Verdidebatt

Hvorfor forfølges Jesus i India?

De siste tiårene har den hindufundamentalistiske bevegelsen i India vokst seg stor og mektig. Hindutva-ideologien har fått gjennomslag, den har fått økende politisk makt, og den er blitt svært radikal. Den har ett hovedmål: India skal være en hindustat med én religion – hinduismen. Ordene India og hinduisme har samme språklige rot, og derfor er en bare en ekte inder om en også er hindu, mener hindutvatilhengerne. En radikal stemme har uttalt at målet er at det ikke skal være noen kristne i India i 2020.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I november måned arrangeres det fakkeltog for forfulgte kristne. Hindunasjonalismen i India er særlig i fokus. I samme måned markeres Søndag for forfulgte kristne, og på ny settes det søkelys på India. Dessverre, ikke uten grunn.

Hvorfor forfølges Jesus?

Da fariseeren Saulus var på vei til Damaskus for å arrestere dem som trodde på Jesus, møtte Jesus ham i et syn. Jesus sa ikke: «Hvorfor forfølger du dem som tror noe annet enn deg?» Han sa: «Hvorfor forfølger du meg? Jeg er Jesus, ham som du forfølger.»

Saulus hadde kort tid før vært sentral i steiningen av Stefanus, den første Jesus-troende martyren. Da hadde han også fått oppleve styrken i martyrens tro og ordene om tilgivelse av forfølgerne. Før Stefanus´ martyrium var det stor kirkevekst i Jerusalem. Etter martyriet spredte kirkeveksten seg til nye områder, blant annet Damaskus. For Saulus var det nødvendig å intensivere forfølgelsen av de Jesus-troende, for de var en trussel mot den tradisjonelle og dominerende religionen.

Er det noen likhetstrekk mellom ideologien til Saulus og hindufundamentalismen?

Hindufundamentalistene

De siste tiårene har den hindufundamentalistiske bevegelsen i India vokst seg stor og mektig. Hindutva-ideologien har fått gjennomslag, den har fått økende politisk makt, og den er blitt svært radikal. Den har ett hovedmål: India skal være en hindustat med én religion – hinduismen. Ordene India og hinduisme har samme språklige rot, og derfor er en bare en ekte inder om en også er hindu, mener hindutvatilhengerne. En radikal stemme har uttalt at målet er at det ikke skal være noen kristne i India i 2020.

Tradisjonen forteller at apostelen Tomas kom til Kerala i det sørlige India for å forkynne evangeliet. Senere kom persiske kristne misjonærer. Derfor er det en myte at kristendommen først kom til India med kolonimakten England. Tomas´ evangelieforkynnelse møtte to forskjellige reaksjoner, slik det er vanlig der det kristne budskapet blir forkynt. På den ene siden opplevde noen det som det glade budskapet. Blant dem var flere i den lokale kongens familie. På den andre siden ble budskapet opplevd som en trussel mot den eksisterende religiøse makten. Noen prester drepte Tomas. De drepte Tomas, men de kunne ikke drepe budskapet om Jesus.

I 1999 var allerede hindufundamentalismen sterk. I begynnelsen av det året ble den australske misjonæren Graham Staines og hans to små sønner drept i Orissa. Hvorfor? Han gjorde gjerninger som var forbudt ifølge hinduismen. For det første hadde han en barmhjertighetstjeneste blant utstøtte spedalske lavkaste- og kasteløse hinduer. Ifølge hinduismen var det deres egen karma som gjorde at de var født, dvs. reinkarnert, til et miserabelt liv som spedalske kasteløse eller lavkaste. Det var konsekvensen av at de ikke hadde levd etter den darma som var foreskrevet i tidligere liv. De skulle selv, uten hjelp fra andre, komme seg ut av karmas konsekvenser. Men det som provoserte aller mest, var at Graham Staines fortalte at alle mennesker ifølge kristen lære har samme verdi og at Jesus setter mennesket fri fra deres dårlige karma/synd. Ingen behøver å frykte en ny reinkarnasjon til enda et miserabelt liv – eller tusen nye reinkarnasjoner før en endelig kan nå fram til moksha – paradiset. Jesus åpner døren for alle inn i Guds rike. Den tanken førte mange til kristen tro. De ble nye kristne med hindubakgrunn. Det provoserte.

Da Graham Staines´ kone, Gladys, og datter ble gjort oppmerksom på de grufulle drapene, svarte Gladys på direkte-TV: «Vi tilgir dem som drepte min mann og mine sønner, Elisabeths far og brødre.» Det var et budskap som sendte bølger gjennom hele den indiske nasjonen. En kirkeleder sa: «Denne ene uttalelsen har gjort mer for evangeliets gjennombrudd i India enn mange tiårs misjonsarbeid.»

Kirkeveksten provoserer

Ifølge Operation World var det litt over 2 prosent kristne i India i år 2000. I 2016 var det 5,8 prosent, over 70 millioner.

Kirkeveksten provoserer. At det i hovedsak er kasteløse (daliter) og lavkaste (sudraer) som blir kristne, provoserer ikke mindre. Ifølge én retning i hinduismen springer kastesystemet ut av en guddommelig skaperordning. Fra guden Purushas munn kommer den øverste og mest privilegerte kasten, Brahminene, prestekasten. De utgjør ikke mer enn 3 prosent av hinduene. Ut av armene kommer den nest mest privilegerte, krigerkasten. Fra hoftene kommer de som arbeider med handel og næringsvirksomhet. De øverste kastene er de hvite ariene. Men den laveste kasten, sudraene, er oppkalt etter føttene eller fotsålene. De har ingen privilegier. De har ingen rett til å være noe annet enn fattige tjenere uten utdannelse. De kan tråkkes på. De er de svarte. Sudraene utgjør 52 prosent av hinduene. Utenfor kastesystemet finnes de elendige dalitene.

En sudra og dalit som blir kristne, sier: «Vi har like mye verdi som brahminene og de andre kastene. Vi tror ikke lenger på kastesystemets lære.» Dermed forkaster de hele det hinduistiske systemet. Selvsagt provoserer det. Og skulle sudraer og daliter i enda større antall forlate hinduismen, så har de hinduradikale grunn til å skjelve.

Antikonverteringslover og rekonvertering

Det ble nylig kjent at det i Nepal, også et land med en stor hindumajoritet, er vedtatt en lov som forbyr konvertering fra hinduismen til en annen religion. Både den som konverterer og den som påvirker til konvertering kan straffes. I India har åtte delstater vedtatt en slik lov. 65 prosent av Indias befolkning bor i delstater med slik lovgivning.

Hinduradikaliseringen har medført at forfølgelsen av og volden mot sårbare religiøse minoriteter har økt. 2016 var et rekordår med hensyn til vold mot kristne. Det ble registrert over 400 voldelige angrep av ulikt slag mot kristne, utført av radikale hinduer. Det dreier seg om alt fra fysisk vold mot pastorer og deres familier, drap av folk som forlater hinduismen og blir kristne til ødeleggelse av de kristnes hjem og kirkebygninger. I tillegg nektes kristne adgang til landsbyens vannkilder, til markedene og arbeidsmuligheter. Noen ganger blir de fordrevet. I løpet av det første halvåret i 2017 var det et like høyt antall voldshandlinger som hele det foregående året. World Watch List fra Åpne Dører kaller det «ekstrem vold». Noe av det skremmende i dette bildet er at politiet nesten alltid tar parti for voldsutøverne mot dem som utsettes for volden. «Det er de kristne som provoserer.» Indias statsminister, Modi, som representerer det nasjonalistiske partiet BJP, er gjentatte ganger blitt utfordret på å tale mot forfølgelsen av religiøse minoriteter, men hans svar er uklare.

En av metodene hindufundamentalistene bruker for å presse kristne med hindubakgrunn tilbake, er såkalte rekonverteringer. Det er ikke enkelt for fattige kasteløse og lavkaste som kanskje ikke kan lese og skrive, å stå imot. De trenger vår støtte, våre fakler og bønner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt