Erlend Sundar

50    112

Et varsko om å støtte den jødiske minoriteten

For litt over to ukene ble en svensk jøde slått ned på bussen i Sverige fordi hun bar en Davidsstjerne. Det ble starten på Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalems facebook-kampanje, #Jødestjerne. Målet med kampanjen, er å vise at jødene ikke står alene i et Europa hvor statistikk viser at denne minoriteten igjen opplever stor utrygghet.

Publisert: 8. nov 2017 / 460 visninger.

For i vårt naboland, Sverige, velger 60 prosent av jødene å holde sin identitet skjult hele tiden eller ofte. I Frankrike er tallet over 50 prosent. I Storbritannia velger hver tredje jøde det samme, og i Tyskland mer enn en av fem.

I Norge er tallmaterialet svært dårlig, men jøder vi har snakket med viser klare tegn på den samme frykten.

Den norske regjeringens handlingsplan mot antisemittisme bekrefter dette inntrykket: «Norske jøder er redd for å ha Davidsstjernen synlig fordi de frykter at det vil sette dem i fare og gjøre dem sårbare i det offentlige rom. Personer har opplevd direkte trakassering når de har båret et kjede med Davidsstjernen.»

Samtidig øker antisemittisk hatkriminalitet i flere land. I enkelte land svært mye, og det er trolig store mørketall.

Europeiske jøder har de siste årene også vært utsatt for noen grufulle terrorangrep med dødelige konsekvenser– både i Paris, Montauban, Toulouse, Brüssel og København.

Det som gjør det hele enda mer foruroligende er at 84 prosent av jødene i Frankrike ser antisemittisme som et stort eller ganske stort problem. I Tyskland og Sverige er tallet 60 prosent, og i Storbritannia 48 prosent.

Det er vel og bra med myndigheters handlingsplaner. Men uten at vi som medmennesker bryr oss, skjer det lite.

Det er derfor denne kampanjen er like viktig som den er enkel for deg å ta del i. Det eneste du skal gjøre er å legge til en bilderamme på ditt profilbilde på facebook. På rammen er det skrevet «Jeg står med jødene» og det er bilde av en Davidsstjerne i gull. Gå inn på vår nettside, ICEJ.no, for enkelt å bli med. Vis at du også går med Davidsstjerne.

Slik ser biderammen ut

Det var en slik Davidsstjerne den svenske jøden bar da vedkommende ble slått ned.

Som en av de norske jødene vi snakket med sa til oss etter noen dager med kampanje:

«Ved å bruke denne rammen viser dere at dere står sammen med oss til tross for at dere kanskje kan møte negative reaksjoner fra familie og venner på facebook. Det er stort og betyr veldig mye for oss. Vi er en liten minoritet som er usynlige helt til vi tar på oss Davidsstjernen.»

Eller som flere av politikerne vi snakket med sa det:
«Å stå opp for andre som utsettes for urett, også gjennom slike kampanjer er derfor viktig.», sier Tone W. Trøen fra Høyre, Leder for Stortingets familie- og kulturkomité.

«Men vi trenger også et folkelig engasjement mot antisemittisme og diskriminering for å klare å endre holdninger, og det kan en kampanje som dette bidra til», sier Knut Arild Hareide, leder for KrF.

«Jeg og Venstre mener dette er en viktig kampanje. Ingen skal i dagens samfunn være redde for å vise sin religiøse identitet», sier Abid Q Raja, stortingspolitiker for Venstre.

I 2015 var Vest-Europa det området i verden hvor flest jøder flyktet fra. Og hovedårsaken er antisemittisme. Nå må vi vise våre 1500 norske jøder at de vi står sammen med dem. Bli med på kampanjen #Jødestjerne du også.

Det burde være enkelt å forklare dine venner hvorfor du er med!

8 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Marianne Solli

16 innlegg  1499 kommentarer

Unnskyld

Publisert 12 måneder siden

min uvitenhet, men denne davidstjernen ... når er det naturlig for en jøde (eller andre?) å bruke den? Bæres den som et smykke rundt halsen, eller ...?

Svar
Kommentar #2

Erlend Sundar

50 innlegg  112 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Det er vanlig å bruke dette som et smykke, ofte halssmykke. Brukes på samme måte som et smykke.

3 liker  
Svar
Kommentar #3

Carl Wilhelm Leo

6 innlegg  859 kommentarer

Symboler og aktivister.

Publisert 12 måneder siden
Erlend Sundar. Gå til den siterte teksten.
Det er vanlig å bruke dette som et smykke, ofte halssmykke. Brukes på samme måte som et smykke.

Jeg synes Grefsen stasjonsbygning representerer en stilig form for arkitektur , et solid inntrykk av kvalitet -  og dersom man ser nøyere etter så er det runde vinduet i loftsetasjen utformet som en Davidsstjerne.

Et lite slott :

http://www.oslobilder.no/OMU/OB.Y1327?query="Grefsen"&count=938&search_context=1&pos=17

Vinduet er på nordveggen (Nordvest) / mot Gjøvik  

Dette er sikkert ikke tilsiktet religiøst/politisk , men brukt som ren dekorasjon som passer til bygget. 

Denne fikk stå urørt under hele krigen , sentralt i Oslo og veldig synlig -  men tegn i tiden reiser spørsmål om den overlever de som i dag fortsetter der Quisling sluttet ?

7 liker  
Svar
Kommentar #4

Kåre Kvangarsnes

5 innlegg  868 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Flott initiativ! Abid Raja og Hareide, journalister og Kirke kunne kanskje også grave litt i og fortelle oss noe mer om noe av årsakene til at det er tiltagende risikofyllt å fremstå som jøde på skole og på gaten i Europa i disse dager? 

Uten å neve hovedårsaker, kan en heller ikke gjøre noe grunnleggende med problemet, selv om de som står for antisemittiske holdninger ville dra offerkortet dersom de ble konfrontert.

5 liker  
Svar
Kommentar #5

Marianne Solli

16 innlegg  1499 kommentarer

Takk

Publisert 12 måneder siden

for denne opplysningen!

1 liker  
Svar
Kommentar #6

Mona Ekenes

9 innlegg  889 kommentarer

Midtvintersblotet har erstattet...

Publisert 11 måneder siden

....feiringen av Jesu fødsel og da er jo heller ikke dette så rart:

Julespill med koranvers på barneskole i Skien

https://www.document.no/2017/11/07/julespill-med-koranvers-pa-barneskole-i-skien/

Det ene følger jo etter det andre. Først lørdagsfolket og så søndagsfolket. Det er også mer sannsynlig at Jesus ble født på høsten, 24. desember er kun en markeringsdato.

Som det er nevnt i en kommentar nedenfor så står det bl.a.: .....muslimsk bønnerom på Menighetsfakultetet og Bushra Ishaq som doktorgradsstudent samme sted.

Faktisk.no er ikke en nøytral organisasjon https://www.document.no/2017/11/08/faktisk-no-er-ikke-en-noytral-organisasjon/

Noen som forstår hvorfor den gule stjernen gir assosiasjoner til nazimerkingen av jøder under ww2? Jeg tror faktisk ganske mange gjør det.

Tross alt er det stor forskjell på en davidstjerne brukt som et smykke og noe som ser påklistret ut.

Når i tillegg Hareide bakker opp om saken, da ringer alarmklokkene ekstra kraftig.

Når Norge nå islamiseres, hvor skal jødene gjøre av seg etterhvert her i landet? Hva med alle dem (jøde som hedninger) som lar seg identifisere på internett denne måten, med tanke på islamiseringen av landet og Europa? Sverige ligger fortsatt i front, men dette minner mer om merking av jøder og jødevenner. 

Korset som forener jøder og hedningkristne gir ingen assosiasjoner til nazimerkingen av jøder,  - kun - til Kristus Jesus alene. Mens det er noe helt annet med den - gule - davidstjernen. Ville det ikke ha vært mye bedre med det - blå og hvite -Israelske flagget med davidstjernen i midten? Dette ville jo ikke gi de samme assosiasjonene som til den gule davidstjernen i denne sammenhengen og når det gjelder landets tilstand samtidig:

PST anbefaler bevæpning  https://www.document.no/2017/11/08/pst-anbefaler-bevaepning-av-politiet/

PST plikter å fortelle publikum hva som har skjedd

https://www.document.no/2017/11/08/pst-plikter-a-fortelle-publikum-hva-som-har-skjedd/

Tysk politi berikes https://www.document.no/2017/11/08/tysk-politi-berikes/

Det var jo både norske lensmenn og politi som samlet jødene som skulle fraktes til de tyske dødsleirene under ww2. Totalitær ideologi har felles kjennetegn uansett hva den kalles.

Noen som husker å ha blitt fortalt at betongklosser ble brukt som sperringer for å gjøre det vanskeligere for nazistene under ww2? Disse ble kalt hitlertenner.

Registreringen av både jøder og jødevenner skjer sikkert uansett mer i det skjulte, dette gjør bare jobben lettere. Norge er tydeligvis også i en slags unntakstilstand, slik vestlige land er p.g.a. noen av dem som vil innta vestlige land også ønsker Israel fjernet fra kartet og jødene kastet på havet.

Derfor synes jeg at en slik markering framstår ganske spesielt med tanke på den utviklingen som skjer, ingenting er tilfeldig selv om det kan virke slik.

3 liker  
Svar
Kommentar #7

Sigurd Eikaas

16 innlegg  5501 kommentarer

Publisert 11 måneder siden
Erlend Sundar. Gå til den siterte teksten.
Det eneste du skal gjøre er å legge til en bilderamme på ditt profilbilde på facebook. På rammen er det skrevet «Jeg står med jødene» og det er bilde av en Davidsstjerne i gull. Gå inn på vår nettside, ICEJ.no, for enkelt å bli med. Vis at du også går med Davidsstjerne.

Done! :-)

2 liker  
Svar
Kommentar #8

Erlend Sundar

50 innlegg  112 kommentarer

Publisert 11 måneder siden

Strålende!

Svar

Siste innlegg

Høyres maktdemonstrasjon
av
Berit Aalborg
38 minutter siden / 99 visninger
1 kommentarer
Løftebrudd å gå til høyre
av
Otto Strand
rundt 2 timer siden / 182 visninger
0 kommentarer
Plutselig verdikonservatisme?
av
Mathias Slettholm
rundt 3 timer siden / 152 visninger
0 kommentarer
Radikal aksjonsform fra KFUK-KFUM
av
Ernst Harbakk
rundt 5 timer siden / 130 visninger
1 kommentarer
Bibelen til Østfold
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 180 visninger
1 kommentarer
Vær varsom
av
Didrik Søderlind
rundt 10 timer siden / 488 visninger
3 kommentarer
KrFU står sammen
av
Martine Tønnessen
rundt 10 timer siden / 87 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Høyres maktdemonstrasjon
av
Berit Aalborg
38 minutter siden / 99 visninger
1 kommentarer
Løftebrudd å gå til høyre
av
Otto Strand
rundt 2 timer siden / 182 visninger
0 kommentarer
Plutselig verdikonservatisme?
av
Mathias Slettholm
rundt 3 timer siden / 152 visninger
0 kommentarer
Radikal aksjonsform fra KFUK-KFUM
av
Ernst Harbakk
rundt 5 timer siden / 130 visninger
1 kommentarer
Bibelen til Østfold
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 180 visninger
1 kommentarer
Vær varsom
av
Didrik Søderlind
rundt 10 timer siden / 488 visninger
3 kommentarer
KrFU står sammen
av
Martine Tønnessen
rundt 10 timer siden / 87 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Isak BK Aasvestad kommenterte på
Høyres maktdemonstrasjon
17 minutter siden / 99 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
24 minutter siden / 2217 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
30 minutter siden / 2217 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 1 time siden / 2217 visninger
Karl Johan Hallaråker kommenterte på
Støtte til ærlig og åpen prosess
rundt 1 time siden / 1314 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 1 time siden / 2217 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 2 timer siden / 2217 visninger
Dag Løkke kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 2 timer siden / 2217 visninger
Otto Strand kommenterte på
Et sosialdemokratisk eller kristendemokratisk retningsvalg?
rundt 2 timer siden / 99 visninger
Otto Strand kommenterte på
KrFU står sammen
rundt 2 timer siden / 87 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 2 timer siden / 2217 visninger
Otto Strand kommenterte på
KrF’s veivalg – vingling i sentrum?
rundt 2 timer siden / 78 visninger
Les flere