Verdidebatt

Et varsko om å støtte den jødiske minoriteten

For litt over to ukene ble en svensk jøde slått ned på bussen i Sverige fordi hun bar en Davidsstjerne. Det ble starten på Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalems facebook-kampanje, #Jødestjerne. Målet med kampanjen, er å vise at jødene ikke står alene i et Europa hvor statistikk viser at denne minoriteten igjen opplever stor utrygghet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For i vårt naboland, Sverige, velger 60 prosent av jødene å holde sin identitet skjult hele tiden eller ofte. I Frankrike er tallet over 50 prosent. I Storbritannia velger hver tredje jøde det samme, og i Tyskland mer enn en av fem.

I Norge er tallmaterialet svært dårlig, men jøder vi har snakket med viser klare tegn på den samme frykten.

Den norske regjeringens handlingsplan mot antisemittisme bekrefter dette inntrykket: «Norske jøder er redd for å ha Davidsstjernen synlig fordi de frykter at det vil sette dem i fare og gjøre dem sårbare i det offentlige rom. Personer har opplevd direkte trakassering når de har båret et kjede med Davidsstjernen.»

Samtidig øker antisemittisk hatkriminalitet i flere land. I enkelte land svært mye, og det er trolig store mørketall.

Europeiske jøder har de siste årene også vært utsatt for noen grufulle terrorangrep med dødelige konsekvenser– både i Paris, Montauban, Toulouse, Brüssel og København.

Det som gjør det hele enda mer foruroligende er at 84 prosent av jødene i Frankrike ser antisemittisme som et stort eller ganske stort problem. I Tyskland og Sverige er tallet 60 prosent, og i Storbritannia 48 prosent.

Det er vel og bra med myndigheters handlingsplaner. Men uten at vi som medmennesker bryr oss, skjer det lite.

Det er derfor denne kampanjen er like viktig som den er enkel for deg å ta del i. Det eneste du skal gjøre er å legge til en bilderamme på ditt profilbilde på facebook. På rammen er det skrevet «Jeg står med jødene» og det er bilde av en Davidsstjerne i gull. Gå inn på vår nettside, ICEJ.no, for enkelt å bli med. Vis at du også går med Davidsstjerne.

Det var en slik Davidsstjerne den svenske jøden bar da vedkommende ble slått ned.

Som en av de norske jødene vi snakket med sa til oss etter noen dager med kampanje:

«Ved å bruke denne rammen viser dere at dere står sammen med oss til tross for at dere kanskje kan møte negative reaksjoner fra familie og venner på facebook. Det er stort og betyr veldig mye for oss. Vi er en liten minoritet som er usynlige helt til vi tar på oss Davidsstjernen.»

Eller som flere av politikerne vi snakket med sa det:
«Å stå opp for andre som utsettes for urett, også gjennom slike kampanjer er derfor viktig.», sier Tone W. Trøen fra Høyre, Leder for Stortingets familie- og kulturkomité.

«Men vi trenger også et folkelig engasjement mot antisemittisme og diskriminering for å klare å endre holdninger, og det kan en kampanje som dette bidra til», sier Knut Arild Hareide, leder for KrF.

«Jeg og Venstre mener dette er en viktig kampanje. Ingen skal i dagens samfunn være redde for å vise sin religiøse identitet», sier Abid Q Raja, stortingspolitiker for Venstre.

I 2015 var Vest-Europa det området i verden hvor flest jøder flyktet fra. Og hovedårsaken er antisemittisme. Nå må vi vise våre 1500 norske jøder at de vi står sammen med dem. Bli med på kampanjen #Jødestjerne du også.

Det burde være enkelt å forklare dine venner hvorfor du er med!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt