramme tusen, eller kanskje en million mennesker ?

Eksemplet virker makabert men Anscombe tok det ikke ut av løse luften. Mennesker inkludert babyer ble kokt levende i Hiroshima, i elver og bassenger i forsøk på å unnslippe den ekstreme varmebølgen atomeksplosjonen produserte.

Anscombe og de to andre ved fakultetet hennes som protesterte nådde ikke frem i 1956 og Truman fikk æresdoktoratet sitt. 10. desember deles det derimot ut en pris som Anscombe sannsynligvis ville ønsket mer velkommen.  Da deles Nobels Fredspris ut til Den Internasjonale Kampanjen Mot Atomvåpen (ICAN) og lederen deres Beatrice Fihn kommer til Norge for å motta prisen. Hun kommer sammen men en overlevende fra Hiroshima.

Andre verdenskrig er for lengst blitt historie. Soppskyen over Nagasaki virker som et gammelt bilde fra en fjern tid.  Siden da har vi hatt krig i det tidligere Jugoslavia, et folkemord i Rwanda, et utall terroraksjoner i forskjellige storbyer for å si ingenting om hvordan det er i deler av Kurdistan, Syria og Palestina. Selv uten atomvåpen kan ødeleggelsene vår rase er i stand til fortone seg enorme.

Da bombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki 6. og 9. august 1945 døde 120 000 mennesker umiddelbart under eksplosjonene. Kort tid etter døde omtrent dobbelt så mange av sykdommer og skader knyttet til strålingen. Byene ble smadret fullstendig sammen og kultur og naturlandskap ble forgiftet. ICAN arbeider for at ingen skal måtte oppleve noe slikt igjen.

Da Truman og hans rådgivere valgte å gå for atombombene i 1945 var det selvsagt ikke av ondskap eller hat mot japanerne. De mente tvert imot å ha gode grunner og at de gjorde det som var riktig. Et så dødelig våpen kunne sette en effektiv stopper for krigen og tvinge japanerne til kapitulasjon, noe som også skjedde. De over hundre tusen menneskene som ble ofret og fikk livene sine ødelagt av denne strategien ble derimot aldri spurt om de var villige til et slikt offer.

Anscombe var ikke passifist eller talsperson for naiv snillisme og hun var fult klar over at vi også med konvensjonelle våpen kunne forårsake enorme lidelser. Likevel holdt hun fast på at det til og med i krig fantes handlinger som ikke under noen omstendighet kunne forsvares. Å slippe atombombene over de japanske byene mente hun var i den kategorien. Uansett hvor mange liv som evt ble spart ved at krigen kom til raskere avslutning var det en morderisk handling Truman hadde beordret og han burde aldri ha gjort det.

Det er liten vits i å spekulere hva som ville ha skjedd om Truman hadde handlet annerledes den gangen. Det som derimot er verdt å tenke gjennom er at den ene gangen atomvåpen er blitt anvendt i krig på jorda var det ikke en gal diktators impulsive handling. Tvert imot var det en velutdannet leder i et etablert demokrati som ville det og beslutningen ble tatt ut i fra kvantitative beregninger om liv tapt kontra liv spart. Svaret på regnestykket kostet hundretusenvis av mennesker livet og naturen omkring ble påført skader det tar lang tid å lege fullstendig.  Jeg tenker det bør være i hele menneskehetens interesse å arbeide for at en slik kalkulasjon aldri mer gjennomføres.

Gratulerer med fredsprisen til Den Internasjonale Kampanjen mot Atomvåen. Velkommen til Norge leder av ICAN Beatrice Fihn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt