Verdidebatt

Kirkevergens ”faktiske forhold”

Kirkevergen Robert Wrights uttalelser i VL fredag 24. nov. ang. Hl. Nikolai Menighet kan ikke stå uimotsagt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Kirkevergens brev av 22.08.17starter med: Varsel om opphør av bruk av krypten. I forbindelse med at de hadde planlagt å installere ventilasjonsanlegg i ”krypten” (=Nikolaikirken) noe vi ikke har bedt om, må vi tømme hele lokalet! Vi presiserte overfor Kirkevergen at det ikke ville være vanskelig for oss å legge til rette for dette arbeidet uten å tømme kirken vår. Men, nei her skulle alt ut! Vi fikk drøye to måneder på oss til å tømme kirkelokalet etter 78 års bruk! Om ikke alt ikke var ute innen 31. okt. ville inventaret og gjenstående eiendeler bli betraktet som kondemnert og kjørt bort for vår regning!  Og for å redde uerstatteliger verdier – både historisk, kulturelt og religiøst – fra å havne på Grønmo har vi tømt kirken.
Nikolaikirkens tilblivelse: Nikolai menighet brukte på 30-tallet Capella Johannea til sine gudstjenester. Etter en stund ble f. Aleksander Roubets og pastor Prytz i Prestenes Kirke (nå Majorstua kirke) enige om å bruke et ledig areal under terrassen til ortodoks kirke. Etter flere omganger med begge menighetsrådene, bygningsmyndigheter og helseråd kom man frem til en avtale. (Kirkevergen henviser til et utsagn fra Aker bygnings- og helseråd. Dette kravet  gjalt ikke bare Nikolaikirken, men også underetasjen i Majorstuen kirke. Man hadde nemlig innbitt motstand mot å benytte kjellerlokaler til opphold.) Ifølge brev i vårt arkiv fra pastor Prytz, var man tvunget til å akseptere et slikt forbehold for å få byggetillatelsen.Så ble det gjort en avtale mellom menighetene. Vi har beretning fra f. Aleksander Roubets fra 1939 om kontraktens innhold: vederlagsfri overdragelse av det ubrukte arealet under terrasse etc. til ortodoks kirke, (dette er også dokumentert i Majorstuens prestearkiv , kopibok 1, 1926-1963 (i Arkivverket)). Pastor Prytz hjalp til med kontakt til arkitekt K Sand (som også hadde tegnet Majorstuen kirke) og det ble gjort avtale med entreprenørfirmaet Ellefsen. Det ble så samlet inn nok midler til å dekke utgiftene . En ikke ubetydelig sum etter datidens pengeverdi. Kirken ble innviet 4. januar 1940 med deltakelse av bl.a. kirkelige myndigheter fra DNK og Majorstuen menighets ledelse. At kirken ble innviet etter den ortodokse kirkes komplette ritual (slik det er beskrevet i både Dagbladet og Aftenpostens reportasjer og slik vi ser av de arkiverte dokumentene) forteller oss at dette skulle være en permanent ortodoks kirke  (”til tidenes ende” som ritualet formulerer det). Og ikke et midlertidig kirkelokale som bare ville blitt velsignet med hellig vann og bønn.

At det ikke er gjort noen heftelse i bygget da Kirkelig Fellesråd overtok ansvaret for Majorstuen kirke i 2008 kan ikke vi skal belastes for..Vi synes også at det er merkelgi at Kirkevergen ikke tar til etterretning at Majorstuen menighet og Hl. Nikolai menighet gjennom alle disse 78 årene har hatt felles forståelse av vår ubegrensede og eksklusive bruksrett til Nikolaikirken med det fulle ansvar for all drift og vedlikehold. Publikasjoner fra Majorstuen menighet omtaler også også vårt kirkelokale nettopp som"den ortodokse menighetens eget kirkelokale".

Kirkevergen anfører to ”årsaker” til sin inngripen. Ventilasjonsanlegg og rømningsvei. Ventilasjonsanlegg har vi hele tiden hatt, også med varmegjenvinning. Og rømningsvei er det der, som overskrider krevd minstemål.. Med henvisning til en ”brannrapport”, krevde Kirkevergen stengning av kirken, fordi den ikke tilfredsstilte  kravene. Da vi ba om kopi av rapporten, fikk vi til svar at den ikke fantes, men at det var en intern ”rapport” i Kirkevergens eget apparat som var grunnlaget! En rapport som ikke var basert på kontroll, men kun på kirkevergens eget behov!
Det har alltid vært et hjertelig tillitsforhold mellom disse to menighetene. Inntil Kirkevergens aksjon.! Dette kom som et sjokk og vi undret oss veldig over fremgangsmåten: Ikke noen invitasjon til infomøte.Kun utkastelse! Ikke heller tok de imot vårt forslag om et møte.

Det er riktig at Nikolaimenigheten har bygget en ny kirke på Teisen, men det betyr ikke at vi har latt Nikolaikirken på Majorstua stå ubrukt.Nå hadde vi plan om å innrede et museuem i det som var den første ortodokse kirken i Norge (i moderne tid) Et slikt museum har sin spesielle betydning i nettopp de originale lokalene. Paralellt ville den bli brukt til enklere gudstjenester for mindre grupper av troende.

Vi har fått et tilbud om leieforhold på komersiellt vis, deretter (i VL) tilbys ”redusert markedpris”. Nå kan Kirkevergen heller leie ut vårt lokalet, og håve inn penger på det. Og det gode forholdet som Kirkevergen påstår han ønsker, det har han nok selv gjort slutt på.

Fader Johannes Johansen

Forstander for hl. Nikolai menighet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt