Leder

Fare for avsporing

Det er et problem at viktige debatter sporer av når viktig kritikk fremsettes på en måte som åpner døra inn til rettssalen.

I tre relativt ferske tilfeller har såkalt kristenkonservative aktører brukt eller truet med å bruke loven i møte kritikk, skrev Vårt Land sist lørdag. Helbredelsesevangelist Svein-Magne Pedersen ville politianmelde KrF-politiker Erik Lunde for å ha ha kalt ham «en bedrager». Jan Hanvold i TV Visjon Norge fikk – ved hjelp av amerikansk opphavsrettslovgivning – stengt en twitterkonto som delte kompromitterende klipp fra TV-kanalen, mens Norge idag-redaktør Finn Jarle Sæle snakker om å saksøke NRK for Brennpunkt-programmet om nevnte Hanvold.

Svein-Magne Pedersen har frivillig pådratt seg oppmerksomhet og må således tåle å bli kritisert, ikke minst når vi tar i betraktning hva slags virksomhet han driver. Han markedsfører «Misjonen Jesus Leger» med historier der det påstås eller impliseres en sammenheng mellom predikantens forbønn og pasientens fysiske helbredelse. Denne sammenhengen er ikke dokumentert og heller ikke dokumenterbar. Det bør sies offentlig – igjen og igjen.

Pedersen har likevel rett i at Erik Lunde gikk over streken: Man kan ikke beskylde en person for bedrageri – et begrep med tydelig, juridisk innhold – dersom vedkommende ikke er dømt. Heller ikke Jan Hanvold er fredløs, selv om han er omstridt. Man kan mene mye om hans teologi og innsamlingsmetoder, men han må utfordres med lovlige midler. Sitatretten er ikke ubegrenset, og åndsverkloven gjelder like mye for Visjon Norge som for andre TV-kanaler eller medier.

Vi er likevel ikke så bekymret for Pedersen og Hanvold, selv om også medievante mennesker har en tålegrense. Det er et større problem at viktige debatter sporer av når viktig kritikk fremsettes på en måte som åpner døra inn til rettssalen. For den som blir kritisert er dette en kjærkommen mulighet til å flytte oppmerksomheten vekk fra legitime spørsmål og over på juss.

Når kritikk oftere møtes med juridiske argumenter, stiller det desto større krav til kritikken. Det er ikke nødvendigvis et problem. Et budskap blir alltid bedre av å saumfares for potensielle avsporingskilder av juridisk og saklig art. Det bidrar til å holde debatten på sporet og at den som kritiseres ikke får muligheten til å plassere seg selv i offerrollen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder