Aase Marie Holmberg

16    2

TROSBEKJENNELSENE OG FORKYNNELSEN I UTAKT?

Bør de mest fordømmende og bastante formuleringene fjernes fra kirkens bekjennelsesskrifter?

Publisert: 14. nov 2017 / 425 visninger.

Etter å ha skrevet et innlegg i Vårt lands verdidebatt om fortapelse, himmel og helvete, har jeg mottatt mange kommentarer både skriftlig og muntlig hvor jeg får spørsmål om hvorfor jeg foretrekker det de selektivt valgte fra kristenheten sier, uten å prøve dette på Bibelen. Mange minner meg om at vår egen bekjennelses kirke lærer at de ugudelige skal pines i evighet eller uten ende.


Vår folkekirke har følgende bekjennelsesskrifter foruten Bibelen: den Apostoliske, den Nikenske, den Atanasianske, og den Augsburgske (Augustana) trosbekjennelse. Den sistnevnte er et sentralt Luthersk bekjennelsesskrift fra 1530. Den Apostoliske trosartikkel fra 850 blir som regel brukt i den vestlige kirke i menighetens hovedgudstjeneste, den Nikenske bare på spesielle dager i kirkeåret.

Evig fortapt:
Den Atanasianske bekjennelse har følgende punkter som omhandler endetiden:
1. enhver som vil bli salig, må fram for alt holde fast på den felles kristne tro.
2. enhver som ikke bevarer denne tro hel og uforfalsket, vil uten tvil gå evig fortapt.
38. og når Han kommer må alle mennesker stå opp igjen med sine legemer og gjøre regnskap for sine gjerninger.
39. og de som har gjort godt skal gå inn til det evige liv, men de som har gjort ondt til den evige ild.

 

Artikkel 17 i Augustana er blitt mer «berømt» enn noen annen. Det punkt som krever oppmerksomhet er ordene «de ugudelige skal pines uten ende». Ved å føre inn tidsbegrepet uten ende, har Augustana etter mange teologers mening oversatt Bibelens evig som er i strid med selve evighetsbegrepet. Evig er ikke uten videre lik endeløs i tid. Evig betegner kvaliteten av Guds tilværelse i motsetning til vår tilværelse her, som er i tid og rom. Også pine er tvilsom ordbruk da det er blitt forstått som fysisk pine. Alvoret kommer fram i ordene: «Kristus skal ved verdens ende komme igjen for å holde dom». Augustanas artikkel 17 er et eksempel på at vi får passe på å holde fast på Skriftens «norma norman», det betyr den autoritet som også Augustana er underlagt.

 

En arbeidsgruppe, «Kjent inventar i nytt hus» som ble nedsatt av kirken i 2011 skulle arbeide med fremtidens kirkeordning. Til tross for at det ofte sies at Kirken har avskaffet Helvete, benyttet ikke utvalget seg av sjansen til å gjøre noe med de sentrale bekjennelsesskriftene der det ikke levnes noen tvil om hvilken skjebne som venter syndere og vantro. Utvalget drøftet riktignok om den Atanasianske bekjennelse burde tas ut av skriftene, og at fjerning av skriftet burde vurderes av kirken, men foreslo det ikke selv. Det var også merkelig at utvalget ikke nevnte noen av de mange fordømmelsene og lovnadene om at de ugudelige skulle pines til evig tid i den Augsburgske trosbekjennelsen. Det ble kun sagt at vi ikke behøvde å bry oss så mye om den.


Biskopene skal ta vare på den Apostoliske læren etter vår kirkes bekjennelse. Flere og flere av kirkens ledere mener nå at de tradisjonelle fortellingene i Bibelen og artiklene i bekjennelsesskriftene om evig pine og evig ild er ubibelske og absurde. Derfor er også forkynnelsen om disse ting nesten borte i kirken, og dermed i utakt med skriftene. Kanskje det nå er på tide å fjerne de mest bastante og fordømmende formuleringene?

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Dag Løkke

10 innlegg  2121 kommentarer

Kirkens enkle og grunnleggende bekjennelse

Publisert 8 måneder siden

Den athanasianske bekjennelse har vel gått helt ut av bruk i vår kirke. 

Vi kan ikke fjerne noe fra historiske dokumenter. Men for min del kan gjerne både biskopene og kirkemøtet ta avstand fra  Athanasianum. Den kan vi uansett ikke bruke på noen positiv måte. Unntatt som historieundervisning. 

Det er imidlertid mange bra formuleringer både i den apostoliske og i den nikenske trosbekjennesen som brukes i våre gudstjenester. 

Den helt grunnleggende trosbekjennelse er Jesus Kristus. Dette var også de første kristnes trosbekjennelse. Jesus Kristus er et navn og en tittel som ganske enkelt betyr at Jesus er Herre. Det holder for meg.  

1 liker  
Svar
Kommentar #2

Gjermund Frøland

10 innlegg  6259 kommentarer

Keep a stiff upper lip!

Publisert 8 måneder siden
Aase Marie Holmberg. Gå til den siterte teksten.
Det var også merkelig at utvalget ikke nevnte noen av de mange fordømmelsene og lovnadene om at de ugudelige skulle pines til evig tid i den Augsburgske trosbekjennelsen. Det ble kun sagt at vi ikke behøvde å bry oss så mye om den.

For å lykkes med å ikke "bry oss så mye om" om den evige pinen vi skal utsettes for, må vi ta lærdom av den tradisjonelle engelske overklassen; Bit tennene sammen and keep a stiff upper lip!

Svar
Kommentar #3

Runar Foss Sjåstad

21 innlegg  984 kommentarer

Publisert 8 måneder siden

Enig

Svar
Kommentar #4

Dag Løkke

10 innlegg  2121 kommentarer

Ingen er unntatt fra Guds kjærlighet

Publisert 8 måneder siden

Takk for innlegget, Aase Marie Holmberg. 

Jeg setter også pris på kommentarene til Gjermund Frøland og Runar Foss Sjåstad.   

For dem som har blitt utsatt for en forkynnelse om pine til evig tid, er det selvsagt ikke bare å si at man ikke skal bry seg om det. Jeg har imidlertid hørt forkynnelse i Den norske kirke og i flere kristne organisasjoner i seksti år uten noen gang å høre om evig pine. Jeg har vært heldig og sluppet unna helvetesforkynnelsen. Den har jeg bare lest om. 

For meg er "djevelen" en menneskelig "forklaring" på noe vi ikke forstår. Jeg vet at det onde finnes, men jeg forstår ikke hvorfor. Imidlertid tror jeg på en god Gud som til slutt skal seire over det onde og gi oss evig liv i herlighet og glede.

Ingen er unntatt fra Guds kjærlighet.   

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
1 minutt siden / 12818 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Bibeltime for politikere
rundt 1 time siden / 1949 visninger
Ronnie Johanson kommenterte på
Bibeltime for politikere
rundt 2 timer siden / 1949 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 2 timer siden / 12818 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 10 timer siden / 11341 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 10 timer siden / 11341 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 11 timer siden / 11341 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 11 timer siden / 11341 visninger
Robin Tande kommenterte på
Mening med eller uten Gud?
rundt 11 timer siden / 290 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 11 timer siden / 12818 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 11 timer siden / 11341 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 12 timer siden / 11341 visninger
Les flere