Leder

Om kjendiser og æser

Dagens kjendisdyrkelse minner om den gamle norrøne religionen, der mennesket er vitne til at et galleri av guder lever sine svært menneskeaktige liv i en atskilt sfære.

I gårsdagens Vårt Land reflekterer teologen Peter Ward rundt vår tids kjendiser og hvordan våre bilder av dem har blitt et mytologisk univers. I kjendisers suksesser og nederlag speiler vi våre egne liv på en måte som likner religiøs hengivenhet.

Som mennesker har vi et stort behov for å bearbeide eksistensiell og etisk tematikk. Det gjør vi best når vi har en mytologisk forestillingsverden som klangkasse. Når vi gjør oss kjent med sagnfigurer og bibelskikkelser fortolker vi samtidig vår egen virkelighet. Vi avskrekkes, kjenner oss igjen, forstår hvor galt det kan gå og gis håp om forsoning. Vi finner slike skikkelser i eventyr, litteratur, teater, religion – og blant stjernene på kjendishimmelen.

Dagens kjendisdyrkelse minner om den gamle gresk-romerske religionen, eller vår egen norrøne, der mennesket er vitne til at et galleri av guder lever sine svært menneskeaktige liv i en atskilt sfære. Æsene var de første kjente gudene i vår del av verden. De sloss, ble forelsket og konkurrerte og konspirerte mot hverandre.

Nikolai Fredrik Severin Grundtvig forholdt seg aktivt til den norrøne arven. For ham var den det nordiske gamle testamente: Åsatroen var den første pakt for folket i nord.

Med Kristus kom en ny pakt. Der mytologi finnes, kan Kristus komme, bryte gjennom og skape mening på bakgrunn av det forestillingsuniverset som allerede finnes. Slik blir andre religioner mer en positiv forutsetning for enn en negativ motsetning til kristendom.

Å lese sitt eget liv opp mot andres liv er en viktig forutsetning for å finne mening i vår egen tilværelse. «Så lenge det finnes mennesker, så finnes det religioner, myter, idealer og idoler,» sa Erik Hillestad i sin tale om idoler på årets Olavsfestdager. Noen må vi se opp til.

Spørsmålet vi må stille oss er ikke hvorvidt vi skal ha idoler, men hvilke idoler vi velger. Hillestad mener vi må velge dem som peker på noe større enn seg selv, snarere enn dem som peker på seg selv. I det lyset utgjør kanskje ikke Justin Bieber den rette klangkassen for vår livsfortolkning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder