Verdidebatt

Tostatsløsningen kunne vært realisert for 70 år siden

I dag, 29. november 2017, er det 70 år siden FN vedtok delingsplanen for det britiske mandatområdet Palestina. Hadde delingsplanen av 1947 blitt godtatt av begge parter, kunne vi i dag markert 70 år med fred.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag, 29. november 2017, er det 70 år siden FN (på den tiden ledet av generalsekretær Trygve Lie) vedtok delingsplanen for det britiske mandatområdet Palestina. «Palestina» ble referert til som et geografisk område, i 400 år var det en del av regionen Syria og underlagt ottomansk styre. Delingsplanen innebar en tostatsløsning, med èn jødisk stat og èn arabisk stat. 33 land stemte «ja», inkludert Norge. Det internasjonale samfunnets støtte førte til realiseringen av den jødiske drømmen om en selvstendig stat i det historiske hjemlandet.

FN-resolusjonen 181 ble akseptert av jødiske ledere, men avvist av arabiske ledere som valgte krig istedenfor fred. Det ble oppfordret til vold mot de jødiske innbyggerne, og de arabiske innbyggerne ble oppfordret til å flykte fra området mens krigen pågikk – for så å komme tilbake når jødene var blitt beseiret. Mange fulgte oppfordringen, og dette resulterte i hundretusenvis av flyktninger. Disse lever i dag i flyktningleirer i arabiske land. Palestina-araberne blir der brukt som brikker i et politisk spill, heller enn å bli inkorporert i samfunnet som likeverdige borgere med likeverdige rettigheter. Araberne som valgte å bli værende, fikk etter staten Israels opprettelse 14. mai 1948 like rettigheter på linje med de jødiske innbyggerne. Dagens Israel er et pluralistisk samfunn der ikke-jøder innehar sentrale stillinger som ministre, parlamentarikere, offiserer, diplomater– og det rynkes ikke på den israelsk-jødiske nesen av den grunn.

Få snakker om urettmessigheten de rundt 800 000 jødiske flyktningene fra arabiske land opplevde. Heller ikke det faktum at krigens utfall medførte egyptisk okkupasjon av Gaza og jordansk okkupasjon av Vestbredden.

Uvilligheten til å akseptere eksistensen av en jødisk nasjonalstat ser vi fremdeles den dag i dag. Både tidligere president Arafat og nåværende president Abbas har avslått internasjonalt støttede fredsforslag, som i 2000 og 2008. Det er denne mangelen på aksept som er kjernen til den langvarige konflikten. Israel ønsker fortsatt en tostatsløsning – to stater for to folk - med èn jødisk stat og èn arabisk stat. For at fred og den etterlengtede tostatsløsningen kan bli en realitet, må den palestinske siden godta at den jødiske staten har rett til å eksistere, både nå og i framtiden.

Hadde delingsplanen av 1947 blitt godtatt av begge parter, kunne vi i dag markert 70 år med fred

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt