Leder

Lytt til Kåre Willoch

Regjeringen og de to partiene som nå forhandler om statsbudsjett bør lytte til Willochs kloke råd: Øk barnetrygden til alle.

Frem til nå har fire opposisjonspartier foreslått endringer i barnetrygden i sine alternative budsjetter. Dette er SV, Rødt, KrF og Venstre. Rødt vil øke barnetrygden med 3,1 milliarder, noe som skal gi 200 kroner ekstra hver måned. SV vil trappe den opp med 1,8 milliarder. MDG har ikke langt frem sitt alternativ ennå, men Aps alternativ kommer i dag. De to regjeringspartiene har latt barnetrygden stå på stedet hvil.

Både Venstre og KrF, som sitter i forhandlinger med regjeringspartiene, går inn for ulike varianter av behovsprøving. Venstre går aller lengst. De ønsker en kraftig omfordeling av barnetrygden: Basert på mottakers lønn (som oftest mor), vil de som tjener under 327.000 få 540 kroner mer i måneden. De som tjener over 496.000 kroner vil få en reduksjon på 530 kroner. Gruppen i midten vil stå på stedet hvil. KrF vil ikke røre selve barnetrygden, men skattlegge foreldre med høy inntekt ekstra. Ettersom Høyre også har luktet på behovsprøving av barnetrygden, kan dette prinsippet raskt komme inn i statsbudsjettet for 2018.

Høyres tidligere statsminister, Kåre Willoch, har vært blant barnetrygdens største forsvarere de senere årene. Han viser til at barnefamilienes økonomi er svekket over tid, samtidig som antallet barne­fødsler går ned. Antallet barn som vokser opp i fattigdom øker også.

Høyrenestoren er svært kritisk til behovs­prøving, og stiller det betimelige spørsmålet: «Hvorfor skal bare de som selv forsørger barn, betale for slik nødvendig forbedring for de fattigste?» Han mener regningen skal sendes til oss alle via statsbudsjettet. Og at barnetrygden til alle bør økes, slik at samfunnet er med å bidra til de som oppdrar neste generasjon. Dette er klokt tenkt.

Dessuten er det slik at ordninger som ikke gjelder alle, fort kan komme til å miste sin legitimitet. En slik effekt kan behovsprøving ha på barnetrygdens legitimitet i befolkningen.

Willoch er en politiker som har sett utviklingene over mange år. Han har derfor evnen til å tenke forbi kortsiktige partiinteresser. Både regjeringen og de to partiene som nå forhandler om statsbudsjett bør derfor lytte til Willochs kloke råd: Øk barne­trygden til alle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder