Verdidebatt

Å minnes Krystallnatten - når nazister igjen marsjerer

Krystallnatten ble innledningen på det mørkeste kapittel i Europas historie. Også i Bergen skjedde Holocaust. Dette er skrevet i anledning dagens minnemarkering i Bergen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag markerer vi minnet om Krystallnatten. Det ble innledningen på det mørkeste kapittel i vår verdensdels historie – kanskje noen gang. Vi vet alle hva som skjedde. Det er så forferdelig at mange av oss ikke orker å ta det inn over seg. I vår egen by skjedde også Holocaust. I dag ligger det små "snublesteiner" mange steder i Bergen. De er der til minne om jødene som en gang bodde der. Vi vet hva som skjedde med dem.

Vi vet hvordan det begynte. Jødehat har endeløse tradisjoner. I konspirasjonsteoretikernes verden lever det dessverre i beste velgående. Det begynner med dehumanisering. Med omtale av "de og oss". Med nedsettende omtale av mennesker som av en eller annen grunn avviker fra flertallet. Med løgnhistorier og med intoleranse. Det begynner med ord.

Ytringsfrihet vil da kanskje noen si? Vi har ytringsfrihet, vi skal være stolte av den og vi skal forsvare den. Men da skal vi også vite at noen ytringer er direkte farlige. De ytringene, de som fratar andre mennesker deres menneskerettigheter og egenverdi, må vi alltid imøtegå.

I sommer marsjerte erklærte nazister i Kristiansand for første gang siden 1945. Så skamløse er de at de kaller seg  ”Den nordiske motstandsbevegelsen”.

De respekterer ikke en gang at i Norge  betyr ”motstandsmann” det stikk motsatte av dem selv. Motstandsmenn i Norge  – det var de som slåss mot nazismen med livet som innsats.

”Knus homolobbyen” var parolen deres. Ingen skal få oss til å tro at dette var en fredelig demonstrasjon. Dette handler ikke om politiske ytringer. Dette handler om nazister som truer med vold. Hele historien om disse nazistene handler om å true med vold, om å bruke vold, og om å spre redsel og frykt. Når de snakker om å ”knuse” er det meningen at noen skal bli redde.

"Den nordiske motstandsbevegelsen" har hittil begått to drap. I Gøteborg er tre medlemmer dømt til lange fengselsstraffer for bombeattentater. For få dager siden, i en en razzia mot leiligheten til en nazist, fant man sprengstoff nok til flere attentater.

I Gøteborg ville de marsjere rett forbi synagogen, på den dagen jødene feirer høytiden Yom Kippur.

Demonstrasjonen ble et nederlag for nazistene. Tusenvis av motdemonstranter ropte ut sin avsky for det nazistene sto for. Motstand nytter.

Da de ekstreme islamistene i Profetens Ummah truet den jødiske menigheten i Oslo, skjedde det noe viktig. Tretten hundre unge muslimer demonstrerte mot ekstremistene. De dannet en "Fredens ring" rundt synagogen.

Det de sa var: Hvis noen skal angripe jødene må de forbi oss først. Dette er Norge, og her skal ikke noen angripe noen.

Der de sto, noen menn med langt skjegg og noen uten, noen jenter med hijab og andre med flagrende hår viste de oss akkurat da hva Norge skal være:

Her skal ingen ”knuses”. Her skal vi leve i fred med hverandre. Og om noen truer noen, så skal vi forsvare dem som trues.

Slik vil vi ha det i Norge. Om noen truer noen, så skal vi alle sammen stille opp og vise motstand.

Vi vanlige nordmenn.

Vi som strever med banklån, barnehager og våre evige tidsklemmer.

Stort sett streite nordmenn og –kvinner med vanlige meninger.

Og skeive. Alle sammen.

De som tror på Gud, Allah, Altet eller ingenting.

Alle vi som stemmer alt mulig fra FrP til Rødt.

Vi vil ikke ha noen marsjerende nazister i vår by! Da skal vi stille oss i veien. Nekte dem. Aldri bruke vold, for vi skal ikke synke ned på deres nivå.

Men vi skal ikke flytte oss for dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt