Leder

Terror i Egypt

FN og førende vestlige land burde ideelt sett gå sammen om å lage en Marshall-lignende plan for hele regionen.

Fredagens terroranslag mot en moské på Sinai-halvøya er en av de blodigste i Egypts historie. Dødstallene har økt til over 300 i løpet av helgen. Det er første gang det gjennomføres terror i dette omfanget mot en moské i Egypt.

Moskeen tilhører sufimuslimer, som er en minoritet, og som ofte er blitt anklaget av andre muslimske trosretninger for kjetteri. Sufismen er en forgrening av sunniislam, med mystiske innslag i tro og praksis. Sang, dans og poesi er essensielt for sufiene. I blant annet Syria og Irak har de vært utsatt for flere terroranslag, de siste årene. VG skrev lørdag at den terrorrammende moskeen skal ha blitt truet med terror dersom de ikke stoppet sin sufi-praksis.

Flere eksperter mener angrepene ble utført av lokale jihadist-grupper, som har vært aktive i området i lang tid. Den svenske Midtøsten-forskeren Per Jönsson mener det er IS som står bak angrepet. Han tror det kan være snakk om et hevnangrep for gruppas tap i blant annet Syria og Irak. Det er heller ikke umulig å tenke seg at lokale jihadister kan være inspirert av IS, slik vi ser flere steder i verden.

Fredagens terror kommer dessverre ikke overraskende. Situasjonen i Egypt er preget av dårlig styre og undertrykkelse av flere grupper, som blant annet beduinene. Det har trolig ført til at lokale jihadister får støtte av lokalbefolkningen i flere områder.

Mye tyder på at den urolige situasjonen i Egypt ikke vil avta med det første. Enkelte vestlige miljøer har tatt til orde for å gi større offentlige bidrag og tydeligere støtte til kristne i regionen. Den samme diskusjonen kan oppstå rundt sufiene som også har harde kår i landet. Paradoksalt nok kan dette gjøre situasjonene for disse gruppene vanskeligere, ved at de blir misstenkeliggjort.

Blant de kristne i Egypt blir det sagt at den beste hjelpen man kan gi landets minoriteter er å bidra til stabilitet og økonomisk utvikling for hele landet og regionen. Dette er lettere sagt enn gjort, men det bør være en tankevekker for alle som ønsker å bidra.

Ideelt sett burde FN og førende vestlige land gå sammen om å lage en Marshall-lignende plan for hele regionen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder