Leder

Delingen av verden

I takt med at det blir stadig billigere og mer populært for nordmenn å reise på frivillighetsopphold, kan også stereotypiene bli forsterket.

I smarttelefonens tid er det kort vei fra en opplevelse i dagliglivet til delingen av opplevelsen på sosiale medier. Dette stiller samfunnet overfor en rekke etiske problemstillinger, der det ikke lenger bare er pressen som må vurdere hva som skal publiseres, men hver enkelt.

Spørsmålet er også aktuelt for nordmenn på reiser i utviklingsland, såkalte frivillighetsturister. Forrige uke lanserte hjelpeorganisasjonen SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, en kampanje som skal øke bevisstheten rundt deling av bilder i sosiale medier.

Leder Beathe Øgård peker på at unyanserte bilder fra frivillighetsturister skaper feilaktige inntrykk og forsterker stereotypier om for eksempel «Afrika» og «fattige land». I takt med at det blir stadig billigere og mer populært for nordmenn å reise på frivillighetsopphold eller utvekslingsopphold til utvekslingsland, fremmer organisasjonen fire prinsipper: vis verdighet, få informert samtykke, reflekter over dine egne intensjoner, og forkast stereotypiene.

Disse fire prinsippene, som gjerne kunne brukes også på andre av livets områder, er både gode og viktige. Det holder ikke å ha et bankende hjerte for mennesker i andre deler av verden, hvis man samtidig er lemfeldig med de samme menneskenes rettigheter. Alle som møter andre mennesker, enten det er i Norge eller annetsteds, har et ansvar for å behandle folk med verdighet.

Dyrking av stereotypier er også en fare for nordmenn i utlandet. I gamle dager gikk nok heller ikke misjonsorganisasjonene fri for denne typen formidling, der en velfungerende stereotypi kunne stimulere givergleden i rikelig monn.

Slik er ikke verden i dag. Det er derfor gledelig når både Hald Internasjonale Senter, som eies av Strømmestiftelsen, Misjonsselskapet og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, og Gå Ut Senteret, som eies av Normisjon, kan melde om gode vurderinger blant studentene de sender på utenlandsopphold. Begge skolene oppgir også å gi undervisning om sosiale medier-etikk før studentene reiser ut.

Det gjelder i det store som i det små: Det betyr noe hvordan vi deler verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder