Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Den doble skammen

Det er ikke noe galt med kroppen din. Men det er din feil at du ikke klarer å elske den.

Publisert: 7. nov 2017 / 1267 visninger.

Jeg husker første gangen jeg så meg selv bakfra, sier Line Elvsåshagen og skjærer grimase mot kamera.

For tida viser både den norske og den danske allmennkringkasteren en dokumentarserie for ungdom som handler om kropp. I «Line fikser kroppen» skal NRK-programlederen med det rosa håret lære seg å bli komfortabel med utseendet sitt. I DR-serien «Tykke Ida» følger vi journalist Ida Rud, som veier over 100 kilo og betegner seg selv som kroppsaktivist.

NRK og DR har nok tenkt veldig likt: Unge jenter sliter med kroppskomplekser og trenger hjelp til å akseptere hvem de er. Seriene har mye til felles, men er samtidig helt forskjellige. Når de to programlederne står foran speilet og gransker seg sjøl, klyper Line seg i rumpa og ønsker at ting var strammere, mens Ida prøver å se etter hva hun er fornøyd med.

– En morgen kom jeg ut av badet i trusa og så bakdelen min i et speil. Jeg stoppa opp og tenkte at «rumpa mi er ikke stygg. Den ser jo faktisk veldig bra ut», sier Ida Rud. Så la hun ut bilde av den på Instagram.

Eie kroppen

I første episode av «Line fikser kroppen» proklamerer Line at hun må lære seg å «eie kroppen sin». Men serien faller fort ned i et kjent spor: I håp om å normalisere kropper, trekkes oppmerksomheten mot nettopp kroppen.

– Så modige dere er! sier Line når hun møter en gjeng med jenter i undertøyet. Hun kunne like gjerne spurt dem om hvorfor de ikke skammer seg over å vise fram kroppen på TV. Line klapper på strekkmerker og klyper i hudfolder hun trodde hun var alene om å ha. Hvis du ikke allerede har tenkt på at du har hud på ryggen som kan komme tytende ut over kanten av BHen, så fikk du noe å tenke på nå. Trøsten er at det er helt normalt.

LES OGSÅ: Hyll, hyll – her kommer det en ­sminkefri kropp med strekkmerker!

Hennes feil

Lines komplekser er nok helt reelle. Men når du ser «Tykke Ida» er det fort gjort å avfeie Lines komplekser som lettvinne. Å ønske seg litt mindre pupper for å slippe å gå med vid genser, virker litt smått sammenligna med det Ida forteller.

Ida Rud har vært overvektig hele livet. Hun forteller om kjærester som ikke vil bli sett offentlig med henne fordi hun er tjukk. Om menn som roper «din feite gris» etter henne på gata. Om følelsen av at hun er mindre verdt fordi kroppen hennes er større enn den såkalte normalen.

Og at hun ikke kan nyte en is på gata en varm sommerdag, fordi hun ser at folk tenker at det er derfor hun er overvektig. At hun ikke klarer å kontrollere seg. At det er hennes egen feil.

LES OGSÅ: Den perfekte kroppen presser seg på i alle kanaler.

Trusedag

Line prøver påtatte øvelser for å føle seg bedre. Hun får laget en 3D-modell av sin egen kropp slik den er og slik hun ønsker at den skal være og arrangerer trusedag på jobben. 3D-figuren minner henne om alt hun er misfornøyd med. Og de færreste av oss blir mer avslappa av å se kollegaer i trusa, uavhengig av hvor mangfoldige de er kroppslig.

I serien handler det ikke om motebransjen, mediene eller retusjerte reklamebilder. Den handler om at unge – spesielt jenter – ikke klarer å elske seg selv. Debatten er forutsigbar: Det er ikke kroppen din det er noe galt med, det er holdningen du har til kroppen din. Du må slappe av og elske deg selv. Både problemet og løsningen ligger hos jentene. Dermed kan det å ikke bli kvitt skammen, være en kilde til enda mer skam.

LES OGSÅ: Det hjelper ikke å være god. Som kvinne er du først og fremst en kropp.

Elsk/hat

Ida Rud har bestemt seg for å ikke bry seg om hva andre tenker. Hun kler seg i de klærne hun vil og prøver å ha en kul stil selv om hun er for stor til å handle i kjedebutikkene. Hun er aktiv i datingapper. Hun poserer lettkledd i sosiale medier. Og hun innrømmer at det koster, fordi hun er så bevisst på at hun er overvektig.

Det er ironisk å skrive en hel kommentar som handler om kropp, der budskapet er at vi må slutte å snakke om kropp. Men hvis Ida og Line kunne velge, ville de nok heller brukt tida på noe annet enn å dvele ved egne komplekser.

I den offentlige debatten kan det virke som om det kun finnes to alternativer: Enten skammer deg over kroppen din eller så sprader du naken og frigjort rundt. Enten elsker du den eller så hater du den.

Men det må finnes en mellomting. Kroppen trenger ikke være det viktigste i livet. Hvis det likevel oppleves sånn, må vi klare å plassere ansvaret et annet sted enn hos dem det gjelder. Du får det ikke bedre av å skamme deg over en skam du tror du har skyld i selv.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Siste innlegg

KOM TIL DEN HVITMALTE KIRKE
av
Marit Rike
rundt 4 timer siden / 60 visninger
0 kommentarer
Veien innover
av
Erlend Waade
rundt 4 timer siden / 47 visninger
0 kommentarer
Norge, en fredsnasjon?
av
Greta Aune Jotun
rundt 10 timer siden / 110 visninger
1 kommentarer
En tapt gudstro
av
Thor Ivar Hornnes
rundt 10 timer siden / 451 visninger
3 kommentarer
En kronglete vei videre?
av
Odvar Omland
rundt 12 timer siden / 79 visninger
0 kommentarer
Ope brev til Kari Veiteberg
av
Sofie Braut
rundt 14 timer siden / 294 visninger
0 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Ser du ulven?
18 minutter siden / 7083 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Mindre Venstre-smerter enn kritikerne trodde
27 minutter siden / 55 visninger
Fredrik Evjen kommenterte på
Hviledagen
29 minutter siden / 145 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ser du ulven?
33 minutter siden / 7083 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7083 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7083 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 2 timer siden / 7083 visninger
Tore Olsen kommenterte på
9. April vil aldri skje igjen!
rundt 2 timer siden / 428 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 2 timer siden / 7083 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 3 timer siden / 7083 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 3 timer siden / 7083 visninger
Tore Danielsen kommenterte på
9. April vil aldri skje igjen!
rundt 3 timer siden / 428 visninger
Les flere