Verdidebatt

Hva hashtaggen #metoo avslører om vår kultur og moral

Men med en liberalisering av rammene for hvor sex bør finne sted, har det parallelt måtte skje en nedvurdering av verdien på kropp og sex.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Moral er noe det sekulære samfunnet ikke liker å snakke om. Spesielt ikke når det kommer til seksualitet. Det har vært ansett for å være noe som er "tredd ned over oss" av kirken og det kristne verdisynet. Siden 60-tallets seksuelle frigjøring og feminisme-bølge har det vært en dekonstruksjon av de moralske rammene knyttet til sex, altså ekteskapet. Vi ser det igjen i saker som liberalisering av skilsmisselover, abort og prevensjon. Alle disse er i stor grad båret fram på bølgen av den seksuelle revolusjonen.

Seksuell devaluering. Men med en liberalisering av rammene for hvor sex bør finne sted, har det parallelt måtte skje en nedvurdering av verdien av kropp og sex. For det som er verdifullt verner man om. Devalueringen har skjedd på bekostning av 2 områder: Ekteskapet og familien hvor sex ikke lenger er det som markerer skille mellom før og etter ekteskapsinngåelsen, og sex og det å få barn er løsrevet fra hverandre (ved prevensjon og abort). Det andre området som er berørt menneskets verdi. Mennesket er ikke en kropp med en person inni. Kristent lære sier at vi er uløselig knyttet sammen i ånd, kropp og sjel og at dette er en del av det Bibelen beskriver som å være skapt i Guds bilde. Et brudd med en eneste av Guds skaperordninger knyttet til å det å være menneske, mann og kvinne, er altså et brudd med menneskeverdet og vil lede til alvorlige og ødeleggende konsekvenser.

Om vår sekulære kultur har forsøkt å løsrive sex fra hvem du er, fra din sjel og din identitet, så avslører reaksjonene når noen bryter disse grensene, at den gudgitte verdien mennesket har fått fra Skaperen, fortsatt er fullt til stede innstinktivt i oss.

Selvbestemmelse. I verden, særlig den vestlige, er det ingenting større enn menneskets autonomi (individets eierskap over seg selv). Derfor gir man ut informasjonsvideoer som skal hjelpe å forebygge voldtekter, som ene og alene fokuserer på at sex er rett eller galt basert på din din vilje. Så man får fordummende videoer hvor man for eksempel sammenligner sex med det å ta en kopp te i lag, og om din venn sier nei til en kopp te, så må du ikke tvinge vennen din til å ta en kopp te. Og dette skal lære barn og unge hvor alvorlig en voldtekt er? At det er som å tvinge noen til å drikke te?

Grensene. La meg gjøre det klart. Bibelen gjøre det klart at tvang er under ingen omstendigheter er akseptabelt. Men sex er for verdifullt til å overlates bare til lyst eller ikke lyst. Gud skapte det seksuelle så verdifullt, kraftfullt og vakkert at Han satte de sterkeste, menneskelige rammene Han har gitt oss, nemlig ekteskapet. En pakt mellom en mann og en kvinne som gir seg til hverandre for livet. Innenfor disse rammene kan seksualitet utforskes og nytes i trygghet. Da bringer det den velsignelsen det er ment å bringe.

#metoo. Den siste måneden har sosiale medier rent over av kvinner som forteller sine såre historier om overgrep og seksuell trakassering. Hasjtaggen metoo har blitt symbolet på den felles vonde erfaring delt av disse kvinnene (og noen menn). Og mens historiene blir flere, øker også antallet profilerte politikere, journalister, skuespillere og forretningsfolk som blir holdt ansvarlig av både offentligheten og, for noen, rettsystemet. Så hva forteller dette oss som kristne om seksualitet og moral?

Avslørt. Ikke bare blir menn som har behandlet kvinner nedverdigende, avslørt. Men like mye avslører dette hvor stor verdi vi instinktivt vet at vår kropp og seksualitet faktisk har. Den er ikke billig. Den er ikke løsrevet fra vår identitet, og aller mest er den ikke løsrevet fra vår opplevde verdi. Når verden i mange år har lært de unge og oppvoksende generasjoner at kropp, sex og kjønnsidentitet er begrenset til et spørsmål om følelser, så står ikke reaksjonene vi nå ser i samsvar med dette.

Det er ikke bare dine følelser som blir tråkket på om du opplever et overgrep. Det er ikke bare at noen tvinger deg til noe du ikke har lyst på (som en kopp te). Nei, det er noen som invaderer din kropp og sjel og stjeler fra deg noe som er dyrebart. Det er noen som stjeler, ikke bare din kropp, men de bryter seg inn i din person og ødelegger noe som har en uvurderlig verdi. Og alt de etterlater er en brutt sjel, hvor verdighet, tillit og trygghet nå bare minner om det som var.

Hva du fortjener. Derfor er det ikke bare snakk om ønsker eller ikke ønsker, om samtykke eller ikke. Det er snakk om noe langt mer enn det. Noe som fortjener de beste og tryggeste rammer. Derfor er det ingenting som kan måle seg med det bibelske ekteskapet. Det er ingen annen plass som gir så gode betingelser for å oppleve et trygt, tilfredsstillende, kjærlighetsfullt seksuelt samliv.

På mange måter er dette dessverre fruktene av en kultur og et samfunn som har nedvurdert verdien av kropp og sex i flere generasjoner. Som har latterliggjort moral og dekonstruert ekteskapet og familien i den seksuelle frigjøringens navn. Jeg tror dessverre at dette ikke er nok til å skape en moralsk vekkelse. Istedet er jeg redd dette ikke er slutten på #metoo, men dessverre bare en krusning på vannet sammenlignet med den flodbølgen vi kommer til å bli konfrontert med.

Om noe så avslører #metoo at moral ikke er et dødt ord uten innhold. Spørsmålet er om det inneholder langt mer enn vi er villig å ta inn over oss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt