Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
58    2

‘Hun er ferdig’

Halvannen uke før det amerikanske valget, ble Clintons epostsak gjenåpnet. Det redefinerte valgkampens siste dager, og kan ha kostet henne seieren.

Publisert: 9. nov 2017 / 654 visninger.

28. oktober 2016 var det god stemning i hangaren i den amerikanske byen Manchester, New Hampshire. Over 3000 Trumptilhengere hadde som hadde kommet for å høre på – og aller mest se – Donald Trump.

Og da presidentkandidaten entret scenen, så han enda mer fornøyd ut enn vanlig. Han har med seg en nyhet. Daværende FBI-sjef James Comey hadde nettopp annonsert at FBI ville gå gjennom nye eposter fra ­Hillary Clintons private epostserver, og at etterforskningen kunne bli gjenopptatt.

Løpet kjørt. «Hun er ferdig.»

Vår amerikanske venn snur seg alvorlig mot oss. At løpet var kjørt akkurat der og da, var hun ikke et øyeblikk i tvil om. Hun fikk rett. 11 dager senere vant ­Donald Trump etter en valgkamp de færreste hadde sett for seg. Ikke bare var valgresultatet sjokkerende; det sendte det demokratiske partiet ned i kjelleren. Hillary Clintons skjebne ble også demokratenes skjebne.

Villrede

Et år etter valget er det demokratiske partiet splittet og bygger seg opp igjen. Republikanerne er i villrede. Forsøkene på å forklare hvordan Trump kunne vinne, har vært gjenstand for utallige analyser, kommentarer, diskusjoner, bøker og tusener av artikler siden 8. november i fjor. Bare 37 prosent som mener han gjør en god jobb som president. USAs 45. president er faktisk historisk upopulær. 59 prosent mener han gjør en dårlig jobb. Det er enda mindre støtte enn Bill Clinton hadde i 1993. Men Trump var upopulær også før han ble valgt. Hillary Clinton var heller ikke amerikanerens yndling, selv om hun fikk tre­ 
millioner flere stemmer enn Trump under valget.

Vekkelsesmøte

De som hadde tatt turen til Manchester, New Hampshire den oktoberfredagen i fjor, koste seg og vandret rundt i hangaren og småpratet som om de hadde kjent hverandre i årevis. En hadde kledd seg ut som Trump. Det var hatter og skilt med «Make America Great Again», t-skjorter med «I am a deplorable». En venninnegjeng hadde reist i flere timer til byen i delstaten New Hampshire for å få med seg begivenheten. De måtte bare oppleve stemningen, kjenne på følelsen av å være med på noe nytt, noe stort, en bevegelse. Da må man bære over med at han ikke er perfekt.

Det var en blanding av vekkelsesmøte og søndagsutflukt. En happening.

Eliten

Men hatet mot «elitene» og «skurken Hillary» var også det som holdt dem sammen. Det var tydelig da Trump i talen om Clintons eposter sa at kanskje endelig ville rettferdigheten seire. Responsen fra publikum var nevene i været og «Lock her up! Lock her up!»

For dem var dette nok et eksempel på hvordan elitepolitikerne kunne gjøre som de ville, også ulovligheter uten at det fikk konsekvenser. Trump-tilhengerne oppfattet at de bodde i et delt Amerika, hvor makta i Washington har glemt dem. Trump var en businessmann som visste hvor skapet skulle stå.

Denne virkeligheten var det mange som ikke forsto før valget. Historier om liberale demokrater fra storbyer som aldri hadde møtt en eneste Trump-velger, forteller litt om hvor polarisert og delt samfunnet er. Derfor ble sjokket desto større over at Trump faktisk vant.

Viktige valg

Et år etter er han fremdeles president. Mange har fabulert om hvordan man kan ta i bruk det 25. grunnlovstillegget for å få ham avsatt, eller håpet på russiske forbindelser helt inn i det ovale kontor. Men det er fånyttes, både for demokrater og republikanere som ønsker seg en annen leder enn Donald Trump.

Innsatsen settes inn mot de viktige mellomvalgene i 2018 Kongressvalget er viktig fordi det viser hvilken retning amerikanerne heller mot – to år før de skal velge president igjen.

Natt til i går – på årsdagen for valget– kom den første testen: Guvernørvalg i New Jersey og Virginia.

Demokratene vant og mange trakk et lettelsens sukk. Seirene kommer veldig godt med for et parti som har sultet etter politisk framgang. Og et hint til republikanere at det å støtte Trump, kan ha en pris.

To dager før valget i fjor, slo FBI fast at epostgranskingen var over. De hadde ikke funnet noe i de nye epostene som var straffbart. Trump sa at hun ble beskyttet av et manipulert system.

Men oktober-overraskelsen, som den ble kalt, var med på å redefinere valgkampen. Clinton ledet på de fleste meningsmålinger før dette skjedde. I et TV-intervju tidligere i år sa Clinton at dersom valget hadde vært 27. oktober, altså dagen før, hadde hun vært president i dag.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

4 innlegg  481 kommentarer

Clinton Foundation og litt annet småtteri.

Publisert 11 dager siden

Nå er ikke Clinton Foundation og alt det vidunderlige pengene som norske politikere har pumpet inn i fondet skal brukes til det man skriver mest om i norske media. Og ei heller nevnt her i innlegget. Det ville ikke være politisk korrekt.

Men det stinker.

Her er en liten påminnelse , med en 20 - 30 linker til andre saker relatert til Clinton og presidentvalget. Og en pekepinn om hvorfor det gikk som det gikk.

 https://www.investors.com/politics/clinton-foundation-scandal/

Historien om at en mystisk mann fra Makedonia og "russerne" skulle ha manipulert valget later til å være tatt ut av løse luften og kjørt inn i ukritiske media. Men noen tror på dette og at det passer helt flott inn i hvordan tingene burde ha vært.

Her er litt om at Norge kutter ned på den humanitære hjelpen til Clinton Foundation. Tillitvekkende saker ? Den gode nyheten er at det neppe blir noen høring i Norge om saken.  Pengene gikk ikke til sultne barn , det er så.

 http://www.zerohedge.com/news/2016-11-20/norway-slashes-clinton-foundation-donations-87-clintons-political-clout-dried

Kommentarene ligger under artikkelen.

 http://observer.com/2016/11/foreign-donors-begin-pulling-out-from-clinton-foundation/

Ellers er siste skrik innen hypotesene om at russerne vant valget i USA at  amerikanerne leser annonser på Facebook som aldri før , 126 millioner faktisk ,  hvor mange lot seg påvirke og overbevise til å stemme Trump . Artikkelen er datert 31. oktober 2017- hot news  .

 http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/facebook-russia-adverts-americans-exposed-trump-us-election-2016-millions-a8028526.html

Alle midler tas i bruk for å få fjernet Donald Trump , og hva er årsaken til det ? Til og med i Norge er det enkelte aviser som har daglig sverting av Trump , ned til den minste ting. Ganske underholdene lavmål.

Alt mens man messer om hvor stygt det er med mobbing i skolen og hvor de søte små henter sine unoter fra.

Og man klør seg i hodet hvorfor media opplkever dårlige tider på både det ene og det andre.

 At Donald Trump er den som har klart å bryte den etablerte makten i vesten og står på innbyggernes side ? 

Mange liker Trump fordi han tar tak i det etablerte maktapparatet og politikere som lenge nok har lekt konger i eget rike.

More to come , I presume ..

 

8 liker  
Svar
Kommentar #2

Mons Henrik Slagsvold

157 innlegg  2377 kommentarer

Fake news.

Publisert 11 dager siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Natt til i går – på årsdagen for valget– kom den første testen: Guvernørvalg i New Jersey og Virginia.

Den første testen kom i Alabama der den svært konservative og  dypt kristne trumptilhengeren Judge Roy Moore med svært små finansielle muskler  vant stort over elitens søkkfinansierte Luther Strange. 

8 liker  
Svar
Kommentar #3

Daniel Hehir

1 innlegg  225 kommentarer

Publisert 8 dager siden

Er dette alt Une Bratberg har å si om Hillary Clinton ?  Har Une sovet bak rattet ?

2 liker  
Svar
Kommentar #4

Daniel Hehir

1 innlegg  225 kommentarer

Til Une B.

Publisert 8 dager siden


Her er litt lesestoff for deg Une.  

Dette er også bare   

"the tip of the Clinton criminal iceberg"


http://www.bbc.com/news/world-us-canada-37639370

2 liker  
Svar

Siste innlegg

Show i kirken
av
Paul Nergård Wirkola
rundt 7 timer siden / 132 visninger
1 kommentarer
Reis deg og gå inn
av
Ida Marie Haugen Gilbert
rundt 9 timer siden / 155 visninger
1 kommentarer
Et symboldokument
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 131 visninger
1 kommentarer
Klarere på grensene
av
Joav Melchior
rundt 11 timer siden / 399 visninger
1 kommentarer
Makten og ærbødigheten
av
Alf Gjøsund
rundt 23 timer siden / 1385 visninger
11 kommentarer
Forfølgelsesvanvidd
av
Anne Jensen
rundt 23 timer siden / 851 visninger
17 kommentarer
Les flere

Lesetips

Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
13 dager siden / 6609 visninger
296 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
16 dager siden / 6885 visninger
193 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
21 dager siden / 2236 visninger
2 kommentarer
Det skamfulle samfunnet
av
Erling Rimehaug
24 dager siden / 3583 visninger
5 kommentarer
Når det er bra at det er glemt
av
Benedicte Aass
rundt 1 måned siden / 484 visninger
0 kommentarer
Se og bli sett
av
Asbjørn Gabrielsen
rundt 1 måned siden / 493 visninger
0 kommentarer
Sjenanse og verdighet
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 måned siden / 3549 visninger
1 kommentarer
Jeg kunne vært mirakelpredikant
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 8053 visninger
225 kommentarer
Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
rundt 1 måned siden / 2688 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Show i kirken
av
Paul Nergård Wirkola
rundt 7 timer siden / 132 visninger
1 kommentarer
Reis deg og gå inn
av
Ida Marie Haugen Gilbert
rundt 9 timer siden / 155 visninger
1 kommentarer
Et symboldokument
av
Vårt Land
rundt 11 timer siden / 131 visninger
1 kommentarer
Klarere på grensene
av
Joav Melchior
rundt 11 timer siden / 399 visninger
1 kommentarer
Makten og ærbødigheten
av
Alf Gjøsund
rundt 23 timer siden / 1385 visninger
11 kommentarer
Forfølgelsesvanvidd
av
Anne Jensen
rundt 23 timer siden / 851 visninger
17 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Ateisme og humanisme II
3 minutter siden / 1990 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ateisme og humanisme II
6 minutter siden / 1990 visninger
Laurits Hallum kommenterte på
Ateisme og humanisme II
7 minutter siden / 1990 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Ateisme og humanisme II
11 minutter siden / 1990 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Ateisme og humanisme II
13 minutter siden / 1990 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Ateisme og humanisme II
19 minutter siden / 1990 visninger
On Elpeleg kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
20 minutter siden / 1663 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Spor i ørkensanda
30 minutter siden / 613 visninger
Kjell Haugen kommenterte på
Noahs Gud hadde nåde med Noah
34 minutter siden / 348 visninger
Anders Ekström kommenterte på
Noahs Gud hadde nåde med Noah
41 minutter siden / 348 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Hvorfor stemmer så mange blått? - Jeg stemmer Rødt
rundt 1 time siden / 175 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Show i kirken
rundt 1 time siden / 132 visninger
Les flere