Verdidebatt

Lærernormen kommer IKKE alle elever til gode

KrFs leder Hareide har etter gårsdagens suksess, der partiet fikk gjennom den såkalte lærernormen, hevdet at dette er en reform som kommer alle elever til gode. Det er rett og slett usant.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Normen består i at man fra 2019 skal ha maksimalt 15 elever pr lærer på lavere trinn, og maksimalt 20 elever på høyere trinn; i 2018 er kravene litt slakkere.

Hadde man hatt nok lærere, som sto i kø for å fylle de stillinger som vil måtte bli opprettet, hadde Hareide hatt rett. Men det er stor og økende mangel, i hvert fall på lærere for de laveste trinnene. I Nord-Norge økte antall ufaglærte med ca 35 % sist år, og et flertall av disse hadde bare videregående skole.

Som begge kunnskapsministerne fra Høyre har pekt på, både den faste og vikaren, vil lærernormen medføre flest stillinger i sentrale strøk, der klassene er størst. I en slik situasjon vil en del lærere i utkantene bli fristet til å flytte på seg. Dette vil gå ut over barna på de laveste trinnene i utkantene; særlig problematisk er det at mange elever vil måtte ta til takke med helt ufaglærte lærere i den første lese-, skrive- og regneopplæringen. Nord-Norge er allerede i en egen underklasse hva angår kvalitet i skolen, målt med såkalte skolebidragsindikatorer. Det er ikke et fullkomment måleinstrument, men resultatene kan ikke ignoreres.

Hareide uttalte at KrF er vant til motstand i de saker man fronter, og viste til røykeloven. Sammenlikningen virker tøysete. Folk flest forstår nok at det er forskjell på en lov som regulerer det å trekke gift inn i lungene, og det å fordele best mulig den form for gode som kvalifiserte lærere er.

Det Hareide burde ha presset Høyre til, er å få opphevet kravet om 4 i matte for å bli lærer, med tilhørende økte bevilgninger til lærerutdanning, slik at flere kunne bli tatt opp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt