Lederartikkel Vårt Land

Frihet og ensomhet

Det koster å være ung med innvandrerbakgrunn og ta et oppgjør med sosial kontroll og æreskultur.

Publisert: 1. des 2017 / 138 visninger.

Stadig flere unge med innvandrerbakgrunn tar et oppgjør med sosial kontroll i sine miljøer. Men det koster, advarer den danske aktivisten Geeti Amiri. Dette skrev vi om i gårsdagens avis. Den dansk-afghanske aktivisten forteller hvor tøft det er for mange å gi avkall på egen familie.

De senere årene har vi i Norge heiet på flere av de unge innvandrerne som tar oppgjør med sosial kontroll. Storsamfunnet beundrer og applauderer jenter og gutter som tar mot til seg og bryter med familien etter å ha blitt utsatt for æresvold, tvangsgiftes, eller på andre måter tvinges til å gi avkall på sin selvstendighet.

De fortjener all mulig støtte og hjelp. Men reflekterer vi over hvor stor pris de faktisk betaler når vi roper hurra for modige valg? Sannsynligvis ikke. Mange av dem må forlate sine aller nærmeste og sine røtter. Selv om problemet ligger i familien, kan det å gi avkall på dem likevel være traumatisk. Dette er problemer den jevne majoritetsnordmann ikke opplever.

Vi må gjøre noe mer enn å heie og applaudere. Hvordan skal vi støtte dem, hva trenger de? Dansk-afghanske Geeti Amiri fikk kontakt med sin familie igjen etter seks år i ensomhet og isolasjon. Hun mener det er viktig. Tiltak for reetablering, dialog og læring kan være avgjørende.

Derfor er det positivt at det kommer økonomisk støtte til etableringen av organisasjonen Født Fri. De skal hjelpe unge, traumatiserte mennesker som gjør opprør mot sosial kontroll. Som Shabana Rehman sier: Nå er det noen voksne som taler deres sak.

Rehman er en av dem som har gått foran og fortalt sin historie. Hun forteller hvor ensomt hennes eget oppgjør med sosial kontroll var, og at det kunne ha endt ille. Det er ensomt å være midt mellom to kulturer, og det er viktig med forbilder og stemmer som henne.

Hun kaller tiden overmoden for en organisasjon som Født Fri. Det er også svært viktig at norske innvandrermiljøer selv er på ballen. Oppmerksomheten om sosial kontroll og æreskultur er høyere opp på dagsorden i det siste. Kulturen må endres innenfra. Det trenger de ungdommene hjelp til.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Magnus Leirgulen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 1 time siden / 2986 visninger
Roald Øye kommenterte på
Innspill om to-statsløsningen.
rundt 1 time siden / 654 visninger
Kjellrun Marie Sonefeldt kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2986 visninger
Ben Økland kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2986 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2986 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2986 visninger
Robert Rygge kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 2 timer siden / 2464 visninger
Les flere