Verdidebatt

"Mennesket lever ikke av brød alene"

Jesus svarte: «Det står skrevet: Mennesket lever ikke bare av brød, men av hvert ord som kommer fra Guds munn.» (Matt.4:4)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tror "utad" kristenliv  er mer enn "kristne meninger", mer enn "rett ord til rett tid og "mer enn "bare vi får sådd ut et bibelord, så vender Ordet aldri tomt tilbake". Mange lar det "gå sport" i å sitere skriftsteder, uten tanke på hvem og hvordan det treffer, hvilken livssituasjon man er i og hvilke kamper man kjemper.- "Guds Ord tar ikke slike hensyn". I tillegg kaller de det gjerne "nestekjærlighet", fordi de har da i det minste forsøkt å redde noen fra fortapelsen.

Men vår neste er mer enn "ufrelst". "frafallen", "synder" eller "muslim". De er sosiale vesener. De har følelser, behov, utfordringer og problemer, som ikke løser seg med et "si ja til Jesus" eller et "du er på vei til Helvete".

Hva kan vel (kun) et bibelord utrette for en som sørger og har det vondt? Eller hva kan en "veiledning til Sannheten" gjøre for en som ikke vet hvordan h*n skal skaffe penger til mat? Og hvordan kan et "Gud velsigne deg og ha det bra" hjelpe en som er ensom?

Å elske sin neste er mer enn "formidling" av skriftsteder og "så sier Herren". Å elske sin neste er å se hele mennesket, ikke bare synden og alt "som ikke stemmer overens med Guds ord". For dersom man er ærlig, så vet man at når det gjelder det å komme til kort, så stiller vi alle likt. "Alle har syndet" og "det finnes ikke en som er rettferdig, ikke en eneste"
(Rom.3.10-). Dermed har vi liksom ikke så mye annet å vise til, dersom vi måååå forkynne, enn "Jesus Kristus og Ham korsfestet" (1 Kor 2,2)

Så altså, mennesket lever ikke bare av brød. Men heller ikke bare av Guds ord . Vi er sosiale vesener. Vi trenger å bli sett, tatt på alvor og vi trenger å utvikle oss sammen med (hver)andre.

Folk flest kan lese. Alle har tilgang på bibel og kan selv søke Gud, i den grad de ønsker det. Så, hva med å være en venn? Hva med å gå den ekstra milen? Eller dele med de som har lite? Invitere noen hjem? Eller ut? Sikkert vel og bra med et bibelord i tillegg, men det åndelige er bare en del av helheten. Det utgjør bare litt av den vi er.

Matt.25:35-40 For jeg var sulten, og dere gav meg mat; jeg var tørst, og dere gav meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var uten klær, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.» Da skal de rettferdige svare: «Herre, når så vi deg sulten og gav deg mat, eller tørst og gav deg drikke? Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller uten klær og kledde deg? Og når så vi deg syk eller i fengsel, og kom til deg?» Men kongen skal svare dem: «Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, gjorde dere mot meg.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt