Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Nøff said

Det er magre tider for gamle griser.

Publisert: 17. nov 2017

Ja, med de puppene der skjønner jeg at du kan si det.’

Kommentaren kom fra en kollega på en fredagspils. Den kvinnelige journalisten som har fortalt historien anonymt, sier at den mannlige kollegaen svarte henne med en kommentar som handlet om utseendet eller puppene hennes uansett hva hun snakket om.

Mange, spesielt menn med makt, har fått holde på sånn uten at noen har turt å si ifra.

Før nå.

Ikke alene

For dette er høsten da folk plutselig begynte å snakke om seksuell trakassering rundt lunsjbordet.

Om amerikanske filmmenn som tvinger unge skuespillere til å utføre seksuelle tjenester i bytte mot en attraktiv rolle. Om 4.000 kvinnelige jurister i Sverige som har fortalt om sine opplevelser av seksuell trakassering innen rettsvesenet. Om at 700 svenske skuespillere har stilt seg bak et opprop som vil bli kvitt det de kaller en «overgrepskultur».

Den såkalte #metoo-kam­panjen har avdekka hvor stort samfunnsproblem seksuell trakassering egentlig er. Mange sier de er overraska over omfanget. De fleste av dem er menn. Kvinner trekker stort sett på skuldrene, dette er et problem mange kvinner har levd med lenge, men som det har vært vanskelig for den enkelte å få bukt med på egenhånd.

Nå er de ikke alene lenger.

LES OGSÅ: Filmskaper Vibeke Løkkeberg mener sex-­trakassering i filmbransjen er like utbredt i Norge som i andre land.

Ukultur

Nylig ble det kjent at det har vært tilfeller av seksuell trakassering i både TV 2, VG og NRK. Tidligere denne uka diskuterte mediebransjen hva de skal gjøre med problemet.

Både Aftenposten, VG og TV 2 var representert i debatten, som gikk for en fullsatt sal på en bar i Oslo sentrum. Alle medielederne presiserte at det ikke holder med gode rutiner for hva ledelsen skal gjøre når noen rapporterer inn denne typen hendelser. Det handler også om å forbygge ved å skape tillit og bygge en kultur der slike tilnærmelser ikke blir akseptert.

Vi må også innse at de fleste av oss har vært med på å stilltiende akseptere en ukultur, ved at vi har latt slike kommentarer passere med en brydd latter eller ved å se en annen vei.

Ubehagelig

Det er ingenting ved avsløringene som tilsier at det bare er eldre menn som tafser, eller bare menn, for den saks skyld. Gamle griser kommer i alle former. Men mange av historiene vitner om utdaterte holdninger til det motsatte kjønn, og ikke minst om en skeiv maktbalanse i mannsdominerte bransjer.

Puppekommentaren er lett å fleipe bort. Det har jo ikke skjedd noe fysisk, og det var vel bare litt sleivete sagt?

LES OGSÅ: Kanskje kan «jeg også»-kampanjen hjelpe oss til å forstå bedre hva som regnes som overgrep.

Flytte skam

Selv om det kanskje ikke kan regnes som et overgrep, er det ubehagelig å bli utsatt for seksualisert oppmerksomhet, spesielt når han som kommer med kommentaren, er en person med høyere rang enn deg.

Forhåpentligvis har den offentlige debatten gjort det såpass tydelig at de som tidligere kom unna med sleivete sexprat til en kollega, ikke lenger tør å prøve seg. Uansett har det blitt lettere å si ifra, fordi det er så mange som snakker om det, og fordi vi offentlig har blitt enige om at vi ikke vil ha det sånn.

Men enda viktigere er det at #metoo-kampanjen er med på å flytte skammen fra offeret til overgriperen. Kjønnsforsker Ulla-Britt Lilleaas har forska på kvinner i forsvaret, og fant at jenter som var i en avdeling med mye trakasserende språk, ikke meldte ifra fordi de sa til seg sjøl at «noe må jeg jo tåle». Mange kvinner som opplever å bli utsatt for overgrep eller uønska seksuell oppmerksomhet, tenker at det er deres feil.

Men #metoo har gjort det tydelig at det er tafseren som bør skamme seg, ikke den som blir tafsa på.

Ikke akseptert

Ingen vil vel egentlig være en gammal gris, spesielt ikke nå som mediene stadig jakter nye avsløringer. Når ledere sier tydelig ifra om at de ikke vil ha sånne ansatte, får det konsekvenser for hvordan folk oppfører seg.

I tillegg har #metoo satt halen på den gamle grisen. Å komme med en slibrig kommentar eller grafse på en kollega, er ikke lenger bare teit og gammeldags. Det har forhåpentligvis også blitt skikkelig flaut.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

G Solli

3 innlegg  1120 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden

Å være gammel gris handler om hvor lenge man har vært gris, ikke hvor gammel en er. Dessverre starter altfor mange sin grisetilværelse i ung alder.

1 liker  
Kommentar #2

Greta Aune Jotun

169 innlegg  1181 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Filmskaper Vibeke Løkkeberg mener sex-­trakassering i filmbransjen er like utbredt i Norge som i andre land.

Er det så underlig? De fleste filmer handler vel om sex og vold og å tøye grenser? Media følger villig med. Og ja, jeg mener og tror at når kvinner kler seg så utfordrende som mange gjør, blir mange menn fristet. Den som tafser har skylden, ja, men det er mulig å kle seg noe mer sømmelig og likevel være smart og pent kledd. Det bør komme en holdningsendring når det gjelder klær; det er trist å se barn og unge kledd som "skjøger".


8 liker  
Kommentar #3

Anne Risjord Berg

0 innlegg  5 kommentarer

How many shades of #metoo should we accept?

Publisert rundt 2 år siden

Filmbransjen. Og filmene. Fifty shades of grey. Nå er det ikke greit med seksuell trakassering eller noen type overgrep. Men vi lar oss pirre av Fifty shades. Eller?

3 liker  
Kommentar #4

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Og ja, jeg mener og tror at når kvinner kler seg så utfordrende som mange gjør, blir mange menn fristet. Den som tafser har skylden, ja, men det er mulig å kle seg noe mer sømmelig og likevel være smart og pent kledd.

Etterhvert som det "nye" Norge blir nyere og nyere, er det ikke sikkert det hjelper heller.  Det er en større sannsynlighet for at vi blir mer likt dette:

108 SVT Text         Lördag 18 nov 2017    INRIKES PUBLICERAD  18 NOVEMBER      
                                        
  Många förortsbor rädda att gå ut      
                                       
  I södra Malmö och i Botkyrka uppger  
  nära hälften att de känner sig otrygga
  när de vistas ute i det egna bostads-
  området på kvällen. Det är betydligt  
  fler än i andra delar av landet.      
                                       
  Det visar en kartläggning som Polisen
  låtit Brottsförebyggandet rådet göra.
                                       
  I södra Malmö, där t.ex. Nydala, Lind-
  ängen och Rosengård ingår, uppger    
  48 procent att de upplever otrygghet.
  I norra Malmö är motsvarande siffra  
  36 procent och i Lund "bara" 22 proc.
                                       
  Liknande skillnader finns i Göteborg  
  och i Stockholm.
   Polis joggar med oroliga - nästa sida  

Egypt: In 2013 a UN study said that 99.3 percent of women had experienced at least one form of harassmentand 82.6 percent did not feel safe in the streets

http://www.france24.com/en/20171107-metoo-campaign-resonates-with-egyptian-women-battling-harassmen

 
4 liker  
Kommentar #5

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Anne Risjord Berg. Gå til den siterte teksten.
Men vi lar oss pirre av Fifty shades. Eller?

Man kunne vel sige at denne romans kolossale succes peger i retning af at forholdet mellem kønnene ikke er så symmetrisk og gennemlyst af fornuft, som debatten forudsætter.

Som den gamle feminist Susanne Brøgger har sagt i dansk radio, så er der mest tale om signalforvirring - og jeg vil selv tilføje at tidens søgen efter ofre, især for hvide mænd, også er en kilde til strømningen.

3 liker  
Kommentar #6

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Som den gamle feminist Susanne Brøgger har sagt i dansk radio, så er der mest tale om signalforvirring - og jeg vil selv tilføje at tidens søgen efter ofre, især for hvide mænd, også er en kilde til strømningen.

Det tror jeg hun har mye rett i.

Jeg forsøkte meg med en kommentar i den retningen tidlig i  tråden, det likte Gjøsund dårlig.  Han gjorde kommentaren om til et innlegg.

Men for å - kanskje - likevel få litt fart i denne debatten, våger jeg å poste dette lille "grin" til en vennlig danske:

Noen jenter sitter på Metoo-historier - men alle sitter på en "gullgruve".


2 liker  
Kommentar #7

Greta Aune Jotun

169 innlegg  1181 kommentarer

Å fortie er ikke klokt

Publisert rundt 2 år siden

Ja, Norge er på vei til slike tilstander. På mange områder. Og vi får etterhvert vite hvem som stort sett står for vold i skolene, bilbranner, steinkasting på biler, voldtekter o. a. - og vi vet hvorfor Norge ikke har nok plass i fengslene og må sende fanger til utlandet. 

Media bærer et tungt ansvar som lar folket tro at her er alt bare gull og grønne skoger, men fortielsen vil uten tvil føre til uhåndterlige tilstander med tiden. For Norge har ikke nok ressurser til å ta imot alle som vil komme hit. Vi er tross alt et lite land i verdenssammenheng. 

5 liker  
Kommentar #8

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Om underutviklede griser

Publisert rundt 2 år siden
G Solli. Gå til den siterte teksten.
Dessverre starter altfor mange sin grisetilværelse i ung alder

De aller fleste har vel en gris inne i seg i ung alder da hormonene er i fri flyt. De fleste igjen vokser det av seg, i hvert fall ytre sett ved etisk modning og dannelse.

Så er det noen igjen som kan karakteriseres som etisk og empatisk utviklingshemmede. 

Kanskje burde disse få et tilbud om et års hjelpeskole i etikk, moral og følelsesmessig selvkontroll.

2 liker  
Kommentar #9

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

De aller fleste har vel en gris inne i seg i ung alder da hormonene er i fri flyt. De fleste igjen vokser det av seg, i hvert fall ytre sett ved etisk modning og dannelse.

Så er det noen igjen som kan karakteriseres som etisk og empatisk utviklingshemmede. 

Kanskje burde disse få et tilbud om et års hjelpeskole i etikk, moral og følelsesmessig selvkontroll.

Det er ingen tvil om at de som skriver på #Metoo har en faktisk opplevelse av å ha blitt trakassert.

Det er nok for meg.  Derfor sa jeg klart i fra til sønnen i huset - når han var rundt konfirmasjonsalderen - at han ikke under noen omstendighet måtte presse ei jente med på noe hun ikke selv ville.  Da fikk han heller lette på trykket, ved å hjelpe seg selv.  På et dertil egnet sted selvsagt.

Jeg tror det var forebygging nok.

1 liker  
Kommentar #10

Robin Tande

24 innlegg  3738 kommentarer

Hørt sagt i min tid

Publisert rundt 2 år siden
Audun Wold. Gå til den siterte teksten.
Da fikk han heller lette på trykket, ved å hjelpe seg selv. 

Det er lettere å hinke til Romeriket enn å "hjelpe seg selv" til himmelriket.

1 liker  
Kommentar #11

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.
Det er lettere å hinke til Romeriket enn å "hjelpe seg selv" til himmelriket.

Begge deler går kanskje lettere med en kvinne ved sin side...? ;-)

Kommentar #12

Ragnar Kristoffersen

1 innlegg  29 kommentarer

Skitt og kanel

Publisert rundt 2 år siden

I denne debatten er det åpenbart vanskelig å holde tunga rett i munnen og skille skitt og kanel. For det første er seksuell oppmerksomhet en helt naturlig ting og ikke mulig eller ønskelig å definere bort fra virkeligheten. Det ville i så fall vært meget uheldig for den naturlige reproduksjonen. Av og til er slik oppmerksomhet også uønsket. Det kan man selvsagt beklage, men det er neppe mulig å tenke seg en virkelighet uten at dette vil forekomme, uansett hva man mener om den saken, og antakelig er dette også noe nesten alle har opplevd eller kommer til å oppleve. Jeg har selv opplevd dette fra både kvinner og menn, men jeg klandrer dem ikke for det, med mindre de har gått over streken og utøvd klart krenkende handlinger eller vold. Det siste skal selvsagt ikke aksepteres. Heller ikke trakassering, som i vanlig begrepsbruk innebærer gjentatte og forsettlige krenkelser. De fleste handlinger som innebærer en eller annen form for seksuell oppmerksomhet fortjener ikke å kalles trakassering selv om den er uønsket, og er det heller ikke i juridisk forstand. Denne debatten blander sammen uønsket seksuell oppmerksomhet, seksuelle krenkelser, vold og trakassering og snakker om disse fenomenene som om det dreier seg om samme sak alt sammen. Stort mer feil kan det ikke bli. Samfunnet ris av et tiltakende krenkelsestyranni ved siden av et godhetstyranni som snart ikke tolerer noen ting, og der man konkurrerer om hvem som har den beste moralen. Nulltoleranse er et ord som stadig trekkes fram og holdes opp som den høyeste moral. Virkelig toleranse fins imidlertid bare der man også i noen grad tolererer andres feilgrep eller intoleranse. Nulltoleranse er intoleranse satt i system. Det pussige med denne moralske panikken er at den har oppstått i en tid der de fleste forskere er enige om at mørketallene når det gjelder vold og andre overgrep antakelig er mye lavere nå enn de var før, og at det faktisk er grunn til å tro at vold og seksuelle overgrep var langt mer utbredt tidligere. Når det gjelder virkningen av den nordamerikanske "me-too"-kampanjen kan jeg anbefale denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=7ba-pdQ8eT8 

1 liker  

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
11 dager siden / 1832 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1506 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
rundt 1 måned siden / 1265 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
27 dager siden / 1191 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
rundt 1 måned siden / 1133 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
21 dager siden / 832 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere