Kommentar

Nøff said

Det er magre tider for gamle griser.

' Ja, med de puppene der skjønner jeg at du kan si det.'

Kommentaren kom fra en kollega på en fredagspils. Den kvinnelige journalisten som har fortalt historien anonymt, sier at den mannlige kollegaen svarte henne med en kommentar som handlet om utseendet eller puppene hennes uansett hva hun snakket om.

Mange, spesielt menn med makt, har fått holde på sånn uten at noen har turt å si ifra.

Før nå.

Ikke alene

For dette er høsten da folk plutselig begynte å snakke om seksuell trakassering rundt lunsjbordet.

Om amerikanske filmmenn som tvinger unge skuespillere til å utføre seksuelle tjenester i bytte mot en attraktiv rolle. Om 4.000 kvinnelige jurister i Sverige som har fortalt om sine opplevelser av seksuell trakassering innen rettsvesenet. Om at 700 svenske skuespillere har stilt seg bak et opprop som vil bli kvitt det de kaller en «overgrepskultur».

Den såkalte #metoo-kam­panjen har avdekka hvor stort samfunnsproblem seksuell trakassering egentlig er. Mange sier de er overraska over omfanget. De fleste av dem er menn. Kvinner trekker stort sett på skuldrene, dette er et problem mange kvinner har levd med lenge, men som det har vært vanskelig for den enkelte å få bukt med på egenhånd.

Nå er de ikke alene lenger.

LES OGSÅ: Filmskaper Vibeke Løkkeberg mener sex-­trakassering i filmbransjen er like utbredt i Norge som i andre land.

Ukultur

Nylig ble det kjent at det har vært tilfeller av seksuell trakassering i både TV 2, VG og NRK. Tidligere denne uka diskuterte mediebransjen hva de skal gjøre med problemet.

Både Aftenposten, VG og TV 2 var representert i debatten, som gikk for en fullsatt sal på en bar i Oslo sentrum. Alle medielederne presiserte at det ikke holder med gode rutiner for hva ledelsen skal gjøre når noen rapporterer inn denne typen hendelser. Det handler også om å forbygge ved å skape tillit og bygge en kultur der slike tilnærmelser ikke blir akseptert.

Vi må også innse at de fleste av oss har vært med på å stilltiende akseptere en ukultur, ved at vi har latt slike kommentarer passere med en brydd latter eller ved å se en annen vei.

Ubehagelig

Det er ingenting ved avsløringene som tilsier at det bare er eldre menn som tafser, eller bare menn, for den saks skyld. Gamle griser kommer i alle former. Men mange av historiene vitner om utdaterte holdninger til det motsatte kjønn, og ikke minst om en skeiv maktbalanse i mannsdominerte bransjer.

Puppekommentaren er lett å fleipe bort. Det har jo ikke skjedd noe fysisk, og det var vel bare litt sleivete sagt?

LES OGSÅ: Kanskje kan «jeg også»-kampanjen hjelpe oss til å forstå bedre hva som regnes som overgrep.

Flytte skam

Selv om det kanskje ikke kan regnes som et overgrep, er det ubehagelig å bli utsatt for seksualisert oppmerksomhet, spesielt når han som kommer med kommentaren, er en person med høyere rang enn deg.

Forhåpentligvis har den offentlige debatten gjort det såpass tydelig at de som tidligere kom unna med sleivete sexprat til en kollega, ikke lenger tør å prøve seg. Uansett har det blitt lettere å si ifra, fordi det er så mange som snakker om det, og fordi vi offentlig har blitt enige om at vi ikke vil ha det sånn.

Men enda viktigere er det at #metoo-kampanjen er med på å flytte skammen fra offeret til overgriperen. Kjønnsforsker Ulla-Britt Lilleaas har forska på kvinner i forsvaret, og fant at jenter som var i en avdeling med mye trakasserende språk, ikke meldte ifra fordi de sa til seg sjøl at «noe må jeg jo tåle». Mange kvinner som opplever å bli utsatt for overgrep eller uønska seksuell oppmerksomhet, tenker at det er deres feil.

Men #metoo har gjort det tydelig at det er tafseren som bør skamme seg, ikke den som blir tafsa på.

Ikke akseptert

Ingen vil vel egentlig være en gammal gris, spesielt ikke nå som mediene stadig jakter nye avsløringer. Når ledere sier tydelig ifra om at de ikke vil ha sånne ansatte, får det konsekvenser for hvordan folk oppfører seg.

I tillegg har #metoo satt halen på den gamle grisen. Å komme med en slibrig kommentar eller grafse på en kollega, er ikke lenger bare teit og gammeldags. Det har forhåpentligvis også blitt skikkelig flaut.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar