Verdidebatt

Farvel til Folkekirka

Forslag til ny «kirkelov» fjerner seg grunnlovens intensjon om en folkekirke med sterk lokal og demokratisk forankring. Den fjerner fellesrådene og menighetsrådets plikter. På denne måten blir det fritt fram for biskopene og prestelinja og styre Den norske kirke. Kirkemøtet er i dag ikke noe representativt organ for menighetene. De representerer i praksis bispedømmerådene og kirkas perspektiver sett fra prestens arbeidsgiverside.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dersom en slik lov skal fungere i en folkekirke, må kirkemøtet utgå fra menighetene, slik at disse også blir hørt. Pr. dags dato har menighetene kun KA til å tale sin sak. Biskopene har for lenge siden forlatt sin rolle som «menighetenes» beste venn, og blitt en maktfaktor i kampen for presteforeningas interesser. Dette preger igjen bispedømmerådene og kirkemøtet.


En folkekirke må utgå fra grasrota. Menighetene må ha reel innflytelse på sin kirke for å ta eierskap og engasjere frivillige og få folk til å gå i kirka. Den toppstyrte kirka som det legges opp til nå, strider imot både grunnloven og kirkens tradisjon. Kirka må også finansieres
Biskopene og presteforeninga må slutte å motarbeide menighetene. Det eneste de oppnår med det er å undergrave legitimiteten til Den norske kirke.

Folkekirka må være lokalt forankret og kommunene må stå for mesteparten av finansieringen. Det er i en liten kommune det kan skapes engasjement for å eksempelvis beholde presten sin, ikke i Oslo, Bergen eller Tromsø. Trosopplæring må styres lokalt, å lage rapporter til sentrale myndigheter av prosaiske årsaker for å sikre støtte er ikke gangbart i lengda.

Kirka må være ekte reell og synlig lokalt. Overlat heller til politikere å synse om vegetarmat og oljeutvinning. La oss være en Hellig kirke, som fremmer Ordet og ikke enkeltpersoner.


Arne Dahl Nygaard
Kirkeverge i Måsøy

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt