Verdidebatt

#metoo

Jeg har kjøpt garn i dag, og ville egentlig strikke litt i kveld. Så lenge jeg har jobbet i spesialisthelsetjenesten har vi hatt mobbing, sex trakassering og overgrep på dagsorden. I starten litt famlende, men etter hvert systematisk. Jeg har møtt utfordringen som sykepleier, tillitsvalgt og leder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg må la strikketøyet vike. Dette er et alvorlig tema som må belyses godt for resten av samfunnet. Makt og misbruk henger nøye sammen, og partiarkatet må vekk. Mange av de store vitenskapsmennene, banet vei for instrumentalismen og medikaliseringen. Kvantitativ forskning var det gjeveste i alt for mange år.

Substansen, relasjonen ble feiet over, gjemt og glemt. "F..." Kniven stod i veggen. Det var krise på stue 7. Han skrek så høyt at alle hørte etter. Press, tidsnød og dyp konsentrasjon kan lett fremkalle redsel.

Man underkommuniserer, mumler i skjegget under munnbindet og det skjer misforståelser på grunn av uklar tale.

Vi tåler mye for at pasientene skal ha det beste. Kjeft, sinne, redsel og nærmest hatefulle skrik. hvis man skværer opp senere. "Unnskyld, det gikk visst over stokk og stein. Jeg følte meg litt usikker i den situasjonen".

Søker trøst i en spesialsykepleiers hånd, i pausen, mellom blødningene. Jo vi støttet opp, trøstet og tørket svette, ga drikke, mat og you name it; Fersk bakst på pauserommet. Lønnen fikk vi vel i himmelen.

Sinne var ikke vår metode for kommunikasjon. Det gjorde pasientene redde, utrygge og usikre. FORKLARINGER måtte til. "Det er litt vanskelig akkurat nå". Ikke alle hadde full narkose, vet du. De hørte og så alt.

Utrolig spydig, den kommentaren. Hvor kom den fra? "Er DU professor", sa hun og gjorde fornedrende bevegelser med hånden.

"Han er nok forelsket ", siden han sier så mye pent om deg". Det er kanskje fordi han har fått fast hjelp etter å ha 21 mennesker innom disse ukene og periodene, og de kommer og går, svarte jeg." Han liker det, å få kontinuitet i pleien". "At noen kjenner ham og hans tilstand og kan følge opp behandlingene".

Respekt og verdighet er limet mellom menneskene. Få ressurser, lav kompetanse og press og negativt stress i arbeidsmiljøet gir dårlig helse, dårlig stemning, farefulle situasjoner og sykemeldinger.

Ledere har en viktig rolle i og vite hvilke faktorer som forårsaker ukulturer. Lukkede miljøer dyrker mistenksomhet og foretar overgrep for å bane seg vei mot toppene.

Når jeg står frem med mine erfaringer, kunnskaper og kompetanse er det fordi de sårbare, som ikke kan samle seg, løfte frem eller endre sakene, eller uttrykke det på grunn av redselen for å miste hjelpen de har. Luen i hånden holdes fast. Den eier de selv.

Når vi tenker at vi eier andre mennesker slik at vi kan ture frem mens de må innfinne seg i offer-rollen, er det FEIL

Ingen har rett til å eie andre.

Kampanjen #metoo gjelder på alle nivåer. Å miste jobben er overkommelig. Å miste hjelpen kan være dødelig på sikt.

Vi må gripe an menneskene på en god måte slik at livet blir verdifullt i seg selv.

Straff er en god mulighet ved overgrep, men forebyggende tiltak må også være standard.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt